🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Големите банки са под натиск от технологичните компании

Традиционните финансови институции все още са критикувани, че твърде бавно реагират на пазарните промени

Директивата на ЕС за платежните системи, която влезе в сила началото на януари, дава възможност на финансово-технологичните компании да получат достъп до банкови сметки на клиенти при изрично тяхно съгласие
Директивата на ЕС за платежните системи, която влезе в сила началото на януари, дава възможност на финансово-технологичните компании да получат достъп до банкови сметки на клиенти при изрично тяхно съгласие
Директивата на ЕС за платежните системи, която влезе в сила началото на януари, дава възможност на финансово-технологичните компании да получат достъп до банкови сметки на клиенти при изрично тяхно съгласие    ©  Shutterstock
Директивата на ЕС за платежните системи, която влезе в сила началото на януари, дава възможност на финансово-технологичните компании да получат достъп до банкови сметки на клиенти при изрично тяхно съгласие    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Навлизането на големите технологични компании в банковата сфера е предизвикателство за банките, след като гигантите имат предимство пред традиционните кредитори в редица финансови услуги на масовия пазар. Това съобщава Financial Times, позовавайки се на анализатори.

Конкуренцията

Карло Месина, главен изпълнителен директор на Intesa Sanpaolo, заяви, че най-голямата банка по пазарна капитализация в Италия очаква да загуби пазарен дял спрямо конкуренти, предлагащи дигитални банкови услуги в много области, например плащанията.

"Ясно е, че може да има заплаха, и в плана ни вече сме вложили част от приходите, идващи от плащания, които могат да бъдат намалени." Но той добави, че повечето по-възрастни богати италиански клиенти няма да поверят парите си на технологични групи, което принуждава банката да се съсредоточи върху области като застраховането и управлението на активи.

Коментарите на Месина са подкрепени от нови изследвания, които предвиждат, че северноамериканските банки биха могли да загубят повече от една трета от приходите си от традиционни услуги като спестявания, заеми и инвестиционни дейности спрямо технолoгичните си конкуренти - включително тези, подкрепени от самите банки.

Банковият пазар в САЩ и Канада ще бъде по-сериозно нарушен и от новите участници, и от новите технологии според доклада на Citigroup "Банката на бъдещето".

До 2025 г. северноамериканските банки може да загубят 34% от приходите си от плащания, инвестиции, потребителско и бизнес кредитиране за сметка на банкови услуги от технологични компании. Единствената част от северноамериканския пазар, която се очаква да избегне този драматичен катаклизъм, са услугите с кредитни карти, като делът на технологичните компании в този сектор ще бъде 17% до 2025 г.

"Повечето от сривовете все още предстоят", казва ръководителят на изследването на международните банки в Citi, говорейки за глобалната перспектива. "Има много възможности за промени в пазарния дял на банките през тези 10 години. Той добави, че САЩ също така са домът на "компании като Amazon, които искат да влязат и във финансовия бизнес, и това не трябва да се пренебрегва".

Банките се опитаха да се справят с навлизането на техкомпаниите, като създадоха сами иновационни продукти, взеха участие в стартиращи фирми и започнаха да си партнират с технологични групи - JPMorgan е в разговори за съвместна работа с Amazon например.

Традиционните финансови институции все още са критикувани, че твърде бавно реагират на пазарните промени. За да могат традиционните банки да са конкурентни на новите играчи, те ще трябва да променят своите бизнес модели и да създават иновативни платежни решения, които са желани от потребителите.

Директивата на ЕС

Директивата на ЕС за платежните системи, която влезе в сила началото на януари, дава възможност на финансово-технологичните компании да получат достъп до банкови сметки на клиенти при изрично тяхно съгласие. Това "свободно банкиране", осигуряващо достъп на технологичните компании до данните на клиентите, ще изтрие ключови елементи от бизнесите на банките. По този начин ще създаде възможност клиентите да дадат достъп до банковата си сметка на fintech компании като Transferwise, които извършват трансгранични преводи в пъти по-евтино, отколкото банките. Парите няма да се налага първо да се прехвърлят в сметка на Transferwise, а след това да се превеждат в чужбина. Вместо това fintech компанията ще има директен достъп до банковата сметка и наредената операция ще става през нейния интерфейс.

Все още няма коментари
Нов коментар