🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Референдумът в Каталуня удари акциите на испанските банки

Индексът на фондовата борса в Мадрид се понижи с 1.8% заради политическата несигурност, надвиснала над страната

Акциите на BBVA отбелязаха спад от 3.2%. С по-големи спадове са Caixabank и Sabadell
Акциите на BBVA отбелязаха спад от 3.2%. С по-големи спадове са Caixabank и Sabadell
Акциите на BBVA отбелязаха спад от 3.2%. С по-големи спадове са Caixabank и Sabadell    ©  Pichi Chuang
Акциите на BBVA отбелязаха спад от 3.2%. С по-големи спадове са Caixabank и Sabadell    ©  Pichi Chuang
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Акциите на испанските компании се понижиха в понеделник след референдума за независимост в Каталуня, който се превърна в световна новина номер 1. Причината за това бяха действията на властите от Мадрид и полицията, която упражни насилие над гласуващите. Референдумът беше обявен за незаконен и от Мадрид, и от Европейската комисия. Въпреки това каталунските лидери направиха всичко възможно той да се състои, макар властите от Мадрид да започнаха акциите си срещу него още преди неделния ден, за който беше насрочен.

Основният удар падна върху испанските банки. Това не е изненадващо, тъй като банковият сектор обичайно първи поема удара, когато политическата несигурност се настани в дадена страна. Еврото също отстъпи спрямо дола - с 0.6% до 1.174, което е близо до най-ниското ниво от средата на август насам.

Песимизъм в Испания

Положението в Испания остава неизвестно, след като каталунските лидери обявиха, че на референдума все пак са гласували 42% от населението, 90% от което е подкрепило независимостта на Каталуня. Организаторите на референдума казаха също, че ще обявят независимост в следващите 48 часа.

Напрежението в страната обаче все пак се отрази на фондовия пазар. Акциите на испанските банки започнаха деня лошо и го завършиха още по-лошо, като най-големият губещ е Banco Sabadell, чийто спад в пазарната оценка е 6%. Акциите на Caixabank отстъпват с 4.6%, а BBVA отбелязва понижение от 3.2%. Лошите новини обаче не спират дотук - в целия испански индекс IBEX през деня имаше едва три компании, които бяха в зелената зона - ArcelorMittal, IAG и Viscofan. Цените на акциите на всички останали компании отбелязаха спад.

Според анализатори обаче тези загуби ще са краткосрочни. "Последствията може да останат като негативен бекграунд на пазара, но е по-вероятно инвеститорите да заложат повече в действията си на подобрения икономически растеж и данните за инфлацията за региона", коментираха пред Reuters анализаторите от Bernstein. До референдума индексът IBEX беше един от най-добре представящите се европейски индекси с повишение от 10% за година. В понеделник той загуби 1.8% от стойността си.

Спадът на еврото

Много анализатори смятат, че обезценяването на еврото в деня след вота в Каталуня също ще е краткосрочно заради това, че повечето инвеститори не смятат, че случилото се в неделя ще има отчетлив негативен ефект върху еврозоната като цяло.

"Ефектът върху еврото е много ограничен, защото в случая не става дума за ситуация, която засяга цялата еврозона", каза представител на германската Commerzbank. Единната европейска валута направи няколко крачки назад и след изборите в Германия, където партията на Ангела Меркел се представи сравнително разочароващо. Преди това еврото беше на най-високото си ниво спрямо долара за последните две и половина години.

Все още няма коментари
Нов коментар