🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Disney предлага да купи по-голямата част от Sky News

Сключването на сделка би разсеяло опасенията за монопол на милиардера Рупърт Мърдок върху английските медии

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Walt Disney предложи да купи Sky News, като по този начин допълнително усложни ситуацията с британската медия, съобщава Financial Times.

След като в края на януари британският антимонополен регулатор блокира сделката на Рупърт Мърдок за придобиването на всички акции от телевизията Sky с мотив, че така той ще упражнява "твърде голям контрол върху британския медиен пазар и следователно твърде голямо влияние върху общественото мнение и политическия дневен ред", ситуацията се усложни значително през последните месеци и се превърна в борба за бизнеса на Sky.

Disney влиза в надпреварата

21st Century Fox, в която семейство Мърдок притежава по-голямата част от книжата с право на глас, държи около 39% от акциите на Sky и планираше да купи останалите акции за около 11.7 млрд. долара. Сега обаче от Disney предлагат да придобият акциите на медията, които Fox не притежават.

В отделна сделка Walt Disney отправи оферта за придобиване на активи на стойност 66 млрд. долара от компанията на Мърдок, които включваха и 39-процентния дял на Fox.

Опасенията на регулаторните органи, че придобиването на Sky News от Мърдок би концентрирало медийното влияние в страната, може да се окаже предимство за Disney в надпреварата за медийната група. Наред с това Disney разсея опасенията, че телевизията може да загуби своята независимост и качество като медия в случай на придобиване, като заяви, че ще поддържа оперативния капитал на Sky News и ще запази редакционна независимост на новинарската група. Акциите на Sky поскъпнаха с 2% до 13.25 долара на акция след обявяването на новината в средата на седмицата.

Comcast също е в играта

В края на февруари най-големият кабелен оператор в САЩ - Comcast, предложи 31 млрд. долара за британската телевизия Sky. Офертата на собственика на NBCUniversal предполагаше купуването на телевизията при цена от 12.50 паунда на акция, което надхвърли значително (с 16%) договорената от Fox цена от 10.75 паунда, като по този начин възникнаха противоречия между акционерите на Sky, които и преди това се оплакваха, че офертата на Fox е твърде ниска.

"Бихме искали да притежаваме цялата Sky и целим да придобием над 50% от акциите ѝ", коментира главният изпълнителен директор на Comcast Браян Л. Робъртс в изявление.

"Sky и Comcast са перфектна комбинация - и двете компании сме лидери в създаването и разпространяването на съдържание", заяви Робъртс в конферентен разговор. "Иновациите са в сърцето на това, което правим: комбинирайки двете компании, ние създаваме значителни възможности за растеж." "Бихме предпочели 100%, но това не е условие", продължава Робъртс, като отбелязва, че Comcast ще се съгласи да притежава Sky заедно с Fox или Disney като миноритарни акционери. "Ние уважаваме това, че може би не искат да продават, но това ще бъде нещо, обсъдено по-нататък."

Конкуренцията обаче остава силна в момент, когато амбициите на Disney са вече да притежава по-голямата част от британска медийна компания.

Все още няма коментари
Нов коментар