🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Commerzbank наема консултанти заради инвеститорския интерес към нея

Банката ще оценява какви са ползите от евентуално придобиване

Сред заинтересованите в закупуването на Commerzbank са BNP Paribas, UniCredit и Credit Agricole
Сред заинтересованите в закупуването на Commerzbank са BNP Paribas, UniCredit и Credit Agricole
Сред заинтересованите в закупуването на Commerzbank са BNP Paribas, UniCredit и Credit Agricole    ©  Reuters
Сред заинтересованите в закупуването на Commerzbank са BNP Paribas, UniCredit и Credit Agricole    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейски конкуренти, сред които UniCredit и BNP Paribas, оглеждат германската банка.

Втората по големина публична германска банка Commerzbank е наела финансови консултанти, които да ѝ помогнат при потенциалния интерес за придобиване от европейски конкуренти, сред които е и френската BNP Paribas, пише Financial Times. Базираната във Франкфурт банка вече работи с Goldman Sachs и Rothschild относно анализирането на сценарии за придобиването на компанията. Изданието се позовава на вътрешни източници от банката. Според някои от тях Commerzbank не търси само защитна стратегия срещу придобиване, но оценява плюсовете и възможностите да бъде купена.

Въпреки проблемите си от миналото Commerzbank остава една от апетитните хапки сред германските банки. Основната причина за това е, че банката е сред най-големите кредитори на германската Mittelstand - наситена мрежа от малки и средни предприятия, които съставят гръбнака на най-голямата икономика в Европа.

Висок интерес

Към момента Commerzbank има пазарна оценка от малко над 14 млрд. евро. Евентуалното й придобиване би било най-голямата банкова сделка в Германия за последното десетилетие. Според анализаторите на сектора сделка за Commerzbank може да отприщи вълна от международна консолидация сред европейските финансови институции. За момента от Commerzbank, Goldman Sachs и Rothschild отказват да коментират неофициалната информация.

Наемането на консултанти идва в момент, в който се появиха слухове за няколко заинтересовани банки, които желаят да закупят Commerzbank или да стигнат до сделка за сливане на операциите. Сред тях са италианската UniCredit и френските BNP Paribas и Credit Agricole. Акциите на Commerzbank са във възход от началото на годината, особено след като групата за частен капитал Cerberus придоби 5% от банката. За последните десет месеца пазарната оценка на Commerzbank се повиши с 57%.

Правителственият фактор

Един от възможните проблеми пред евентуалните купувачи е германското правителство, което ще трябва да одобри подобна сделка. Правителството спаси банката при финансовата криза и все още държи над 15% в Commerzbank. Според сегашната цена на акциите делът на Берлин струва около 2.2 млрд. евро. Към момента пълната приватизация на германската банка не е сред политическите приоритети на нито една партия. Министерството на финансите обяви този месец, че няма напрежение и не бърза да продава държавния дял. Той беше закупен в момент, в който акциите струваха 26 евро - далеч над сегашната цена от 12 евро за акция.

Мартин Зилке, изпълнителният директор на Commerzbank, на няколко пъти в миналото е давал знак, че не е задължително против сливането на банката. Commerzbank се сля с вътрешния си конкурент Dresdner Bank през 2009 г. Тогава Зилке беше част от екипа, който работеше по сделката. Наскоро той участва на конференция на частните инвеститори, организирана от Bank of America, в Лондон, където заяви, че има смисъл от по-голяма консолидация на банковия сектор в Германия.

Все още няма коментари
Нов коментар