🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Eldrive ще изгражда зарядни станции в обекти на "Технополис" и "Практикер"

Споразумението със собственика на веригите "Видеолукс холдинг" предвижда покритие на всичките около 50 хипермаркети и паркове на групата

Eldrive има над 1000 зарядни точки в трите си пазара, на които оперира - България, Румъния и Литва
Eldrive има над 1000 зарядни точки в трите си пазара, на които оперира - България, Румъния и Литва
Eldrive има над 1000 зарядни точки в трите си пазара, на които оперира - България, Румъния и Литва    ©  Eldrive
Eldrive има над 1000 зарядни точки в трите си пазара, на които оперира - България, Румъния и Литва    ©  Eldrive
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Лидерът по брой зарядни станции за електромобили в България Eldrive стартира партньорство с "Видеолукс холдинг", компанията собственик на веригите хипермаркети Praktiker и Technopolis, както и на ритейл парковете Holiday Park. То включва изграждане на публично достъпна инфраструктура за зареждане на електромобили на обектите на холдинга.

Първите станции са вече изградени и функционират на територията Holiday Park в Перник и Хасково, като предстои инсталирането на други на останалите локации на веригата, която има ритейл паркове още в Пазарджик, Стара Загора (на мястото на Park mall) Враца, както и на локации на веригите Technopolis и Praktiker. Зарядните хъбове, които ще бъдат изградени на територията на обектите на "Видеолукс", предвиждат станции за супербързо зареждане, които могат да обслужват множество електромобили едновременно.

Засега от двете компании не посочват конкретно на кои локации се предвижда изграждането на зарядна инфраструктура. От "Видеолукс" заявиха пред "Капитал", че в момента вече има изградени станции на три обекта, като до края на годината очакванията са да бъдат инсталирани такива на още 3-4, както и още 20 през 2024 г. Идеята е в следващите години да бъдат покрити всичките около 50 обекта на холдинга, което ще зависи и колко бързо може да бъде подготвена инфраструктурата на всяко едно място. Eldrive осигурява зарядните станции, а "Видеолукс" - инфраструктурата.

Двете страни не коментират колко голяма ще е общата инвестиция. Според запознати с пазара в България една станция с два конектора може да струва между 80 и 100 хил. лв. според използваното оборудване.

Българският пазар

По данни на сайта vsichkotok в страната има над 1400 зарядни точки, разположени на 1030 локации. В мрежата на Eldrive са над 650 от тях, като това го прави лидер на пазара в България. Те са разположени на различни точки из страната, като логично са съсредоточени в големите градове и основно в София, Пловдив и Бургас. В същия момент от компанията заявяват, че имат и по основни пътни отсечки от първостепенната пътна мрежа.

От 2022 г. компанията развива хъбове за супер бързо зареждане с от 8 до 20 конектора за зареждане. Такива вече има обособени на паркинга на The Mall в София, ритейл парк Via Park Север в Пловдив, както и на територията на винарска изба "Дамяница", намираща се на 12 км от Кулата и на метри от автомагистрала "Струма".

През юни тази година стана ясно, че Eldrive ще инвестира над 170 млн. евро за изграждането на общо 10 500 зарядни станции на четири пазара. България, Румъния и Литва са трите, на които компанията вече оперира, а в бъдеще се очаква това да се случи и в Латвия. Първите близо 40 млн. евро са вече одобрени от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), а с финансирането се цели ускорение електрификацията на автосектора в Европа.

Все още няма коментари
Нов коментар