🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Uber и Yandex сливат операциите си в Русия и още 5 съседни страни

Американската компания за споделени пътувания иска по-бързо да започне да печели

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новата обща компания ще предоставя услуги за споделени пътувания и ще оперира в 127 града.

Uber и "руският Google" Yandex ще слеят операциите си в Русия и още пет съседни пазара, пише Reuters. Това обявиха самите компании, като водеща инициативата ще бъде руската комапния. Сделката показва пореден отказ на Uber да се развива самостоятелно при световното си разширение. Миналата година компанията реши да се оттегли от един от най-бързо развиващите се пазари в света – Китай, като продаде операциите си на китайската Didi Chuxing.

В съобщението от Uber и Yandex се посочва, че двете фирми ще работят заедно не само в Русия, но и в Армения, Азербайджан, Беларус, Груция и Казахстан. Двете компании ще регистрират нова фирма, която да предоставя услуги за споделени пътувания и ще оперира в 127 града. Очаква се сделката да бъде приключена до края на тази година.

Детайлите по сделката

Като част от сделката, Uber ще продължи да поддържа бизнеса си с доставка на храна UberEATS в шестте страни. Yandex от своя страна ще използва силата си в интернет. Диферсифицираният гигант е доминиращ сред уеб търсачките в Русия, наред с услугите за карти и навигация. Инвестицията на Uber ще бъде около 225 млн. долара, докато от Yandex ще дойдат повече от два пъти по-малко инвестиции - 100 млн. долара. Въпреки това, Yandex ще държи близо 60% от акциите, докато Uber ще има 36% от компанията. Останалите 4% ще бъдат собственост на служителите.

От Uber подчертаха, че това сливане не означава, че променя стратегията си на други пазари. Според американската компания, основна движеща сила по сделката са примамливите финансови условия. "Това е голяма възможност за нас. Ситуацията е уникална и операциите ни в други страни няма да бъдат застрашени", коментира в изявление към служителите на Uber Пиер-Димитри Коти, изпълнителен директор на комапнията за Европа, Африка и Близкия изток.

Общата стойност на 36-процентовия дял на Uber ще бъде 1.4 млрд. долара, като комбинираната компания се оценява на 3.7 млрд. долара. Дори и с новата инвестиция от 225 млн. долара, това показва сериозен скок в оценката на Uber в региона. Преди три години компанията инвестира 170 млн. долара.

Спомени за Китай

Със създаването на новата компания, Uber ще загуби част от контрола над бизнеса си в региона. Тази стъпка напомня за излизането на Uber от пазара в Китай, който се очертаваше като един от най-обещаващите за компанията. Миналата година Uber продаде целия си китайски бизнес на местния конкурент Didi Chuxing. В замяна американската компания получи 17.5% от Didi Chuxing, която тогава се оценяваше на 35 млрд. долара, а сега – към 50 млрд. долара. Акциите на Uber възлизат на около 8 млрд. долара.

Според Коти сливането на бизнеса с Yandex ще позволи на компанията да бъде по-стабилна в региона, като чрез интернет услугите на руската компания ще бъдат спестени много разходи. Подобно на повечето пазари, в които оперира, Uber работи на загуба в Русия и чрез новата сделка може да се открие възможност за по-скорошно излизане на печалба. Загубата за първото тримесечие на звеното на Uber възлиза на 708 млн. долара, докато за последното тримесечие на 2016 г. тя беше 991 млн. долара.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fve avatar :-|
    Федор Езерский
    • + 1

    Капитал, има и данъчен аспекст това обединение. Много е вероятно за Юбер да е по-изгодно да обедини дейността си с Яндекс Такси, отколкото да открива свой клон в Русия и чрез него да оперира на тяхна територия.
    В момента е в Думата е внесен законопроект за изменение и допълнение на Федералния закон "Устав за автомобилния транспорт и градския наземен електрически транспорт", в който се въвежда понятието:

    "Агрегатор на услуги за превоз на пътници и багажи по поръчка чрез лекотоварно такси - юридическо лице, едноличен търговец или обособено подразделение на чуждестранна организация, регистрирана в съответствие със законодателството на Руската Федерация, което е явява програма за електронно изчислителни машини, управление на сайт и/или страници в сайт в информационно-телекомуникационната мрежа "Интернет", за разпространение на информация в "Интернет", свързана със склучване на договор за превоз на пътници и багажи по поръчка и/или с такси, осъществявано чрез комуникация между възложител и изпълнител, в качеството си на посредник"

    Ако ви е интересна темата и имате в редакцията служители, синтезирано по темата може да погледнете това:
    http://taxpravo.ru/novosti/statya-393244-inostrannyih_agregatorov_taksi_zastavyat_platit_nalogi_v_rossii

    Нередност?
Нов коментар