🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдебен изпълнител продава ИПК "Родина" за близо 40 млн. лв.

До 12 юли се приемат предложения в две процедури - за недостроения комплекс и за производствената база на бившата печатница в съседство

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Недостроеният комплекс ИПК "Родина" на столичния булевард "Цариградско шосе" и производствената база на бившата едноименна печатница в съседство са обявени за продан от частен съдебен изпълнител по искане на синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Началната цена за недовършените сгради и терена от 15 дка, на който са разположени, е 18.01 млн. лв. с ДДС. Наддаването за намиращия се до тях производствен комплекс, в който допреди няколко години се издаваха вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, с площ 40 857 кв.м е 20.56 млн. лв.

Задълженията

Собственици на имотите са дружествата "Издателско-полиграфически комплекс Родина" и дъщерното му "Родина тауър", става ясно от двете обявления на ЧСИ. Компаниите се контролират от Ирена Кръстева. През 2013 г. "Издателско-полиграфически комплекс Родина" беше единственият кандидат за приватизацията на недостроената сграда на "Цариградско шосе", като финансира покупката със заем от КТБ. Първоначалният му размер при отпускането му през август 2012 г. е 24.7 млн. лв., а за обезпечение е предложена част от различен имот/сграда. Впоследствие сумата е увеличена с още 9.6 млн. лв., за да се покрие дължимата неустойка заради неспазването на приватизационния договор. Като част от сделката с държавата купувачът трябваше да събори изоставените сгради и да разчисти терена под тях или да завърши строителството. Неустойката при неспазване на задължението беше също 20 млн. лв., а за да намали размера й, компанията обяви, че е съборила 52% от комплекса, и в резултат беше наложена санкция само за неизпълнените 48%.

"Издателско-полиграфически комплекс Родина" има и още един заем от КТБ – в размер на 20 млн. евро, отпуснат през юни 2014 г. Той е за "за строежи и имотни цели", като средствата са били частично обезпечени с трета поред ипотека върху сградата на ИПК "Родина". Сумата е била усвоена незабавно, като средствата са прехвърлени на друг кредитополучател – "Инфраструктурна компания", и са били използвани главно за обслужването и изплащането на негово задължение към КТБ.

Според доклада на независимата международна консултантска компания AlixPartners, която разследва фалита на КТБ, общите задължения, свързани с ИПК "Родина", са 132 млн. лв. Неиздължената главница по всички свързани заеми е в размер на 86 млн. лв. Всичко това е обезпечено с ипотека върху сградата на ИПК, сочи справка на ktbfiles.com.

Процедурата

Предложенията и в двете процедури по публичната продан на имотите се приемат до 12 юли вечерта и ще бъдат отворени на следващия ден сутринта. Потенциалните купувачи трябва да внесат задатък, който и по двете процедури е в размер на 10% от началната цена, или съответно 1.8 млн. и 2.06 млн. лв. В обявите на ЧСИ се посочва изрично, че взискателят не внася задатък, ако вземането му надвишава неговия размер. Предложения, които надхвърлят началната цена с повече от 30%, ще се смятат за недействителни, се казва още в условията на двата търга.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavel_p avatar :-|
    pavel_p
    • + 2

    КТБ..........Търсят купувач на ИПК "Родина" и "Родина тауър" срещу 18 милиона лева.. Общите задължения към КТБ са за 132милн. Ето сайта на частните съдебни изпълнители в който е обявена продажбата http://sales.bcpea.org/bg/properties/item261518.html

    Нередност?
  • 2
    chichi01 avatar :-@
    Чичи (Ice Man's fan)
    • + 1

    Любопитна съдба има този обект! Оказа се костелив орех, както за всички преди тях, така и за веикият банкер и корпулентният издател-хипер успешен бизнесмен.
    Аз лично отдавна съм преминал всякакви прагове на търпимост, в качеството си на гражданин вияещ се от средата и агресивността, която създава този грозен, недовършен проект, на едно от най-скъпите места в държавата, включинтелно и на входа на столицата ни!

    Нередност?
  • 3
    ibb54533880 avatar :-|
    ibb54533880
    • + 1

    Ако сградата не беше така престъпно занемарена и беше довършена, нямаше да изглежда грозна. Можеше да бъде двойно по висока.Така тя щеше да бъде един нисък небостъргач. София се нуждае от много по високи небостъргачи. Но пришълците в Столицата се плашат от високите сгради.

    Нередност?
  • 4
    ibb54533880 avatar :-|
    ibb54533880
    • + 1

    Корумпираните чиновници от съвета често се оправдават че високите сгради ще пречат на самолетите. Но самолетите минават само през центъра и по някога в посока към с. Кривина. Сега започнаха по някога да минават над комплекс "Сухата река" в посока с. Гниляне. Във останалата част от София навсякъде може да се строят небостъргачи без никакви ограничения на височината. Около централна гара също не пречи строителството на кули. Дори трябва задължително да ги има. Но около гарата прилича навсякъде като след бомбардировки. Мястото трябва да заприлича на европейска столица защото това място е до центъра.

    Нередност?
  • 5
    ibb54533880 avatar :-|
    ibb54533880
    • + 2

    Около тази сграда може да се изградят много небостъргачи. Навсякъде по света се изграждат красиви кули дори цели квартали с небостъргачи. Освен че се превръщат в символ на държавите, кулите привличат много туристи. Но в столична община сигурно чиновниците ако са от далечни села и не познават добре столицата, те не знаят къде минават самолетите и се плашат от небостъргачите. Дано не се плашат от трамвайните линии че ще ги хване ток, защото ще ги прескачат.

    Нередност?
  • 6
    ibb54533880 avatar :-|
    ibb54533880
    • + 2

    Сградата не е грозна като еднаквите панелни блокове. Ако е довършена ще бъде интересна. През социализма се изграждаха високи сгради и никой не протестираше за това. Дори не ги наричаха небостъргачи. Сега на 19 етажна или 75 метрова сграда я наричат небостъргач. Това е смешно, защото всички съседни държави имат истински високи небостъргачи. В съседна Македония се строят 160 етажни небостъргачи. Некадърниците от столична община има на какво да се учат от съседната държава и от всички съседи. София се превърна в провинция на балканите относно строителството на небостъргачи. Зад НДК до хотел Хилтън трябва да се направи въртящ много висок небостъргач. Той ще бъде новия символ на столицата. Тези които мислят че небостъргачите пречат на гледката към Витоша, трябва да знаят че те не заемат широка площ колкото дългите панелни блокове. Защото те пречат на гледката а не тесните кули.

    Нередност?
  • 7
    ibb54533880 avatar :-|
    ibb54533880
    • + 1

    Съвета трябва да задължи довършването на всички недовършени сгради. Защото има големи сгради не довършени отпреди 20 години. Затова до три години не се ли строи дадена сграда която е занемарена, съвета да я довърши. Ако се намерят тогава собствениците да си платят разходите за да си я получат. В противен случай се разпродава и да се налагат големи глоби. Трябва на всяка сграда да се поставя срок за построяването и. Защото от недовършените постройки все едно е имало бомбардировки. София се превръща в грозна столица на балканите. В центъра има много празни и с неприятна гледка места.

    Нередност?
Нов коментар