🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Солвей Соди" ще намали въглеродните си емисии от пара и ток с 20%

До края на годината девненският производител на калцинирана сода ще увеличи използването на биомаса в един от котлите си

Заводът в Девня е най-големият производител на синтетична калцинирана сода в Европа
Заводът в Девня е най-големият производител на синтетична калцинирана сода в Европа
Заводът в Девня е най-големият производител на синтетична калцинирана сода в Европа    ©  Надежда Чипева
Заводът в Девня е най-големият производител на синтетична калцинирана сода в Европа    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителят на калцинирана сода "Солвей Соди", който е част от белгийската група Solvay, ще намали въглеродните си емисии от пара и ток с 20% до края на годината. Това ще стане чрез адаптиране на един от котлите на завода в Девня, което ще позволи да се увеличи делът на използваната биомаса до 30% за сметка на изкопаемите горива. От компанията не уточняват размера на инвестицията. Проектът е част от плановете на цялата група да стане въглеродно неутрална до 2050 г.

Нова технология

Проектът предвижда един от котлите на завода, който произвежда пара и електроенергия за производството, да бъде модифициран, така че да може да се използва повече биомаса. Тя ще бъде от различен произход, включително местни пелети от отпадъци от слънчоглед, уточняват от "Солвей Соди". Това ще намали въглеродните емисии, отделяни от изкопаемите горива. Очаква се котелът да влезе в експлоатация през ноември тази година.

През последните години компанията изгради два котела за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, които използват технологията на т.нар. циркулиращ кипящ слой. Тя позволява изгарянето да става при по-ниска температура, както и да се използват различни горива. В съоръженията бяха инвестирани общо 240 млн. лв.

Още зелени проекти

От компанията казаха още, че новата инвестиция надгражда обявените през 2020 г. планове на други заводи на Solvay. Този в Райнберг, Германия, планира да стане първата в света инсталация за производство на калцинирана сода, която е захранвана предимно от възобновяеми енергийни източници. Заводът в Домбал, Франция, ще бъде първият по рода си в страната, който ще премине към използване на 100% алтернативно гориво от битови отпадъци. Общо трите проекта заедно с този в Девня ще намалят емисиите на групата в световен мащаб с 8% до 2025 г. Solvay има и пътна карта за цялостен енергиен преход на завода в България, включително проект за оползотворяване на отпадъци, който наскоро беше представен на среща с премиера Кирил Петков и министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Компанията

Заводът в Девня е най-големият производител на синтетична калцинирана сода в Европа с годишен капацитет 1.5 млн. тона. Продуктът е основна суровина за стъкларската промишленост, използва се също за детергенти, в химическата индустрия и металургията. През миналата година "Солвей Соди" обяви нова инвестиция от 60 млн. лв., с която да разшири капацитета си за производство и на сода бикарбонат от 30 хил. на 200 хил. тона годишно. Причината е растящото търсене на продукта за храни за животни и газоочистки. От приватизацията досега в завода са инвестирани над 1.5 млрд. лв.

За 2020 г. "Солвей Соди" отчете спад на приходите заради пандемията, които достигнаха 398 млн. лв. Леко понижение имаше и на печалбата (93.5 млн. лв.), но рентабилността остана висока.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • + 1

    Подобна инвестиция ще има и до Павликени. Завод на Румен Гайтански-Вълка!
    Освен това София ще се отоплява на алтернативно гориво .. Ще се пестят до 30% от сегашните парникови емисии СО2.
    Освен това, Ковачки има планове за по-голямо преминаване към нефосилни източници!

    Нередност?
Нов коментар