🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

CEFC China Energy иска да купи собственика на bTV

Разрастването на китайските медийни интереси в региона съвпада с разширяването на инициативата "Поясът и пътят"

Мажоритарен акционер в групата CME е Time Warner.
Мажоритарен акционер в групата CME е Time Warner.
Мажоритарен акционер в групата CME е Time Warner.    ©  Reuters
Мажоритарен акционер в групата CME е Time Warner.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В последните години CEFC China Energy е купила мажоритарен дял в широко портфолио от чешки бизнеси.

Най-голямата китайска непублична енергийна компания CEFC China Energy най-вероятно ще се сдобие с мажоритарен дял в медийната група Central European Media Enterprises (CME), която е собственик и на българската "БТВ медиа груп". Това съобщи хонконгският South China Morning Post, като се базира на информация на три независими източника.

Според тях енергийната компания ще даде по-голямата част от 500 млн. евро като част от консорциум с чешки инвеститори, който ще купи медийната компания, в която мажоритарен акционер в момента е американският гигант Time Warner. CME има бизнес в четири държави в Централна и Източна Европа, сред които и България. В същото време други източници от преговорите за CME преди време посочиха далеч по-висока сума, която продавачите търсят за бизнеса - около 2 млрд. евро. Групата има значителен дълг - около 1 млрд. долара, а пазарната й капитализация е около 620 млн. долара. Чешките медии също така твърдят, че кандидати за активите са и местни милиардери, сред които и най-богатият човек в страната Петр Келнер.

Reuters припомня, че това е третата медийна компания в Чешката република, в която ще инвестира CEFC China Energy за последните две години. Енергийният гигант купи миноритарни дялове в телевизията Empresa Media и компанията за комуникационни услуги Medea Group. Не са известни досегашните китайски инвестиции, а говорител на CEFC China Energy не е потвърдил официално информацията за продажбата след запитване от Reuters, понеже нямал информация за такава сделка.

Икономическа (не)логика

"Страничен наблюдател не би могъл да намери логиката в скорошните инвестиции на компанията, които са в толкова много и различни индустрии", коментира Кени Тан Син-хин от хонконгската консултантска агенция Junyang Securities, цитиран от South China Morning Post. Според него има индикации, че покупките на енергийната фирма са обвързани с развитието на китайската инфраструктурна инициатива "Поясът и пътят", която цели да свърже Пекин с Европа, а интересът в медийните компании е воден от желание за получаване на медиен комфорт в страните, където се правят инвестициите.

Освен медиите в последните години CEFC China Energy е купила мажоритарен дял в широко портфолио от чешки бизнеси, включително пивоварна, футболния клуб "Славия Прага", авиокомпания и туристическа агенция, а в момента предстои затварянето на сделка за купуването на половината от базираната в Чехия, Словакия и Русия финансова къща J&T Finance Group.

Бърз растеж за CEFC

Компанията се изстреля в световните новини в последните няколко месеца по две причини. Първата беше закупуването на 14.2% дял от най-големия петролен производител в света - "Роснефть", на стойност 9 млрд. долара през септември. Втората беше уличаването на генералния секретар на хонконгска неправителствена организация, финансирана от CEFC China Energy - Патрик Хо Чи-пин, в корупция и задържането му от американските власти преди седмица.

CEFC China Energy има любопитна история - за четири години тя се превръща от нишова компания за продажба на нефтопродукти в огромен финансов и бизнес конгломерат и шестата най-голяма непублична компания в Китай. Притежава рядката възможност да държи част от стратегическите нефтени резерви на Пекин, финансирана е от местната Банка за развитие (CDB) и е управлявана от няколко бивши висши кадри на държавни петролни компании. Председателят на управителния съвет на компанията Йе Дзианмин беше назначен преди време от чешкия президент Милош Земан за съветник по икономическите въпроси. Компанията е един от най-сериозните китайски инвеститори в Централна и Източна Европа.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 5

    Интересно. А това значи ли, че #СВИН няма да успее да си напазарува и тази телевизия? Дано да значи...

    https://frognews.bg/novini/tainite-hodove-peevski-pridobivane-btv-zad-kulisite-borisov-tsatsarov.html


    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 3

    До коментар [#1] от "kdo52372883":

    От СМЕ уточниха, че няма да пускат компаниите на парче. Така че поне засега, докато бизнесите им са от най-печелившите в групата, едва ли ще ги продадат на местен феодал (дори при вторична продажба).

    Нередност?
Нов коментар