🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Операторите на ПИБ

Миналата година банката е дала заеми за над 100 млн. лв. на новите собственици на "Нет 1" и активите на "Макс телеком", а новите компании са на един адрес

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Над 100 млн. лв. Толкова кредити е отпуснала Първа инвестиционна банка за миналата година на две новорегистрирани компании, придобили активи от тв и интернет оператора "Нет 1" и доставчика на мобилен интернет "Макс телеком". И двата в миналото също силно финансирани от банката. Така новите дружества, регистрирани на един адрес, са собственост на лица извън ПИБ, но гигантското финансиране се разчита в телеком сектора като сглобяване на нов оператор от банката, който в бъдеще може и да бъде продаден. Рискът е, че два бизнеса, които са били малки и не са можели да изплащат заемите си, дори и заедно не правят по-жизнеспособен проект, който да покрие кредит от над 100 млн. лв.

Наследникът на "Макс"

"Прясната" новина е, че в края на декември се вижда залог на фирмата "Ти.ком", която през лятото е купила заложените в ПИБ мобилни честоти на закъсалия "Макс телеком" към същата банка. От обезпечението става ясен и размерът: 41 млн. лв. Датата на кредита е 17 юли 2017 г. Същия месец телеком регулаторът е започнал процедура за отнемане на честотите на "Макс".

От документи в търговския регистър се вижда, че ПИБ е пристъпила към принудително изпълнение на залога си - търговското предприятие на "Макс телеком" на 24 юли, и е назначила за свой управител Иван Стефанов. Според последния анекс към договора за кредит от преди година заемът на "Макс" е за 17 млн. евро. "Ти.ком" получава от ПИБ по-голям кредит - 41 млн. лв. Разликата може да е отишла за погасяване на други дългове - например годишни такси към КРС и други доставчици на "Макс". В СГС се вижда, че "Мобилтел" е искал фалит на оператора в средата на миналата година, но после е оттеглил молбата си. От август пък "М Сат кейбъл", "Нокиа сълюшънс" и др. са поискали несъстоятелност, но делото още не е решено.

"Ти.ком" придобива мобилните честоти през септември 2017 г. срещу неизвестна сума, след одобрение на прехвърлянето им от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Фирмата декларира, че ще поеме изпълнението на задълженията по разрешенията, т.е. да предоставя услуга и да има определено покритие. Таксата на прехвърлянето е 1050 лв. Не е ясно колко точно ще плаща "Ти.ком" за лиценза, като задълженията са годишни.

Как потъна "Макс"

"Макс телеком" получи десетгодишния лиценз през 2011 г. срещу еднократна такса от 30.4 млн. лева. След предоставените честоти компанията първа пусна в средата на 2014 г. мобилна мрежа от четвърто поколение (4G) за пренос на данни, като идеята беше след време да предлага и GSM разговори. Но услугите бяха ограничени и компанията така и не успя да развие бизнеса си. През годините тя срещаше трудности и с изплащането на таксите за лиценза. Пролетта на 2016 г. КРС заплаши, че ще й отнеме разрешителното, ако не плати задълженията си, и тогава от "Макс телеком" обявиха, че са превели 2 млн. лв. Преди година компанията затвори офисите си, а много от клиентите й подадоха оплаквания в КРС. Дружеството беше заложено в ПИБ, като залогът се простираше и върху честотите. Кредитът в края на 2016 г. беше около 17 млн. евро. Собственик на "Макс телеком" беше Даниел Купсин - базиран в Лондон, с руски произход, Той купи оператора през 2013 г. от Красимир Стойчев. По последни данни на КРС от 2016 г., компанията е имала около 16 500 абонати на мобилен интернет и още 1400 на гласови услуги. "Макс" беше един от малките оператори - последните декларирани приходи са 6.5 млн. лв. за 2015 г.

Новият оператор

"Ти.ком" е вписана в търговския регистър на 4 май 2017 г. Предметът на дейност е "изграждане, използване и поддържане на обществени далекосъобщителни мрежи и информационни системи в България, както и предоставяне на далекосъобщителни услуги чрез тях". Компанията е с капитал 50 хил. лв., от които са внесени минималната по закон 1/4. Неин представител е Веселин Николов. Той е и мажоритарен акционер във фирмата с общо 49 500 от 50 000 акции. По данни на "Капитал" той е бивш директор за изграждане на мрежата на "Макс телеком". Работил е и в БТК, "Некском" и други компании от сектора. При регистрацията адресът на компанията е на ул. "Кричим" в Лозенец. От ноември новият адрес на фирмата е на улица "Асен Йорданов" в Дружба. В същата бизнес сграда е базирана и "Нет 1".

