"Солвей Соди" инвестира 90 млн. лв. в ново съоръжение

Компанията ще намали разходите си за горива и суровини с втори котел по модерна технология

От приватизацията на завода преди 20 години в него са инвестирани над 1 млрд. лв.
От приватизацията на завода преди 20 години в него са инвестирани над 1 млрд. лв.
От приватизацията на завода преди 20 години в него са инвестирани над 1 млрд. лв.    ©  Цветелина Белутова
От приватизацията на завода преди 20 години в него са инвестирани над 1 млрд. лв.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията вече има един подобен работещ котел, в който бяха вложени 150 млн. лв.

Ново съоръжение за 90 млн. лв. заработи в завода за калцинирана сода "Солвей Соди" в Девня. Инвестицията е във втори котел в топлоелектрическата централа на завода (позната доскоро като ТЕЦ "Девен"), който е изграден по модерна технология и значително намалява разходите за горива и суровини, като в същото време намалява емисиите и подобрява екологичните параметри на производството. Компанията вече има един подобен работещ котел, в който бяха вложени 150 млн. лв. Сегашното съоръжение е същото, но с по-малък капацитет. След последната инвестиция "Солвей Соди" на практика вече разполага с най-голямата инсталация за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия на Балканите.

Отлични резултати

Откриването на съоръжението става малко след приключване на самия проект. "Изграждането на втори котел на циркулиращ кипящ слой бе финализирано съвсем скоро с отлични резултати по безопасност както за нашите служители, така и за подизпълнителите", каза в прессъобщение изпълнителният директор на компанията Спирос Номикос. По думите му с това заводът в Девня става един от най-конкурентоспособните в световен мащаб. Изпълнител на проекта е швейцарският инженерен конгломерат Foster Wheeler.

Централата, в която е изградена новата инсталация, е разположена на територията на предприятието и доскоро работеше като самостоятелно дъщерно дружество. Преди няколко месеца "Девен" се вля в "Солвей Соди" и с това задълженията по лиценза му за производство на топлинна и електрическа енергия преминаха към химическия завод.

Инвестиции

Това не е първата инвестиция, която компанията прави през последните 20 години, откакто предприятието беше приватизирано от белгийската Solvay и турската Sisecam. За този период са вложени над 1 млрд. лв. в технологично обновяване, околната среда и човешки капитал. "Благодарение на успешната приватизация днес предприятието е едно от водещите в международен план", каза министърът на енергетиката Теменужка Пекова при откриването на инсталацията.

Преди две години компанията приключи друг голям проект - изграждане на нова дестилационна инсталация за 60 млн. лв. Резултатът беше значително намаляване на консумацията на пара за содовото производство и на твърдо гориво, както и по-малки въглеродни емисии.

Петкова припомни промените в Закона за енергетиката през 2015 г., свързани с намаляване тежестта за индустриалните потребители от разходите за енергия от възобновяеми източници. "До момента предприятията от групата на "Солвей" са получили отстъпка от цената на електрическата енергия в размер на близо 1 млн. лв. Благодарение на това средствата са пренасочени за други дейности в предприятието", каза тя.

Най-големият в Европа

Заводът в Девня е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият завод в Европа за производство на синтетична калцинирана сода с капацитет от 1.5 млн. тона сода годишно. Калцинираната сода е основна суровина за стъкларската промишленост, използва се също при производството на перилни и почистващи препарати, в химическата промишленост и металургията, силикатите и стъклените влакна. Около 90% от продукцията се изнася, като основните пазари са Балканите, Русия, Средния изток, Средиземноморието, както и Южна Америка, Африка и Азия. В дружеството работят около 600 души. "Солвей Соди" формира около 1% от общия износ на страната.