🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пет компании опитват да пуснат нов мобилен виртуален оператор

В сдружението влизат "Нет 1", "Нетера", "СКАТ", "Телекабел" и "Телесим"

"Мобилни алтернативни комуникации"
"Мобилни алтернативни комуникации"
"Мобилни алтернативни комуникации"    ©  "Мобилни алтернативни комуникации"
"Мобилни алтернативни комуникации"    ©  "Мобилни алтернативни комуникации"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пет компании - доставчици на интернет и телевизия, обявиха проекта си за създаване на виртуален мобилен оператор. "Нет 1", "Нетера", "СКАТ", "Телекабел" и "Телесим" искат да пуснат до края на годината тъй наречения MVNO (от mobile virtual network operator), който използва мрежите на големите мобилни оператори. Не е ясно дали този срок ще бъде спазен, тъй като все още се водят преговори с "Мобилтел", "Теленор" и БТК. "С някои разговорите са по-напреднали, с други - не толкова", заяви изпълнителният директор на "Нет 1" Петър Ризов пред "Капитал".

В новото дружество "Мобилни алтернативни комуникации" всяка от петте компании държи по 20%. Създателите му заявиха, че преди да се осъществи проектът им, е нужно да има разбиране както от държавата, така и от телекомите. В момента проникването на пазара на мобилни услуги е над 140%, тоест конкуренцията е повече от жестока, и не е ясно какви ефекти може да има навлизането на нов играч (или играчи). Фиксираните мрежи на петте компании покриват 15 области и над 30% от българското население. Но нищо не може да задължи някой от големите телекоми да предостави мрежата си, както признаха и на пресконференцията.

"Смятаме, че в страна като България няма място за повече от три припокриващи се мобилни мрежи с национално покритие. Стартирането на виртуален мобилен оператор носи полза за всички участници на пазара. За мобилните оператори ще доведе до ефективно използване на капацитета на мрежите им. За крайния потребител – иновативни и гъвкави услуги, за държавата – възможност за устойчиво развитие на икономиката", заяви Невен Дилков, управител на "Нетера".

Според Петър Ризов по света действат над 1200 виртуални мобилни оператори и България е една от малкото, която няма такъв. Въпреки че на пресконферeнцията беше обявено, че това е първият MNVO в страната, през 2008 г. веригата бензиностанции "Петрол" пусна такъв - Petrol Mobile, но не постигна успех. Той ползваше мрежата на "Мобилтел".

Ако преговорите с мобилните оператори завършат успешно, всяка от петте компании ще може да предлага отделни услуги под собствения си бранд, което означава, че ще действат на географски принцип. На пресконференцията участниците в сдружението заявиха, че основно ще таргетират собствените си клиенти на фиксирани услуги.

"Всяка от петте компании е спечелила доверието на клиентите си в региона, в който оперира. Добавянето на мобилна услуга към настоящите ни пакети ще повиши още повече нашата конкурентоспособност", обяви Петьо Георгиев, собственик и управител на СКАТ.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    Ех, голям зор да станеш телеком. Колко здрави дружества се самофалираха така?

    ОК, сега няма да има големи инвестиции в мрежа и т.н., обаче пак ще се набатачат с разходи, които не са им по силите...

    Нередност?
Нов коментар