🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Биодит" разработва устройство срещу шофиране в нетрезво състояние

Компанията е готова с прототипа и кандидатства за ново финансиране по "Хоризонт 2020"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията е готова с прототипа на устройството, което може да се монтира в автомобила

Софийската фирма "Биодит" (BIODIT) планира да произвежда устройства, които могат да се монтират в автомобила и да предотвратяват стартирането на превозното средство от водач в нетрезво състояние. Компанията вече е готова с лабораторен прототип на продукта, наречен Prevent и финансиран по Програмата на ЕС за иновации "Хоризонт 2020". "Биодит" е едно от петте български дружества, спечелили досега безвъзмездни средства по тази програма.

"Финансирането е по т.нар. Фаза 1 – пазарно проучване и подготвяне на бизнес план, и е в рамките на 50 хил. евро, като има и процент съфинансиране. Изпълнението на Фаза 1 ни подпомогна изключително много при кандидатстването ни миналия месец за 2.5 млн. евро по Фаза 2 - за разработка и комерсиализация на продукта. Целта е да достигнем до ниво "инвестиционна готовност", да реализираме продукта и успешно да го изведем на пазара. Като имаме предвид, че на световния пазар няма продукт, подобен на Prevent, сме оптимисти за крайния резултат", коментира за "Капитал" Юлиан Софрониев, изпълнителен директор на "Биодит".

Два етапа

Работата по Prevent се разделя на два етапа. "Първият започна преди повече от две години. Целта му беше да се разработи биометрично устройство за идентификация, базирано на рисунъка на вените на пръст на ръка. Този рисунък е толкова специфичен, колкото и пръстовият отпечатък. На пазара се появиха много устройства, които се основават на тази технология. Ние осъзнахме, че ще бъде трудно да се конкурираме с големи световни фирми с много по-голям капацитет и финансиране, поради което решихме да надградим създаденото до онзи момент с нова технология", разказва Юлиан Софрониев.

Така преди около година и половина започва вторият етап от проекта – разработването на технология за неинвазивно установяване на наличието на алкохол в кръвта.

Prevent е пример за това, че всяко иновативно изделие е основано на много сериозни научни изследвания в разнообразни области. "В нашата разработка това са въпроси, свързани с метаболизма на алкохола в човешкия организъм, как, от какво и в какъв времеви интервал се влияе. Оттук следва какво, как и с какви методи ще изследваме", обясни Юлиан Софрониев. Затова при разработване на устройството компанията си сътрудничи с учени от БАН, работещи в Института по оптични материали и технологии, в Лабораторията по биофотоника при Института по електроника, в Института по органична химия. След това идва инженерната реализация – електроника, софтуер. "Колективът е динамичен и зависи от това какви задачи се решават в конкретния момент", уточняват от дружеството.

Две функции, две условия

Prevent е устройство, което има две функции: персонална идентификация и неинвазивно установяване концентрацията на алкохол в кръвта. То разрешава достъп до шофиране само ако са изпълнени две условия: биометрично идентифициране на този, който има право да ползва автомобила, и алкохолното съдържание в кръвта да е под законово определеното.

"Биометричните данни на шофьора се въвежда в системата при инсталиране, като водачът просто поставя пръст на сензора за няколко секунди. На световния пазар има устройства, които измерват концентрация на алкохол – това са известните дрегери. Но те нямат функция за персонална идентификация. Производителите им се опитват да решат проблема с палиативни решения, които са неефективни", коментира Юлиан Софрониев.

По думите му Prevent е напълно надеждно точно защото изпълнява едновременно две функции. "Не съществува възможност, както при дрегерите, един да даде проба, а друг да шофира. Нашата технология гарантира, че именно шофьорът е подложен на алкохолен тест", категоричен е той.

"Всъщност Prevent може да се разглежда като второ поколение на нашето устройство CarSec, което е на пазара от две години. Това е имобилайзер, основан на персонална идентификация чрез пръстов отпечатък", обобщава Софрониев.

Възможности и конкуренти

Все още разработката на устройството е на ранен етап и поради това компанията не е започнала преговори с автомобилни производители. Но вече има първоначални разговори с представители на застрахователни компании, които имат интерес да тестват устройството при наличие на готов краен продукт.

"Имаме информация за шведска компания, свързана с един от автомобилните гиганти, която разработва друга технология за неинвазивно измерване на концентрацията на алкохол с цел да се създаде устройство, подобно на Prevent", коментира Софрониев. Все още не е известно дали една малка българска фирма ще успее да реализира малкото си предимство във времето, защото според него най-големият проблем е ограниченото финансиране.

"Всичко зависи от средствата, които бихме могли да осигурим. В САЩ компании като нашата получават десетки милиони само за развойна дейност, а ние се опитваме с финансирането, което имаме, да покрием няколко различни направления. При наличие на достатъчно средства бихме могли да имаме краен продукт в период от 18 до 24 месеца", обобщава той.

Компанията

"Биодит" разработва и произвежда биометрични системи. Дружеството е специализирано в устройства за контрол на достъп и работното време, както и на биометричната система за превенцията на автомобилна кражба – CarSec.

През април 2016 г. акционер в "Биодит" стана фондът за рискови инвестиции NEVEQ, който досега е вложил 1.5 млн. евро срещу дял от 25%. Две години поред фирмата е посочвана в докладите на световния лидер в пазарните проучвания Technavio като един от "най-обещаващите производители на биометрични технологии в следващите 5 години за автомобилната индустрия".

Изпълнителният Юлиан Софрониев е сред първите българи, станали част от глобалната мрежа Endeavor, която избира и подпомага предприемачи с идеи и бизнеси с качества да се разраснат бързо на международния пазар.

Освен върху Prevent сега "Биодит" работи и върху проект за система за биометрично заключване на дома, насочена не само към бизнеса, но и към крайния потребител, уточниха за "Капитал" от фирмата.

Все още няма коментари
Нов коментар