🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Булгартабак": Не сме длъжни да питаме миноритарните акционери за сделки

Холдингът разпредели към собствениците си дивидент от 42.9 млн. лв. от стари печалби

След продължилото близо ребрандиране на "Булгартабак", сега холдингът отново си сменя името - на "БТ Холдинг".
След продължилото близо ребрандиране на "Булгартабак", сега холдингът отново си сменя името - на "БТ Холдинг".
След продължилото близо ребрандиране на "Булгартабак", сега холдингът отново си сменя името - на "БТ Холдинг".    ©  Анелия Николова
След продължилото близо ребрандиране на "Булгартабак", сега холдингът отново си сменя името - на "БТ Холдинг".    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Оперативното ръководство на "Булгартабак холдинг" продължава политиката си да не обяснява нищо от случващото се в дружеството и в дъщерните си компании на миноритарните акционери, нито пък да уведомява инвестиционната общност. Тази практика, която още веднъж се видя ясно на годишното общо събрание на цигарения холдинг на 29 юни, безмълвно се подкрепя от Комисията за финансов надзор, която не вижда нарушения в действията на публичното дружество. Напоследък "Булгартабак" не уведоми инвестиционната общност и не поиска разрешение от акционерите, за да води преговори и да сключи сделка за 105 млн. евро с British American Tobacco за търговските марки и дистрибутора си. Акционерите не бяха уведомени и за придобиванията на активи от "Благоевград БТ", между които и мажоритарен дял от "Техномаркет", нито пък за преместване на активи от "София БТ" в друго дружество. Мажоритарен собственик с около 90% е дубайско дружество, зад което се предполага, че стои Делян Пеевски.

Тези въпроси бяха поставени от миноритарните акционери пред мениджърите на холдинга по време на общото събрание. Изпълнителният директор Владимир Жеков обяви, че на въпроси за дъщерните дружества ще отговаря само на официални срещи, общи събрания на самите дружества или писмено. Адвокат Светлана Мартева, която е член на борда, заяви, че не са били длъжни по закон да искат разрешение за продажбата на марките от останалите акционери.

Разпределяне на дивидент

В момента по сметката на холдинга би трябвало да са 105 млн. евро за търговските марки и дистрибутора ЕЛД. Освен тях ще се прибавят и 103 млн. лв., както гласува общото събрание на акционерите. Те ще дойдат от това, че благоевградската фабрика ще купи акциите на софийската и плевенската. Така в холдинга се трупа значителен кеш.

В четвъртък общото събрание реши да разпредели дивидент от 42.877 млн. лв., или по 5.82 лв. на акция.

Интересното в случая е, че "Булгартабак" е на загуба на консолидирано ниво, а е на печалба само индивидуално с 482 хил. лв. Общо 383 хил. лв. от тази печалба бяха заделени за дивидент, като към тях се прибавят 42 млн. лв. неразпределени печалби за минали години.

Авторът притежава акция в "Булгартабак холдинг". Статията не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363
    • + 6

    Деси, видя ли новия бранд на ОСА на БТХ? Знакът Victory вече не се символизира от показалец и среден пръст, а от два средни пръста, показани на миноритарните акционери от двете пердета Владо Жегата и Тъмна Марта.

    Нередност?
  • 2
    orchis avatar :-|
    orchis
    • - 1
    • + 3

    Ами що му купувате акциите на прасето. Преди време по една много подобна схема Божков фалира две фирми, явно някои хора не се научават.

    Нередност?
Нов коментар