Allianz увеличава дела си във френския застраховател Euler Hermes

Сделката ще бъде на стойност 1.85 млрд. евро и ще увеличи дела на Allianz до 74.3%

Сделката би подобрила коефициента на платежоспособност на Иран с около 4 процентни пункта.
Сделката би подобрила коефициента на платежоспособност на Иран с около 4 процентни пункта.
Сделката би подобрила коефициента на платежоспособност на Иран с около 4 процентни пункта.    ©  Gonzalo Fuentes
Сделката би подобрила коефициента на платежоспособност на Иран с около 4 процентни пункта.    ©  Gonzalo Fuentes
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Euler Hermes

е френска застрахователна компания, оперираща в сферата на кредитното застраховане, банковите гаранции и събирането на дългове. Оперативната печалба на компанията за първите три тримесечия на 2017 г. е била 295 млн. евро.

Германският лидер в застраховането Allianz планира да разшири мажоритарния си дял във френския кредитен застраховател Euler Hermes в сделка на стойност 1.85 млрд. евро, съобщава Reuters.

Allianz е предложил да придобие допълнителни 11.3% от акциите на Euler Hermes, което ще увеличи дела на германския застраховател във френската компания до 74.3%. За целта Allianz ще плати цена от 122 долара за акция, което представлява премия от около 21% върху цената на акциите на Euler Hermes по време на редовната борсова сесия в петък. "Увеличаването на собствеността в Euler Hermes е логична стъпка, за да може Allianz да разгърне капиталите си в стратегическа насока, което ще предостави солидни оперативни резултати и ще засили позициите на Allianz на вътрешноевропейския пазар", обясняват от Allianz.

Високата цена

Според редица анализатори обаче сумата, която Allianz ще плати за новите акции от Euler Hermes, е сериозно надценена, след като акциите на френския застраховател поскъпнаха значително през юни, когато в медиите изтече информация, че Allianz обмисля да разшири дела си в компанията. Текущите условия по сделката оценяват Euler Hermes на 16 пъти прогнозните й печалби за 2018 г., което е значително над коефициента цена/печалба на акция на повечето застрахователни компании.

"Вярваме, че изкупуването на дяловете на миноритарните акционери е стратегически ход от страна на Allianz, тъй като е нискорисков начин да се увеличи експозицията на компанията към атрактивния пазар на кредитни застраховки", обяснява Даниел Бишоф, старши анализатор в Baadet Helvea. Това обаче не обяснява прекомерно високата цена на сделката. Вероятно Allianz разчита на сериозен ръст в печалбите на Euler Hermes, основаващ се на един по-стабилен растеж на еврозоната, който ще увеличи общата платежоспособност на домакинствата и съответно ще стимулира броя на кредитите, които имат нужда от застраховане. С оглед на доброто представяне на еврозоната през последните тримесечия това решение изглежда обосновано, но в тази хипотеза съществуват редица условности като политиката на ЕЦБ и потенциалната опасност от рецесия, която според мнозина икономисти е все по-реална.

Сделката незабавно ще увеличи с около 1% печалбата на акция на Allianz и по-важното - ще подобри коефициента на платежоспособност на застрахователя с близо 4 процентни пункта. Този показател, отчитащ съотношението между капитала на едно застрахователно дружество и общия размер на застрахователните премии, представлява съществена оценка на съвкупността от застрахователни събития, които компания не може да покрие. Именно стабилните стойности на този показател при Euler Hermes вероятно са една от основните причини Allianz да е готова да плати толкова висока цена за акциите на компанията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363

    Allianz от месеци внедрява програмните си продукти в Euler Hermes, които имат клон в Търция, за бърза интеграция на процесите.

    Нередност?
Нов коментар