🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цените на зърното на международните пазари се очаква да тръгнат нагоре

Реколтата в България ще е по-висока от миналогодишната според първите прогнози, се казва в анализ на "Интелиагро"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След няколко години на задържане на цените на зърното на международните пазари през 2018 г. се очаква цените да тръгнат нагоре. Това сочи анализ на неправителствената организация Inteliagro на база предварителните оценки на департамента по земеделие на САЩ и Европейската комисия. Очакванията са, че България ще произведе по-високи количества пшеница и рапица през тази година (виж карето).

Първи прогнози за повишение на цените

В своя анализ "Интелиагро" посочва, че първият за пазарната 2018-2019 г. доклад за световното търсене и предлагане на зърнени култури, който се изготвя от Департамента по земеделие на САЩ, е потвърдил очакванията за поскъпване. "Продължителната суша в ключови райони на САЩ поставя под въпрос реколтата от пшеница, а на този етап, изглежда, Русия няма да успее да повтори миналогодишния рекорд, отпускайки натиска върху цените на черноморския и средиземноморския пазар", се посочва в анализа. Така в крайна сметка се очертава първи спад на преходните запаси от зърно от 2012 г. насам.

Подобна е ситуацията и при производството на царевица. При тази култура стабилният ръст в потреблението, най-вече в Китай, изпреварва производството поради очакван спад на площите и добивите в САЩ и може да доведе до значително стопяване на глобалните запаси.

От "Интелиагро" посочват обаче, че има твърде много неизвестни за степента на изменение на цените и за това ще може да се говори с по-голяма сигурност през следващите 1-2 месеца. "Пролетниците в Северното полукълбо все още са в много ранна фаза на развитието си и наличните прогнози са базирани предимно на исторически данни и състоянието на климата на този етап. Есенниците пък тепърва навлизат решителен за добивите период", се посочва в анализа. Там се казва още, че възстановяването на цените на петрола през последните години е сред факторите, подкрепящи търговията на суровина за етанол, което е още една причина за оптимизъм в земеделието.

Спад при пшеницата в основни производители

Прогнозите сочат, че през настоящата година ще има отстъпление от миналогодишната рекордна глобална реколта от пшеница – с 10 млн. тона (1.5%) до 748 млн. тона. Основание за това е очакването реколтата от тази култура в Русия да намалее с 13 млн. тона на фона на постигнатия исторически рекорд в добива през миналата година. Понижение от 1 млн. тона се очаква и за ЕС, Украйна и Казахстан. Спад ще има още и в САЩ, където продължилата няколко месеци суша се очаква да доведе до значително по-ниски от средните добиви при зимната пшеница.

"Повечето засята пролетна пшеница и по-добрите условия за нея обаче компенсират на този етап лошите данни за зимната", посочва "Интелиагро". На другия полюс са Австралия и Канада, където Департаментът по земеделие на САЩ залага на ръст в производството от по 2.5 млн. тона.

На фона на по-ниската глобална реколта се очаква увеличение на потреблението, водено от засиленото търсене в Китай, Югоизточна Азия и някои страни от Северна Африка и Близкия изток. Очакванията са то да нарасне с 10 млн. тона до рекордните 754 млн. тона, което би означавало, че за първи път в последните шест години потреблението е изпреварило производството, се казва в анализа. Така спадът на преходните запаси ще е с около 6 млн. тона до 264 млн. тона, но те продължават да са високи - повече от 1/3 от глобалното потребление.

Ръст в производството на царевица, но по-високо търсене

Анализаторите посочват, че прогнозите са през тази година реколтата от царевица да бъде по-висока, но същевременно потреблението да нараства с по-бърз темп. Така за 2018/2019 глобалната реколта се очаква да достигне 1.056 млрд. тона, което е ръст от 2% на годишна база. По-високо производство се очаква в редица ключови страни в този сегмент - Бразилия, Китай, Аржентина, Украйна. Същевременно спад ще има в САЩ- с около 14 млн. тона по предварителни данни, базирани на исторически модел и според настоящите климатични условия. Реколтата в ЕС се очаква да бъде близка до миналогодишната.

Същевременно потреблението на царевица се очаква да нарасне до 1.092 млрд. тона, което е с 23 млн. тона повече от миналата година. Най-силен ръст се очаква в Китай - 8 млн. тона. Предвижданията са още запасите от тази култура да намалеят в Китай и в САЩ.

Оптимизъм за реколтата в България

Първите прогнози сочат, че реколтата в България от пшеница ще бъде по-висока спрямо миналата година. "Интелиагро" съобщава, че с тази култура са засети близо 11.4 млн. дка, което е ръст от почти 4% на годишна база, а същевременно условията в преобладаващата част от страната към момента са благоприятни. Според първите прогнози на ЕК добивите при пшеницата може да надхвърлят рекордните резултати от миналата година и да се постигне среден добив от 546 кг от един декар (при 527 кг от дка за миналата година).

Оптимистични са и прогнозите за производството на рапица. Площите с тази култура са 1.9 млн. дка, което е ръст от 10% на годишна база. Същевременно ЕК очаква средният добив да бъде 295 кг от един декар при 284 кг.
Все още няма коментари
Нов коментар