🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КЗК глоби "Итал фууд" заради спор между стари партньори

Производителят на брускети Maretti е опитал да попречи на дистрибуцията на конкурентен продукт

Брускети Maretti са най-популярният продукт на "Итал фууд"
Брускети Maretti са най-популярният продукт на "Итал фууд"
Брускети Maretti са най-популярният продукт на "Итал фууд"    ©  Надежда Чипева
Брускети Maretti са най-популярният продукт на "Итал фууд"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба на производителя на брускети Maretti "Итал фууд" заради опит да попречи на дистрибуцията на конкурентен продукт. Санкцията е в размер на 71.8 хил. лв. Производството започва по жалба на "Ню бейкъри", която произвежда брускети Krambals.

Тезата на антимонополното ведомство е, че компанията "Итал фууд" е предупредила дистрибутора на конкурента си, че Krambals нарушават интелектуалната й собственост, без да е имало решение за това на компетентен орган.

От документите по производството става ясно, че зад казуса стои спор между двете компании, след като преди няколко години двама от партньорите в "Итал фууд" излизат от дружеството и създават "Ню бейкъри", а от миналата година започват да произвеждат и брускети. В искането си до КЗК "Ню бейкъри" твърди още, че рекламите на Maretti са заблуждаващи, но от комисията не са установили нарушения.

Спорът

Производството в КЗК е образуване по искане на "Ню бейкъри", която твърди, че "Итал фууд" е увредила доброто й име. Причина за това е, че през юни миналата година компанията е изпратила писмо до "Инкозметикс", който е единственият дистрибутор на Krambals, с което го призовава да прекрати дистрибуцията на продукта, понеже той се произвежда в нарушение на права върху марки и дизайни на "Итал фууд". В същото време няма такова решение нито на Патентното ведомство, нито на КЗК, които са компетентните органи.

От "Итал фууд" обаче твърдят, че са получили сигнали, че в магазините Krambals целенасочено се поставят на фирмените стелажи на Maretti или непосредствено до тях, тъй като служителите ги смятали за продукт на "Итал фууд". Освен това на тях им било указвано да продават Krambals на същата цена като Maretti. "Итал фууд" смята, че е била изправена пред риск от увреждане на интелектуална собственост и загуба на продажби и затова е сезирала прокуратурата и е информирала "Инкомзетикс".

Решение

Според КЗК обаче въпросното писмо съдържа твърдения, които не отговарят на обективната дествителност, тъй като към момента на изпращането му не е имало решение на нито един административен орган дали и доколко има нарушение. Следователно писмото цели да подтикне "Инкозметикс" да преустанови разпространението на продуктите Krambals, което е нарушение на Закона за защита на конкуренцията, пише в решението си комисията. Тъй като самото нарушение е леко, санкцията е определена в размер на 0.2% от нетните приходи от продажби на "Итал фууд" за 2016 г., които са 35.9 млн. лв. Компанията ще трябва да плати и 1500 лв. разноски по производството. От "Итал Фууд" заявиха пред "Дневник", че ще обжалват решението на КЗК пред Върховния административен съд.

Предистория

Двете спорещи компании всъщност имат обща предистория. "Итал фууд" (преди "Итал фууд индъстри") е създадена през 2005 г. в Шумен. Първоначалните й акционери са братята Мартин и Красен Каменски (по 25%) и "Фикосота синтез" (сега "Фикосота", 50%) на братята Красен и Жечко Кюркчиеви. Заради разногласия през 2012 г. Каменски прекратяват участието си в "Итал фууд", прехвърлят акциите си на "Фикосота" и създават компаниите "Ню бейкъри" и "Дъ бейкърс", които произвеждат ядки и сладкарски изделия. Две години след като отпадат ограниченията, предвидени в договора за покупко-продажба на акции, чрез "Ню бейкъри" Каменски започват да инвестират и в солени хлебни изделия (брускети) под марката Krambals, чието производство започва през март 2017 г. Според "Итал фууд" обаче по този начин Каменски се опитват да си "върнат" веднъж продадения бизнес.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    supersizee avatar :-|
    Светослав Александров
    • - 1

    Трудно биха се преборили с мащаба на Фикосота, но дано успеят, защото харесвам конкуренцията. Харесва ми да виждам желание за мъст, когато се опиташ да надмогнеш толкова голям опонент с който си бил приятел преди известно време.

    Нередност?
Нов коментар