🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Асистентите на Google Assistant

В Барселона интернет гигантът заложи не на нов смартфон, а на... живи хора

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Може да ви прозвучи малко странно, но на Световния мобилен конгрес в Барселона технологичният гигант Google не представи нов телефон, джаджа или друг хардуерен продукт. Но въпреки това компанията имаше едно от най-масивните присъствия на събитието, и то на почти всеки щанд, независимо дали на производител на смартфони, оператор, създател на инфраструктура за умни градове или други компании.

В Барселона Google заложи не на продукти, а на живите хора от плът и кръв. Десетки облечени в смешни бели костюми младежи обикаляха събитието, за да популяризират виртуалния асистент на компанията, наречен Google Assistant. Те обясняваха какво може да прави гласовият помощник - от команди през смартфони, умни високоговорители и телевизори до контрол на автомобили и интелигентен дом.

Причината за офанзивата на Google е ясна - в момента се води поредният рунд на съперничеството с основния конкурент в този сегмент - асистента Alexa на Amazon, който има преднина заради по-ранното си излизане на пазара преди няколко години. Поради тази причина всички усилия на компанията бяха насочени към демонстрация на възможностите на Assistant в колкото се може сфери и индустрии.

Google продължава залага и развива Assistant, като в Барселона от компанията обявиха редица новини и бъдещи партньорства, базирани на гласовия асистент. До края на тази година той ще е наличен на над 30 нови езика (все още няма да има български за съжаление). Седем от тях вече са налични - холандски, шведски, датски, норвежки, тайландски, хинди и индонезийски. Така броят поддържаните в момента езици нараства на 15. Платформата скоро ще може да разбира различни езици паралелно - например ако потребителят говори на френски, но в средата на изречението премине на немски.

Освен това Google залага на все по-тясната интеграция между Assistant и приложения и продукти на други компании като LG, Sony и Xiaomi, както и телекоми като Telefonica, Telus, Vodafone и Sprint. Партньорските фирми ще могат да използват асистента в специфични свои услуги и програми. За целта от интернет гиганта ще им предоставят подобрена платформа за софтуерна разработка и ще си сътрудничат по-тясно с тях. Това има както добри, така и лоши страни за потребителите - партньорите на Google вече ще имат достъп и до информацията какво търсят клиентите през Assistant. В същото време се предвижда гласовият асистент да стане още по-важна част от навиците на потребителите.

В Барселона човешките "асистенти" на Google демонстрираха повечето от наличните услуги на Assistant - къде успешно, къде не чак толкова. Но заради тяхното присъствие много посетители на конгреса просто нямаха опция да избягат от Google, дори да изключат своя смартфон.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nocert avatar :-|
    ируканджи
    • + 4

    И като бонус гласовия асистент записва в историята на профила ви всяко ваше търсене, за да ви облива после с подходяща реклама. Ако си го сложите в къщи пък може и да слуша какво и колко гледате по телевизора.

    Нередност?
Нов коментар