Как Amazon ще се опита да промени здравеопазването в САЩ

Онлайн търговецът и партньорите му JPMorgan и Berkshire Hathaway имат за цел да осигурят на американските им служители и техните семейства висококачествени здравни услуги на по-ниска цена

Разходите за здравеопазване в САЩ са най-високите на човек от населението в света, но ефективността им не е толкова добра
Разходите за здравеопазване в САЩ са най-високите на човек от населението в света, но ефективността им не е толкова добра
Разходите за здравеопазване в САЩ са най-високите на човек от населението в света, но ефективността им не е толкова добра    ©  Reuters
Разходите за здравеопазване в САЩ са най-високите на човек от населението в света, но ефективността им не е толкова добра    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Amazon отдавна имаше намерение да влезе в здравеопазването, но изглежда, че заявеното през миналата седмица създаване на здравна компания съвместно с JPMorgan и Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет изненада конкуренцията. Целта на съвместното дружество е повече от амбициозна – да намали разходите за здравеопазване и да подобри здравните услуги за работещите, пише Financial Times.

Още преди официално да е започнала дейност, ефектът върху целия фармацевтичен и здравен сектор в САЩ е налице – акциите на компаниите се понижиха. Само за два часа във вторник след началото на търговията 10-те най-големи здравни застрахователи и фармацевтични компании загубиха общо 30 млрд. долара от пазарната си капитализация.

Компанията на Джеф Безос ще си партнира с една от най-големите инвестиционни банки в САЩ и огромния конгломерат на Уорън Бъфет, за да може триото да допринесе "със своя мащаб и допълнителна експертиза в посока дългосрочното намаляване на разходите за здравеопазване". Първоначално новата компания ще се съсредоточи върху "технологични решения" в тази насока.

Иновации – по-ниски разходи

Едно от предложенията е създаването на приложение, което да помогне на служителите да намалят сметките си за лекарства - когато пациент отива в аптеката, за да си закупи скъпоструващо лекарство, приложението ще изпраща съобщение, което да информира за алтернатива на по-ниска цена.

Операцията за електронна търговия на Amazon може да се използва за изпращане на лекарства директно до домовете на пациентите, като им се спестява пътуване до аптека. Нейното облачно отделение може да съхранява досиета за здравни грижи на пациентите, за да могат те лесно да бъдат достъпни от лекарите навсякъде. Системата за плащания може да се използва за автоматизиране на плащанията с доставчиците на здравни услуги.

Компаниите също така възнамеряват да проучат дали те могат да се възползват в по-голяма степен от статута си на "самозастраховани" работодатели. Въпреки че самоосигуряващите се компании имат по-голямо значение при разработването на здравни планове, те все още възлагат голяма част от вземането на решения на частни застрахователи. JPMorgan има договори с Cigna и UnitedHealth например, докато Amazon използва застрахователя Blue Cross.

"Аmazon, JP Morgan и Berkshire са очевидно разочаровани от общата невъзможност на работодателите да направят нещо по отношение на разходите за здравеопазване", каза Пол Фронстин от Института за изследване на ползите за работещите, независима изследователска организация, съсредоточена върху здравеопазването и различни обезщетения.

Амортизиранатаздравнасистема

Джеф Безос и Джейми Даймън, изпълнителният директор на JPMorgan, се надяват, че други компании ще се присъединят към тях. Според доклад на Kaiser Family Foundation годишната премия за семеен здравен план, спонсориран от работодател, е достигнала до 18 764 долара през миналата година, като работниците обикновено плащат 5714 долара от тази сума, а останалата се покрива от компаниите. За сравнение, през 1999 г. стойността на същата е била 5791 долара, като работниците са покривали 2196 долара.

Въпреки че разходите на човек от населението в САЩ за здравеопазване са най-високи в света, страната е на последното 12-о място сред най-богатите индустриални държави по продължителност на живота според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Здравните застрахователи, болниците и аптеките увеличават лошата си репутация с високи цени, лошо обслужване на клиентите и редовно се нареждат сред най-мразените компании в Америка.

Новаалтернатива

Най-големият проблем пред ръководителите, които отговарят за обезщетенията на служителите, е, че нямат друг избор, освен да работят с компании като Cigna, UnitedHealth, Blue Cross, Anthem или Aetna.

Анализаторите посочиха няколко причини, поради които партньорството на Аmazon с JPMorgan и Berkshire може да промени статуквото. Британската банка Barclays описва решението като "дългосрочна възможност да намали темпа на увеличение на разходите за здравеопазване".

Аmazon притежава завидна експертиза за анализ на данни, която може да открие неефективността в системата, докато опитът на JPMorgan в платежните системи може също така да позволи на компанията да изпълни част от обработката на исковете, която понастоящем се възлага на застрахователи.

Oбщият брой служители на трите компании е около 2.4 млн. Големите здравни компании използват влиянието, което големият им брой клиенти им предоставят, за да получават отстъпки от фармацевтични компании и аптеки. Според Credit Suisse трите най-големи компании - Caremark, Express Scripts и принадлежащата наUnitedHealth Optum, обслужват около 250 млн. клиенти в САЩ.

Инициативата на Аmazon е по-малка от тази на Алианса за трансформация на здравето - консорциум от американски работодатели - включително IBM, Verizon и American Express, които се обединиха през 2016 г., за да се опитат да намалят сметките за здравеопазване. Тази група, в която влизат повече от 40 компании с почти 7 млн. служители, се надява да намали разходите, като прекрати достъпа на пациентите до безсмислени скъпи лекарства и използва болници с по-ниски цени и висококачествени грижи.

В Китай вече го правят

Технологични компании като Alibaba и Tencent са превърнали здравеопазването в приоритет от години и използват Китай като лаборатория. След като тестваха онлайн системи за медицински съвети и проследяване на лекарства, те сега са насочени към по-напредналия инструмент - изкуствен интелект. Агресивният им стремеж подчертава разликите между системите за здравеопазване в Китай и Съединените щати, пише New York Times.

Технологичният тласък на компаниите се насърчава от правителството. Пекин заяви, че иска да бъде лидер в изкуствения интелект до 2030 г. и обеща да задмине САЩ в тази област. Докато служителите подчертават използването на изкуствен интелект в области като самоуправляващите се автомобили, те също така агресивно насърчават използването му в здравеопазването.

Alibaba и Tencent доминират в китайския сектор за електронна търговия и мобилни плащания. Сред техните цели е и изграждане на диагностични инструменти, които ще помогнат на лекарите да бъдат по-ефективни.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 1

    Ситуацията при здравеопазването в САЩ е последица от пренебрегването на вредното влияние от долара.
    С допусканата държавна грешка е невъзможно сполучливо обществено здравеопазване.
    За устойчив социален просперитет с жизнеспособно здравеопазване в САЩ е необходима защита срещу вредното влияние от долара.

    Нередност?
  • 2
    tucker_case avatar :-P
    tucker case

    пропуснали сте да кажете, че дедо бюфет с презастрахователните си компании практически контролира и сигна и юнайтедхелткеар и всички останали застрахователи... с други думи на първо време всички работещи за чейс, бъркшиър и амазон ще са самозастраховани за най-добра цена и са достатъчно много на брой за да влияят на цената на здравната услуга и лекарствата... надяват се ако системата проработи да започнат да привличат и други големи работодатели и да излезат на печалба... проблемът е че дотогаз дедо бюфрт мое да умре, чейс да фалира, а безос да хукне да заселва некоя отдалечена слънчева система

    Нередност?
Нов коментар