🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Латинска Америка се опитва да привлече чужди компании в добива на петрол и газ

Редица правителства от региона се стремят да превърнат страните си в предпочитана дестинация за инвестиции

Енергийни гиганти като Exxon Mobil, Total, Chevron, BP и Royal Dutch Shell отдавна очакват подходящия момент за инвестиции в региона
Енергийни гиганти като Exxon Mobil, Total, Chevron, BP и Royal Dutch Shell отдавна очакват подходящия момент за инвестиции в региона
Енергийни гиганти като Exxon Mobil, Total, Chevron, BP и Royal Dutch Shell отдавна очакват подходящия момент за инвестиции в региона    ©  Reuters
Енергийни гиганти като Exxon Mobil, Total, Chevron, BP и Royal Dutch Shell отдавна очакват подходящия момент за инвестиции в региона    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бразилия, Еквадор и Аржентина въвеждат данъчни облекчения и други стимули, за да привличат чуждестранни компании

През последните години най-големите производители на петрол в Латинска Америка като Бразилия, Мексико, Колумбия, Аржентина и Еквадор избягват инвестиции от чуждестранни компании. Подобна държавна политика има за цел да пълни бюджета, но злоупотребата със средства в особено големи размери е често срещана практика в южноамериканските страни. Корупционните скандали и огромният дълг на бразилската петролна корпорация Petrobras или затруднената ситуация около мексиканския конкурент Pemex, който работи на загуба и се стреми да ограничи намаляващата си продукция, са малка част от примерите за обстоятелствата в индустрията.

Въпреки това в момента се усеща порив на промяната в региона, тъй като местните правителства въвеждат реформи, които да стимулират свободната търговия в енергийния сектор. Това би увеличило конкуренцията и би превърнало региона в предпочитана дестинация за инвестиции от най-големите играчи в бранша като Exxon Mobil, BP и Royal Dutch Shell, пише Reuters.

Промените

Седем правителства на страни от Южна Америка обединяват сили, за да проведат поне 15 търга за отдаване на концесия на рекордните 1100 зони за нефтодобив през тази година. На последния подобен търг преди няколко седмици в Бразилия бяха събрани 2.4 млрд. долара, като бяха дадени за експлоатация 22 нефтени полета от общо 68 предлагани. Насърчаването на частни инвестиции е породено от признанието на властите в региона, че нямат необходимите средства, за да експлоатират напълно от своите ресурси.

Засиленото желание за чуждестранни вложения в Еквадор, Бразилия и Аржентина e породено от управлението на десни и центристки партии. Освен това те се стремят да привличат инвестиции чрез данъчни облекчения, нови правила за получаване на лицензи и други стимули.

Основните регулаторни промени предвиждат намаляването или отмяната на данъци в определени периоди, сключване на дългосрочни договори и гъвкави контракти за добив, които ще позволяват на компаниите да се отказват по-лесно от проекти. Най-голямото изключение в тази категория е раздираната от политическа и икономическа криза Венецуела, където държавната петролна компания PDVSA остава под контрола на крайно лявото правителство на Николас Мадуро.

Положителна реакция

Във всички останали страни на континента въведените реформи оказват влияние и предоставят достъп на петролните гиганти и автономни производители до мащабни ресурси. Чуждестранните групи са доволни от намеренията на правителствата в региона, тъй като от години очакват подходящия момент за инвестиции там. Въпреки това има няколко потенциални риска – властите могат да предприемат мерки за национализация или да се откажат от пълното въвеждане на пазарните реформи. Освен това и спад на цената на петрола би имал негативен ефект, прогнозират анализатори.

Вицепрезидентът на дивизията за развитие, добив и продукция във френския петролен гигант Total Мишел Хюркард изрази големите си надежди към пазара в Южна Америка по време на Конференцията за петролната индустрия в Хюстън преди месец. "Запознати сме добре с региона и ще влагаме средствата си разумно", заяви той.

Джули Уилсън, директор в консултантската фирма Wood Mackenzie, коментира, че страните трябва да предложат достатъчно добри условия, за да привлекат бизнеси.

Преди около 20 години властите в Бразилия предприеха подобни стъпки и успяха да привлекат близо 100 чуждестранни компании, но усилията им се провалиха заради доминиращата роля на държавния гигант Petrobras, заяви Децио Одоне, директор на бразилския петролен регулатор. Одоне обясни, че поради това голяма част от групите не са постигнали очакваните резултати.

Все още няма коментари
Нов коментар