Eldrive ще изгради станции за електромобили в 16 бензиностанции на Shell

Мрежата ще е готова до края на март и ще позволи на електрически автомобили да се придвижват навсякъде в страната

Най-разпространените марки на електромобили ще се зареждат до 80% за по-малко от 20 минути
Най-разпространените марки на електромобили ще се зареждат до 80% за по-малко от 20 минути
Най-разпространените марки на електромобили ще се зареждат до 80% за по-малко от 20 минути    ©  Shell/Eldrive
Най-разпространените марки на електромобили ще се зареждат до 80% за по-малко от 20 минути    ©  Shell/Eldrive
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Към момента зарядните станции в мрежата на Eldrive са 24 в страната с общо 34 точки за зареждане.

"еМобилити интернешънъл", която работи под бранда Eldrive в Югоизточна Европа, ще изгради мрежа от зарядни станции, която ще позволи на шофьорите на електрически автомобили да се придвижват навсякъде в страната. До края на март догодина компанията ще монтира общо 16 станции за бързо зареждане на обекти на Shell, като по този начин ще стане единственият оператор на такава инфраструктура с национално покритие. Shell от своя страна пък ще бъде първата верига бензиностанции в България, която предприема такъв мащабен проект за зареждане на електрически автомобили с бързозарядни станции, съобщиха от двете компании, след като подписаха споразумение. Към момента Edrive има вече изградени над 30 станции в цялата страна в различни обекти.

Отделно от тях има и други зарядни - няколко в големи вериги магазини, предимно в София и Варна ("Кауфланд" и "Лидл") и други търговски обекти, като по изчисления на "Капитал" общият им брой е 70. Като цяло обаче мрежата не е хомогенна - различни участници на пазара инсталират свои станции, като някои са платени, други не, трети са с обикновен контакт и т.н. Все още броят на бързозарядните (DC) за сметка на стандартните (AC) е нисък.

Две вече работят

Станциите за бързо зареждане на Eldrive ще бъдат разположени не само на магистрали, но и на основни междуградски пътища, казаха от компанията. Първите две такива съоръжения вече са инсталирани в Shell - Велико Търново, и Shell - Любимец, и работят от началото на ноември. Останалите точки за зареждане се очаква да бъдат пуснати в експлоатация до края на първото тримесечие на 2018 г. Инсталираните станции са с мощност 50 kWt DC, което прави възможно батериите на най-разпространените марки електромобили да се зареждат до 80% за по-малко от 20 минути. Инвестицията е изцяло на Eldrive, но от компанията не уточниха каква е сумата. Към момента зарядните станции в мрежата на Eldrive са 24 в страната с общо 34 точки за зареждане.

"Стратегическото партньорство с Shell e важна стъпка в нашето развитие, защото на практика превръща мрежата на Eldrive в един завършен продукт с национално покритие. С него електромобилността става реална алтернатива на конвенционалния автотранспорт, която същевременно е по-евтина и не замърсява околната среда", коментира Стефан Спасов, изпълнителен директор на Eldrive.

Още едно гориво

За Shell партньорството с Eldrive ще означава разширяване на продуктите и услугите за клиенти в синхрон с тенденцията за все по-масово навлизане на електрическите автомобили. България ще бъде една от първите страни, в които международната компания въвежда бързозарядни станции за електромобили в обектите си. "Това би означавало повече удобство за нашите клиенти да зареждат автомобилите си в движение и ще ни позволи да разширим гамата от горива, които предлагаме", каза Камелия Славейкова, изпълнителен директор на "Shell България".

В средата на октомври Shell подписа споразумение за закупуване на един от най-големите европейски доставчици на зареждане на електрически автомобили NewMotion. От компанията обявиха също, че пускат ново устройство за бързо зареждане на електрически автомобили - Shell Recharge, във Великобритания.

Партньорите

"еМобилити" работи от средата на миналата година, като има две основни сфери на дейност - изграждане и управление на инфраструктура от зарядни станции и отдаване на електромобили под наем. За последните десет месеца компанията е удвоила броя на зарядните си точки до 34, а заедно с новите на бензиностанциите Shell броят им ще достигне 50 до края на март. От компанията планират да изградят около 500 точки за зареждане в региона с фокус върху бързозарядни локации.

Предоставените електромобили на оперативен лизинг в страната вече са над 70 броя. В тях влизат колите, които се предоставят чрез услугата за споделено пътуване Spark, която "еМобилити" пусна в София наскоро в партньорство с литовска компания. Акционери в "еМобилити" са фондът за рисков капитал Neveq II, "Алфа финанс холдинг" (в който 50% са собственост на съиздателя на "Капитал" Иво Прокопиев") и три физически лица.

Shell работи в България от 26 години, като към момента има около 100 обекта за търговия с петролни продукти. Отделно от това преди две години международната компания получи разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок "Хан Кубрат" (преди "Силистар") в Черно море.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-P
    gmalinov
    • + 4

    Супер новина, давайте напред! И да помоля само, ако е възможно разбира се, да има и някакви обикновени контакти за 230V AC, за да мога да си зареждам батерията на колелото. Засега пробегът ми е около 60 км с едно зареждане, а не искам само да въртя педалите, така ще ми дадете възможност да започна да обикалям из България, много ми е мерак:-)

    Нередност?
  • 2
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363
    • + 1

    Аклике, колко струва едно зареждане на Шел?

    Нередност?
  • 3
    tvr18355030 avatar :-|
    tvr18355030
    • + 2

    До коментар [#2] от "uiv06356363":

    Ето цените, леко са надути:

    https://www.eldrive.eu/19367296.html

    Нередност?
Нов коментар