Умната къща вече е тук

Какво е нужно и колко струва, за да се обградим с интелигентни уреди

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пълното значение на словосъчетанието умен дом все още не е реализирано, защото всички нужни за него технологии ще са налични изцяло до няколко години. Но всеки може да си направи някакъв вариант на интелигентна къща и днес. Почти всичко в нея - от климатици, през термостати, до крушки, бойлери и хладилници може да бъде свързано към интернет и да бъде контролирано от смартфон или умен високоговорител.

В момента цените са такива, че обзавеждането може да струва между 3-4 хил. и 10 хил. лв. според вида уреди. В крайна сметка обаче идеята е да се намалят крайните разходи за ток, както и да се спести време за използване на някои битови услуги.

Но какво е нужно за един такъв смарт дом? На първо място, достатъчно силна Wi-Fi връзка, която да покрива цялата къща и да достига до всички уреди и устройства. След което трябва да се изберат аксесоари и продукти, които работят безпроблемно един с друг и дават възможност да бъдат контролирани дистанционно. Което всъщност хич не е лесно.

Ето няколко идеи:

Гласов асистент

Умният асистент е нужен, защото чрез него може да се управляват различни модели и видове устройства и може да се превърне в хъб на умния дом. А и дава възможност за контрол над устройствата чрез гласови команди. За съжаление българският език все още не се поддържа от нито една система, но дори базови команди на английски вършат идеална работа. През последните години на американския пазар се наложи умният говорител на Amazon Еcho, който използва гласовия асистент Аlexa и дава възможност за контрол над уреди, пазаруване и много други функции. Google също пусна своя аудиоколонка - Home, която използва Assistant на интернет гиганта и покрива все повече умни домашни устройства. Скоро на пазара излиза Homepod на Apple, който естествено работи със Siri, както и високоговорители с Cortana на Microsoft. Всички тези асистенти могат да се контролират с глас и през смартфона, без да има нужда от високоговорител.

Цена: могат да се поръчат най-лесно от Великобритания - Google Home (129 паунда), Amazon Echo (90 паунда), Apple Homepod (след декември за 350 паунда).

Контакти

Умните контакти са особено полезни, защото могат да превърнат всеки уред (дори старата ютия) в интелигентен. Те се свързват през Wi-Fi с приложение в смартфона, чрез което могат да се контролират, както и с глас. Такива са устройствата на TP-Link и Belkin. Вече се предлагат и в България.

Цена: Belkin WeMo Insight Switch - 109 лв., и TP-Link WiFi Smart Plug HS100 - 65 лв.

Крушки

Philips се наложи като лидер на пазара на умни крушки със серията си Hue. Но вече има и много други предложения като продуктите на TP-Link, Ikea и др. Някои от тях изискват и покупка на хъб за централизиран контрол, други се свързват директно с мрежата. Могат да бъдат контролирани с гласов асистент.

Цена за базова бяла крушка: Philips Hue White - 50 лв., TP-Link LB100 - 60 лв., IKEA Tradfri - 30 лв.

Умна ключалка

На пазара вече има достатъчно предложения за интелигентна сигурност на дома. Едно от тях е популярната ключалка Kevo, която позволява отваряне само с едно докосване на пръста или с приложение през смартфона. Други като August Smart Lock Pro+ разпознават собственика на дома, както и приближаващи хора, с които може да се говори през смартфона. Устройството може да се контролира и с гласов асистент и високоговорител.

Цена: Kevo - 170 паунда, August Smart Lock Pro+ - 190 паунда

Камера

Когато стане дума за сигурността в умния дом, мнозина все още са скептични, че тя ще е достатъчно висока, най-вече заради опасността от хакерски пробиви. В същото време има различни устройства за "дистанционно спокойствие" като камери, умни звънци и други. SkyBell HD Wi-Fi Video Doorbell не е точно охранителна камера, но върши отлична работа. Тя постоянно записва видео и следи за движение.

Цена: SkyBell HD Wi-Fi Video Doorbell - 170 паунда)

Климатик

На пазара вече се предлагат умни климатици, които се свързват с интернет и могат да се контролират през смартфона. Но има и далеч по-евтини решения, които превръщат всяко такова старо устройство в интелигентно. Едно от тях е дело на българската M-Climate - Melissa и е допълнителен аксесоар, който не изисква монтаж, а управлява климатика през смартфон, като освен удобство дава възможност и да се спести от разходите за ток.

Цена: Melissa - 99 евро

Парно

Друго българско решение е MAX!, което дава централизиран контрол над всички радиатори в дома през интернет. То включва устройство, което се свързва с мрежата и интелигентните кранове, които се монтират на всяко парно.

Цена: MAX! централно устройство + термоглава - 180 лв., комплект от три термоглави - 70 лв.

Бойлер

Умните бойлери все повече се търсят заради удобството на дистанционния контрол и възможността за спестяване на до 20% от потреблението на електричество. Един такъв продукт е дело на българската компания "Теси", която предлага умния си бойлер Modeco Cloud от началото на годината. Уредът може да се настройва от разстояние - кога да се включи, каква да е температурата на водата и т.н., както и да се настройва спрямо режима на използване в дома.

Цена: Modeco Cloud - 400 лв. за 80 л
Прахосмукачка

Роботизираните прахосмукачки не са някаква новост, но последните модели вече включват и управление през мобилни устройства. Лидер на пазара е iRobot, чиито продукти се предлагат и в България.

Цена: iRobot Roomba 696 - 999 лв.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavel_p avatar :-|
    pavel_p
    • + 2

    "На първо място, достатъчно силна Wi-Fi връзка, която да покрива цялата къща" Облъчването на жилищната ви площ с безжични микровълнови нейонизиращи лъчения, освен удобство, крие огромен Здравен риск. Микровълните преминават безпрепятсвено през стените на сградите. Този спектър директно влияе върху Съня ви. Прекртява се производството на Мелатонин от жлезите с вътрешна секреция. Започвате да страдате от безсъние... В дългосрочен план, този нарушен сън , обърква всички системи в организма и се стига до необратима какскада от Здравословни проблеми.... Изключвайте всяка вечер, преди лягане, всички безжични устройства- Рутери ,Смарт Телефони, Бежични мишки, Телевизори(с вграден бежичен модул), стационарни радио телевони, и т.н.

    Нередност?
  • 2
    pavel_p avatar :-|
    pavel_p
    • + 2

    Вижте итерактиван карта на Разположените GSM микровълнови антени в София..., Ако в квартала ви има повече от Една антена, по добре не стойте там............ https://public-emp.ncpha.government.bg/Geolocation/ViewBaseStationsOnMap.aspx

    Нередност?
  • 3
    hotclick avatar :-|
    hotclick

    Затова има нови протоколи като зигби и зиуейв https://smartarena.bg/wifi-zigbee-zwave-sravnenie/

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал