НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Компания на Пеевски събаря софийската цигарена фабрика

Съоръжението не работи от миналата година, но теренът на бул. "Цар Борис III" е атрактивен за строителство

Събарянето на сградите на бившата софийска цигарена фабрика ще продължи пет месеца.
Събарянето на сградите на бившата софийска цигарена фабрика ще продължи пет месеца.
Събарянето на сградите на бившата софийска цигарена фабрика ще продължи пет месеца.    ©  Анелия Николова
Събарянето на сградите на бившата софийска цигарена фабрика ще продължи пет месеца.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Наследникът на основаната през 1909 г. "Цигарена фабрика – София", а през последните години - "София-БТ", физически отива в историята.

От 9 август на терена на фабриката, която беше затворена през миналия април, работи тежка техника, която събаря сградите. Според информационната табела събарянето на съществуващите сгради ще продължи пет месеца и половина, а изпълнител е компанията "Д.А.Р.К. 2002".

В началото на годината имотът беше прехвърлен в ново дъщерно дружество "Сф-БТ", което след серия сделки сега е собственост на дубайска офшорна компания, свързана с "Булгартабак холдинг" и вероятно също като него - под контрола на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Какво се случва в София

Софийската фабрика беше затворена през април миналата година с мотив, че "Булгартабак" престава да изнася за Близкия изток заради репутационни проблеми. В средата на годината цигареният холдинг възобнови износа за там, както сочат данните на Националния статистически институт и отчетите му.

Затварянето на фабриката беше придружено с протести на работниците и обещания, че производството се спира временно. След това служителите получиха обезщетение, а машините бяха изнесени в благоевградската цигарена фабрика. В имотния сектор още тогава започнаха слухове, че теренът, на който се намираше фабриката, ще бъде използван за нов строителен проект.

Софийският терен, както и фабриките за цигари и обработка на тютюн, не бяха обект на сделката с British American Tobacco, при която "Булгартабак" продаде марките и дистрибуционното си дружество.

Какво представлява новата компания

"Сф-БТ" е създадено през февруари тази година с предмет на дейност консултантски услуги, сделки с интелектуална собственост, покупко-продажба на недвижими имоти и други и капитал от 1 млн. лв. Компанията е дъщерно дружество на "София-Булгартабак" ("София-БТ").

Изпълнителен директор на новата компания е Владимир Жеков, който в същото време управлява "Булгартабак холдинг" и "София-Булгартабак". През май той е освободен, а негово място е назначен главният счетоводител на холдинга Стратия Стратиев. Той е собственик и управител на варненската консултантска фирма "Проект финанс мениджмънт и консултинг" и според представянето на сайта й има повече от 10 години стаж като главен счетоводител, финансов мениджър и финансов директор в предприятия от енергетиката, строителството, инвестициите и промишлеността.

В началото на април "София БТ" продава на "СФ-БТ" свои имоти за 61 млн. лв. - става въпрос за бившата централа на софийската фабрика на бул. "Цар Борис III" 134 и част от бившия Полиграфически комбинат на бул. "Цариградско шосе" 47.

В края на същия месец в "СФ-БТ" постъпва молба за приемане на нов съдружник - Bulgartabac Trade FZE, Дубай, Обединени арабски емирства, който да придобие мажоритарен дял от 53% в дружеството. Негов управител е Уалид Ахмед, член на борда на директорите на "Булгартабак холдинг". Продажната цена е определена в анекс, който не е публикуван в Търговския регистър.

През юни съдружник в "СФ-БТ" на мястото на софийската фабрика става цигарената фабрика в Благоевград с останалите 47% от дяловете. Това не променя нещо особено, тъй като и самото дружество "София-БТ" също вече е прехвърлено като дъщерно на "Благоевград БТ". Следва още една сделка - в края на юли "Благоевград-БТ" взема решение да продаде наскоро купените 47% от "Сф-БТ" на Bulgartabac Trade FZE, което така вече има 100%. Цената не е посочена, а в отчета на "Булгартабак" за полугодието купувачът е описан като "свързано дружество извън групата".

Всички тези операции се извършват без санкция от общото събрание на публичната компания "Булгартабак", която по този начин срещу неясна сума се лишава от значителен актив, при това в сделка със свързано лице. За продажбата няма и уведомление до инвеститорите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 4

    Дано поне да го съборят докрай, защото Полиграфия-та си стои така на скелет. Купена с пари от КТБ, хем данъкоплатецът ги покри от джоба си, хем има да гледа тази грозотия измежду другите лъскави сгради.

    Нередност?
Нов коментар