Компанията още няма уеб сайт и публична оферта към клиенти, макар вече да има регистрирано име на уебпортал. Във форуми експотребители на "Макс" разказват, че им се предлага да платят по сметка на "Ти.ком". Фирмата няма обявен мейл и телефон и не беше открита за коментар.

Открийте разликите с "Нет 1"

Приликите с "Нет 1" са забележими и с просто око, и то не само еднаквия адрес. От миналата пролет кабелният оператор има нов собственик - създадената малко преди това компания АСМЕ. "Нет 1" също беше и още е заложена в ПИБ, а дълговете към банката към края на 2016 г. са 35 млн. евро. Всяка година компанията губеше по 10 млн. лв., а капиталът й отдавна е отрицателен - 74 млн. лв. в края на 2016 г.

Новият собственик АСМЕ беше учреден през пролетта с капитал 50 хил. лв., от които е внесена минималната по закон 1/4. Основен акционер е Петър Ризов Петров, който държи 70%, а останалите 30% са собственост на Дарина Борисова Бонева-Желева. Ризов, който дълго е работил в "Мобилтел", придоби оператора от създателя му Стефан Войнов срещу 5 хил. лв. При сделката източници от телеком сектора посочиха, че "Теленор" няколко месеца по-рано е предложил добра оферта за "Нет 1", но тя е била отхвърлена, тъй като едва ли е покривала целия дълг към ПИБ. А за банката новото преместване и рефинансиране "оздравява" кредита и поне отлага евентуална загуба.

От "Нет 1" сега отрекоха да имат нещо общо с "Ти.ком", като уточниха, че в същата бизнес сграда има и много други фирми.

След новия залог експозицията на ПИБ към "Нет 1" и новата "Ти.ком" достига общо 109.2 млн. лв. Няма нищо странно банката да желае да окрупни дейността си в интернет и телеком сектора, като създаде по-голям оператор. За тази цел може да помогнат честоти от "Макс телеком". При приключването на сделката за "Нет 1" Петър Ризов заяви пред "Капитал", че е логично ПИБ да има интерес дружеството да се развива.

Спорно е обаче дали двата малки губещи бизнеса, натоварени с още по-големи кредити, ще успеят да създадат печеливш оператор. През годините малко по-голямата и не спряла работа "Нет 1" будеше интереси сред трите големи мобилни оператора: през лятото на 2012 г. БТК предложи по неофициална информация около 25 млн. евро, после и "Теленор" даде оферта. За "Макс" също се търсеше инвеститор, но реален не се появи. Така, ако се съди от местния пазар и от близка гледна точка, трудно двата актива ще привлекат интерес, надхвърлящ кредити от над 100 млн. лв.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dragozow avatar :-|
    Кум Вълчан
    • - 1
    • + 22

    Да позная ли че двете компании са собственост на фирми, регистрирани на Сейшелските острови? ПИБ определено не е банка в която бих избрал да си държа парите.

    Нередност?
  • 2
    kiro1234 avatar :-|
    Kiril Kirilov
    • - 2
    • + 23

    Аз лично съм доволен от НЕТ1. Услугите са добри, интернета като спре получавам информация кога се очаква да го оправят.
    Прилични цени. Телевизията е ОК.
    Центъра за обслужване е ОК.

    Нередност?
  • 3
    skyfighter avatar :-|
    skyfighter
    • + 18

    Нормалните банки дават 100 млн. срещу 10 млн. чист паричен поток на година. Макс Телеком беше ясно, че няма да успее, още от самото начало. НЕТ 1 може и да имат добра услуга, няма лошо, но не могат да носят толкова дълг. Това са нормални неща в бизнеса.

    Това, което е скандално, е че ПИБ по най-елементарен начин бавят отписването на тези кредити почти на 100%. Това означава, че само от тези 100 млн. си пишат 6-7 млн. лихви в отчета за година. А има и други подобни кредити при тях.

    Нередност?
  • 4
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 19

    Това отдавна не е банка, а някакъв странен микс от високорисков инвестиционнен фонд, който събира и депозити. Интересно е дали има обратни примери. Т.е. успешни инвестиции на банката.

    Нередност?
  • 5
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • + 11

    КТБ 2!

    Нередност?
  • 6
    cipura avatar :-|
    BgMafia
    • - 1
    • + 7

    Тоя Радев и той ще излезе една кукла на конци, а БНБ имитация на дейност ,както в цялата държава де.

    Нередност?
Нов коментар