Навлизането на технологични компании в банкирането застрашава финансовата стабилност

Новите директиви на ЕС предразполагат към своеобразна концентрация на информация, предупреждават водещи банкери

Facebook вече си е осигурила електронен лиценз от държавната банка на Ирландия
Facebook вече си е осигурила електронен лиценз от държавната банка на Ирландия
Facebook вече си е осигурила електронен лиценз от държавната банка на Ирландия    ©  Reuters
Facebook вече си е осигурила електронен лиценз от държавната банка на Ирландия    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лицензът на Facebook от Ирландската централна банка ще позволи на компанията да се възползва от т.нар. правило на единния паспорт и ще може да предлага услугите в останалите 27 страни от ЕС.

Навлизането на големите технологични компании в банковата сфера благодарение на новите директиви за свободно банкиране би застрашило финансовата стабилност, ако китайските и американските гиганти не бъдат подложени на сериозни регулации. Това съобщава Financial Times, като се позовава на предупреждения от водещи финансисти.

Банките се опасяват

Франциско Гонзалез, главен изпълнителен директор на испанската банка BBVA, предупреждава, че технологични компании като Facebook и Amazon в САЩ и Alibaba и Tencent в Китай може да заменят банките в едни от основните им функции като предоставянето на финансиране, а това представлява риск за финансовата стабилност. Гонзалез призова регулаторните органи да предприемат съответни мерки за унифицирането на регулациите на сходни услуги, предлагани съответно от финансовия и технологичния сектор, които за момента сериозно се различават в правно отношение.

Новите директиви, регулиращи "свободното банкиране", ще засилят влиянието на технологичните компании в предоставянето на финансовите услуги. Amazon вече предлага платежни услуги и предоставя заеми на утвърдени търговци чрез платформата си, докато проучване на регистъра на ирландската държавна банка показва, че Facebook си е осигурила т.нар. electronic money licence, който позволява на компанията да издава електронни пари и да предоставя платежни услуги като кредитни трансфери, платежни транзакции и парични преводи. На свой ред Alibaba и Tencent са водещи оператори в китайската платежна индустрия, което създава наличието на много възможности за гигантите.

Ралф Хамърс, главен изпълнителен директор на холандската банка ING, обяснява, че европейската директива за платежните системи е отворила вратата към финансовата сфера за технологичните компании. "Те (технологичните компании) представляват заплаха за банките, защото имат много повече пари за харчене", обяснява Хамърс за Financial Times. "Ако технологичните компании получат достъп до платежните данни на потребителите, ще затворят изцяло информационния цикъл, тъй като понастоящем те не притежават информация за това какви транзакции и за какво извършват потребителите. Като общество ние трябва да предотвратим подобна концентрация на власт", коментира Хамърс. С други думи, достъпът на една компания до платежните ви данни ще й позволи да разбере колко, за какво и кога сте изхарчили, концентрирайки огромно количество информация в ръцете на най-големите ритейлъри (каквито са Amazon и Alibaba), а оттук и безпрецедентно предимство в търговията, маркетинга и електронните разплащания.

Дебатът за електронните разплащания и финансовата информация за потребителите наново разпали по-обширната тема дали големите технологични компании не са прекалено големи и прекалено монополизирали конкретни области, както и съпътстващите ги опасения за злоупотреба с тази власт и концентрация на данни. Разкрития по тази тема тепърва обаче ще настъпват, докато редица разследвания понастоящем разглеждат потенциални злоупотреби на технологичните компании.

Директивата на ЕС

Директивата на ЕС за платежните системи, която влезе в сила началото на януари, дава възможност на финансово технологичните компании да получат достъп до банкови сметки на клиенти при изрично тяхно съгласие. Това "свободно банкиране", осигуряващо достъп на технологичните компании до данните на клиентите, ще изтрие ключови елементи от бизнесите на банките. По този начин ще създаде възможност клиентите да дадат достъп до банковата си сметка на fintech компании като Transferwise, които извършват трансгранични преводи в пъти по-евтино, отколкото банките. Парите няма да се налага първо да се прехвърлят в сметка на Transferwise, а след това да се превеждат в чужбина. Вместо това fintech компанията ще има директен достъп до банковата сметка и наредената операция ще става през нейния интерфейс.

Все още няма коментари
Нов коментар