🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Farmhopping отвори фермерски магазин в София

Първият физически обект на онлайн платформата за чиста храна предлага над 500 продукта

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Онлайн платформата за фермерска храна farmhopping отвори първия си физически магазин. Той се намира на столичния бул. "Витоша" близо до входа на Южния парк.

От първо лице

Търговският обект е разположен на 90 кв. метра площ и предлага над 500 продукта - млечни, месни, зеленчуци, плодове, пакетирани, консерви. Обединява ги това, че са произведени от малки ферми, практикуващи устойчиво земеделие – без употреба на пестициди, нитрати, сулфити, консерванти и подобрители.

"Чрез онлайн платформата се предлага продукцията на над 100 ферми, но във физическия магазин ще бъдат представени 30 от тях с най-популярните предложения. Причината е, че не всички производители имат възможност за регулярни доставки, а освен това някои предлагат само сезонни продукти", коментира за "Капитал" Орлин Радев, съосновател на "Фармхопинг" ООД. Той уточни, че инвестицията за ремонт и оборудване на магазина е 30 000 лв., а новите работни места в него са 12, като част от заетите не са на пълен работен ден.

Според бизнес модела "Фармхопинг" изкупува продукцията на фермерите и продава от свое име във физическия магазин. "Дружеството печели от търговската надценка, която е 25% от продажната цена. Малка част от продуктите, за които са нужни повече разходи, са с по-висок марж, но той е по-нисък от маржа на сходни търговски обекти и вериги", коментира още Радев.

Той уточни, че няма разлика в цените във физически магазина и на сайта с изключение на пресните плодове и зеленчуци. "На онлайн платформата те ще са по-евтини, защото рискът е по-малък, тъй като е сигурно, че поръчаното количество ще бъде продадено", обясни Орлин Радев.

Намеренията на компанията са в магазина всеки ден да бъдат представяни различни производители чрез избрани продукти за дегустация. Освен това всеки месец на място ще се организират срещи, на които клиентите ще могат да поговорят с фермерите и да научат тяхната история от първо лице.

Средна стойност - 60 лева

farmhopping е онлайн фермерски пазар, където се предлага сезонна натурално произведена продукция от над 100 малки производители, които спазват изискванията за устойчиво земеделие. Платформата предлага възможност за доставка до адрес в София и Пловдив.

"Логистиката е сложна, защото фермерите доставят сами продуктите си до пакетажния център. Ако поръчките са малко, разходите за транспорт на производителя не са оправдани. Затова ние регулираме процеса и се стремим на платформата да няма прекалено много производители на пъдпъдъчи яйца например", обясни Орлин Радев.

Компанията работи с 25% комисиона върху доставната цена на продукта, която се определя от фермера. Доставките до клиента се правят шест дни в седмицата, като дружеството използва собствена логистика и услуги на куриерски фирми. "Средна стойност на поръчката в платформата е 60 лв. Регулярните клиенти са 70% от всички поръчали чрез farmhopping", посочи Орлин Радев.

Плановете до края на годината включват доставки в цялата страна плюс възможност за поръчки от днес за утре (сега те са от днес за след 48 часа). Заетите във фирмата са 15, но пакетиращият център ще осигури от пет до десет нови работни места през тази година.

"Фармхопинг" ООД е регистрирано на 15 октомври 2012 г. Съдружници са физически и юридически лица, сред които фондът за рискови инвестиции Eleven. "Досега инвестициите в компанията са над 500 000 евро, включително от Eleven, Seedcamp и няколко бизнес ангели от България и Великобритания. Само Eleven е вложил в дружеството 100 000 евро", уточни Орлин Радев.

Според финансовия отчет на фирмата приходите й от оперативна дейност за 2016 г. са 138 хил. лв. (63 хил. за 2015). Дружеството отчита загуба от 199 хил. лв., която обаче намалява в сравнение с 2015 г. (238 хил. лв.).

"През тази година планираме ръст на продажбите с 50% спрямо 2016", обяви Орлин Радев.

Работното време на магазина е всеки ден от 7:30 сутринта до 8:30 вечерта. Адресът е бул. "Витоша" 137, тел.: 0700 20 080

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 3
    • + 6

    Желая им успех! Харесвам ги, както и "Моята ферма" и още един-два сайта, които предлагат подобни продукти. Смятам, че поначало земеделието у нас трябва стремително да се възстанови и възроди, защото както навремето нашенци са били известни в цяла Европа и по цял свят с уменията си на градинари, днес внасяме сигурно над 80% от храните и суровините за хранителните стоки на нашия пазар. Това трябва коренно да се промени - имаме страхотни местни сортове, породи, природата ни е изключително благодатна за всякакъв тип фермерство. И е логично както да има малки производители, така и да има големи кооперативи, които предлагат повече продукция със същото отлично качество.

