🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Директен полет ще свързва България и Азербайджан

Нискотарифната Buta Airways ще лети между Баку и София веднъж седмично

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Sofia - Affordable Europe". Със слогана за достъпната Европа, с отправна точка София, посреща клиентите сайтът на Buta Airways. Това е нискотарифната авиокомпания на Азербайджан, собственост на Azerbaijan Airlines.

От правителствената пресслужба съобщиха, че авиопревозвачът ще пусне полети между София и Баку веднъж седмично, като цената започва от 29 евро в едната посока. Българското министерство на туризма пък може само да съжалява, че не се е сетило първо да рекламира страната по този начин.

Откриването на линията

Линията между Баку и София беше открита на 16 януари от министър-председателите Бойко Борисов и Артур Расизаде, като тя е резултат от договореностите, постигнати между Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев при посещението му в България през 2015 г., припомнят от Министерския съвет.

"Това е една прекрасна възможност азерите да идват на ски и на летен туризъм у нас и да разгледат културно-историческите ни красоти", заяви Бойко Борисов. Офертата на Buta продължава, като България е представена като идеална за бюджетно пътуване и една от най-евтините страни в Европейския съюз.

Лоу костът на Баку

София на практика е първата точка в Европейския съюз, до която лоу кост компанията на Азербайджан ще изпълнява директни полети. Националният авиопревозвач на кавказката държава Azerbaijan Airlines (по-известна просто като AZAL) основава лоу кост поделението си през декември 2016 г., като превозвачът започва да оперира през септември 2017 г. Самолетите, с които оперира авиокомпанията, са шест бразилски Embraer E190, а превозвачът е базиран на международното летище "Гейдар Алиев".

Първоначалните дестинации на компанията са в Русия, Турция, Украйна, Грузия и Иран. От компанията съобщават, че запълняемостта на самолетите й до повечето дестинации е 85%. С полета до София дестинациите на авиокомпанията от Азербайджан стават 10.

По-едрата авиация

Самата Azerbaijan Airlines е основана през 1991 г. след обявяването на независимостта на страната от разпадащия се Съветски съюз, като преди това тя е в състава на руската "Аерофлот". Компанията лети до дестинации в Европа, Азия и САЩ. През 2014 г. авиокомпанията откри полетите си до Ню Йорк, като представи и първия Dreamliner в състава си. През есента на миналата година тя направи поръчка за още 7 самолета Boeing (5 от които Boeing 787-8 Dreamliner и два карго самолета) за 1.9 млрд. долара, като доставката на самолетите ще бъде през 2019 - 2020 г.

Международното летище в Баку "Гейдар Алиев" обяви в началото на 2018 г., че броят на пътниците, преминали през него за 2017 г., е надхвърлил 4 млн. (4.06), което е ръст от 23%. Около 2.2 млн. от тях са превозени от Azerbaijan Airlines, a 92 хил. от Buta Airways. Най-популярните дестинации от летището в Баку са Москва, Истанбул, Дубай, Киев, Техеран, Анталия, Тбилиси, Багдад, Доха и Санкт Петербург.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-?
    D-r D

    И кой ли ще се скъса да лети дотам?

    Нередност?
  • 2
    oiv28548601 avatar :-|
    oiv28548601

    Всички линии до България са гастарбайтерски. Имаше една чисто туристическа до Грузия, но логично не се радваше на висок интерес и я закриха. Та така. Само където има български гастарбайтери може да се поддържа самолетна линия.

    Нередност?
Нов коментар