Русия увеличава контрола над Yandex

Кремъл се страхува най-голямата техкомпания в страната да не попадне под чуждестранен контрол

Yandex управлява различни бизнеси от интернет търсачки и такива в сферата на мобилната реклама до таксита и услуги за доставка на храна
Yandex управлява различни бизнеси от интернет търсачки и такива в сферата на мобилната реклама до таксита и услуги за доставка на храна
Yandex управлява различни бизнеси от интернет търсачки и такива в сферата на мобилната реклама до таксита и услуги за доставка на храна    ©  Reuters
Yandex управлява различни бизнеси от интернет търсачки и такива в сферата на мобилната реклама до таксита и услуги за доставка на храна    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Руската технологична компания Yandex се е договорила с Кремъл относно преструктурирането си. Така правителството увеличава влиянието си върху най-голямата технологична група в страната, като гарантира, че тя няма да попадне под чужд контрол, съобщава Financial Times. За целта ще бъде създадена "фондация в обществен интерес", която ще има правото да блокира транзакции, както и временно да стопира решения на мениджмънта на Yandex, ако сметне, че те са против националния интерес. На новосъздадената организация ще бъде прехвърлена златната акция на държавната Sberbank в Yandex.

Как се стигна дотук

Според хора, запознати с въпроса, новият механизъм е резултат от дълги преговори с Кремъл за това как да се гарантира, че Yandex ще остане в руски ръце, като същевременно компанията продължи да оперира на глобално ниво. Притесненията на правителството са свързани с огромните масиви от потребителски данни, които технологичната компания контролира и които биха могли да попаднат в чужди ръце. Yandex управлява различни бизнеси от интернет търсачки и такива в сферата на мобилната реклама до таксита и услуги за доставка на храна.

"Интернет днес е като електричеството преди 100 години. Продуктите на Yandex са съществена част от живота на хората и ако нещо се случи с тях, това ще е проблем не само за компанията, но и за цялото общество", заяви основателят и главен изпълнителен директор на компанията Аркадий Волож в имейл до служителите. "Трябваше да намерим решение, което удовлетворява всички страни, като същевременно успеем да задържим управлението в ръцете си, уверим чуждите инвеститори за бизнес потенциала на Yandex и защитим националните интереси", добави той. Волож, който е и най-големият акционер на технологичната компания, заяви, че ще запази контрола върху дейността на компанията.

Ръководителите на Yandex ще трябва да убедят американските инвеститорите за решението за преструктуриране преди гласуването му на извънредното общо събрание, което ще се проведе на 20 декември. Компанията също обяви обратно изкупуване на обикновени акции на стойност 300 млн. долара. След новините цената на книжата на компанията се повиши с 9%.

Анализаторът от Sova Capital Михаил Терентиев описа новината като "силно позитивна", като каза, че промените "имат потенциал да намалят значително регулаторния риск, пред който е изправена компанията". Анализаторът от BCS Global Markets Мария Суханова каза, че решението "реално запазва настоящата акционерна структура на компанията и няма значително влияние върху миноритарните акционери на Yandex".

Притесненията на Кремъл относно компанията се появиха заради възможността Волож да продаде своя дял. Чрез привилегировани акции основателят на компанията притежава 48.5% от правата на глас и контролира компанията заедно с други служители на Yandex. Съгласно новата договорка между технологичната група и правителството Волож се ангажира да не продава 95% от привилегированите си акции за период от две години. Същевременно ще бъде създаден и семеен тръст, който да предотврати превръщането на привилегированите акции в обикновени, което би дало ефективен контрол над компанията на американските инвеститори в случай на ненавременната му смърт.

Акциите на Yandex паднаха с 18% миналия месец, изтривайки 1.5 млрд. долара от пазарната капитализация на компанията. Това се случи, след като беше обсъден поректозакон, който предполага ограничаването на чуждестранните инвестиции в "значителни информационни ресурси", за да се попречи на други правителства да получават руски потребителски данни. Антон Горелкин, народният представител, който е автор на законопроекта, каза в понеделник, че е "приятно изненадан" от решението на Yandex и ще оттегли проектозакона за неопределено време.

Решението

Неправителствената фондация е изградена по холандски модел – предприятие със специално предназначение, често използвано за отделяне на собствеността от контрола, както и за защита на активи от враждебни поглъщания. Бордът на организацията е съставен от представители на пет руски университета, три руски неправителствени организации и трима висши ръководители на Yandex. Фондацията ще може да наложи вето на всеки акционер, управляващ над 10% от акциите на Yandex.

Организацията ще назначи и двама директори в борда на компанията – главният изпълнителен директор на инвестиционната банка VTB Capital Алексей Яковицки и ръководителят на Висшето училище за публична администрация в Москва Алексей Комисаров. Новите директори ефективно ще представляват интересите на държавата в Yandex. Те ще могат да наложат вето на някои назначения в борда и да се присъединят към Комитета за социални интереси с Волож, който ще може да налага вето върху прехвърлянето на интелектуалната собственост на Yandex, да промени политиката на компанията относно личните данни на руските потребители, както и да взима решения за евентуални бъдещи партньорства с чуждестранни правителства.

Фондацията може също така временно да замени висшия ръководител на Yandex в Русия при "изключителни обстоятелства", ако съветът на компанията "умишлено игнорира решенията на фондацията, възпрепятства нейната работа или взема решения, които могат да засегнат националната сигурност".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    Даже не смея да напиша името на тази компания! Доста зор видях докато им изчистя метастазите от компютъра си. Имаха нахалството да ме питат защо искам да залича дори и визуалните следи, при това на руски език. Паразити!

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    Тотално нарушение върху правата на акционерите. Представете си, че САЩ направят подобна "фондация", за да командори инвеститорите на гугъл и фейсбук.

    В Русия имат дълги традиции в нарушаването на разни права. Това не е изключение.

    Нередност?
Нов коментар