    Нередност?
  • 2
    smart_za_batkov avatar :-|
    Батков-вън
    • - 3
    • + 11

    Ползвах ги известно време, но се отказах заради проблеми с качеството. Периодично получавах развалена стока, а реакцията на фармхопинг беше "вие купувате от фермите, не е наш проблем." Има читави ферми, но повечето са зле. В България има страхотни ферми и се произвеждат много качествени неща, но очевидно от фармхопинг не знаят как да достигнат до тях. Още по-абсурдна е инвестицията на илевън тук. Особено след като са отхвърлили доста по-стойностни идеи с аргумента, че не финансират проекти с ниска възвръщаемост... Остава впечатление за шуробаджанащина. Съветът ми към вас е - контактувайте дипектно с ферми, или ходете по фермерските пазари. Не си губете времето с фармхпинг и подобните

    Нередност?
  • 3
    geoimg avatar :-(
    Geoimg
    • - 2
    • + 12

    Вместо да си пълните статията с ненужни финансово-счетоводни данни да бяхте написали 2-3 (еко)цени за сравнение!?

    Нередност?
  • 5
    zangief avatar :-|
    zangief
    • - 2
    • + 7

    Сайта има и хубави продукти но се предлагат и фалшификати и развалени неща. Пример: яйцата от падпъци от 12- 5 миришеха. От сайта ми казаха е че трябвало да ги консумирам веднага, а не след 2 дена.

    друг пример, поръчвам си мед, който реагира на химически молив. От сайта пак ми разправят "ние предлагаме само качествена стока"

    Веднъж си поръчах сирене а не ми беше доставено таково с обяснение че фермата не могла да достави продукта и пак сайта не носел отговорност.

    Е кфо да се прави, отворих диспут в пейпал за бурканче мед, ама като са мишкари.

    Са като видях, че един от основателите ми е бил шеф и работата ми стана ясна.
    не препоръчвам.

    Нередност?
  • 6
    ruslann avatar :-|
    Ruslan Yanakiev
    • - 1
    • + 1

    Не !

    Нередност?
  • 7
    syw1497279457524110 avatar :-?
    Andrey Tzekov
    • - 1
    • + 4

    Ползвам го от доста време и съм доста доволен. Като цяло храните са с много високо качество и откривам осезаеми разлики с тези от обикновения магазин. Например яйца с такъв оранжев жълтък за последно видях, когато баба ми и дядо ми все още гледаха кокошки. Със задоволство отбелязвам голям напредък с доставките. В началото можеше да се поръчва само в четвъртък, нерядко се случваше да не дойде някоя от поръчаните стоки или пакетирането да не е достатъчно добро, но вече има доставки 6 дни в седмицата в часови диапазон по твой избор, а последните 5-6 поръчки, които направих от февруари досега не съм имал проблеми. Друг недостатък беше с променливи вкусови качества от някои ферми - продуктът се вижда, че е качествен, но подправките са в различни съотношения. За радост виждам, че фермите се отсяват все по-добре и тези, които не могат да предложат постоянно качество отпадат от платформата.

    Нередност?
  • 8
    iv.yanko avatar :-P
    Yanko Ivanov
    • - 1
    • + 4

    Уникално място, магазина много ни хареса. По принцип сме клиенти на сайта от години, но понякога нямаме време да чакаме доставка и това, че отвориха физически магазин бе страхотна новина за нас. От както отвориха вече няколко пъти го посещаваме семейно. Свинските ребърца и кравето сирене на ферма Войнов са ни фаворит, а яйцата от ферма Мокрище нямат равни според мен. Желаем ви успех симпатяги и до скоро :)

    Нередност?
  • 9
    eskarinasmith avatar :-|
    Ev Kirilova
    • + 1

    Магазинът изглежда супер, храната досега винаги е била прясна и вкусна. Успех :)

    Нередност?
  • 10
    vaa55310299 avatar :-|
    vaa55310299
    • + 1

    Приятно местенце. Вижда се, че са положени усилия и се държи на качеството.

    Нередност?
Нов коментар