Пеевски премества и печатницата в "Дружба"

Срещу 11 млн. лв. собственик ще стане пловдивската фабрика "Юрий Гагарин"

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Осем месеца след като спечели евтино печатницата "ИПК Родина 1" (прекръстена на "Принт трейдинг"), намираща се до летище София, Делян Пеевски я прехвърли към друго контролирано от него дружество - пловдивското "Юрий Гагарин", което се занимава с производство на опаковки, филтри и гилзи за цигари. В съобщение до инвеститорите на фондовата борса "Юрий Гагарин" оповести, че подготвя сделка, и я мотивира с преследване на цел за разрастване на бизнеса. Ще бъдат придобити 100% от дяловете на "София принт инвестмънт" срещу 11 млн. лв., като финансирането ще е със собствени средства.

"София принт инвестмънт" е дружество, създадено месеци преди наетия от синдиците на КТБ частен съдебен изпълнител да обяви за продан "ИПК Родина 1". Сделката бе сключена на цена 4.4 млн. лв., което е близо седем пъти по-малко от това, за което земята и имотът бяха заложени в КТБ преди четири години. Печатницата бе построена по времето, когато Цветан Василев и Делян Пеевски работеха в тандем. Общата стойност на вложените в нея средства, главно от КТБ, се изчисляват на 80 млн. лв.

Не е ясно сега плащаните 11 млн. лв. дали са само за недвижимостите, или в сумата вече има и прехвърлени машини.

Плетеница между старата и новата печатница

Накратко, Пеевски контролира двете големи вестникарски печатници в София. Едната, позната като Полиграфическия, е в процес на спиране. А новата в "Дружба" вероятно ще поеме изцяло дейността. Именно нея ще придобие "Юрий Гагарин". Иначе прехвърлянията са толкова много, че ориентацията е трудна. Ето и хронологията:

"Печатница София" ЕООД е дружеството, в което се намира едноименната печатница, която е разположена в Полиграфическия комбинат на бул. "Цариградско шосе". В нея се печатат по-голямата част от националните всекидневници ("Монитор", "Телеграф", "Стандарт", "24 часа", "Труд").

До юни 2016 г. собственик на дружеството е Венелина Гочева през фирмата и "Про нюз България", но същия месец го продава на "А.Е. бест съксес сървисис България" ЕООД - това е фирмата, която издаваше "Новинар" и е собственик на радиата, свързани с Пеевски. Номиналният му собственик е кипърска фирма със същото име, която пък е собственост на кипърска адвокатска кантора.

През октомври 2016 г. "Печатница София" учредява дъщерното дружество "София принт инвестмънт", което през април 2017 г. придобива през търг земите на новата печатница на Пеевски до летище София, а най-вероятно (няма потвърждение) и оборудването, които са придобили със средства от фалиралата КТБ.

През 2014 г. "Карано пропъртис", собственост на люксембургско дружество, придобива тази част от полиграфическия комбинат, в която са разположени редакциите на "24 часа". Сделката е финансирана със заем от Д Банк. Веднага след продажбата помещенията са отдадени под наем на "Благоевград-БТ". През юни 2016 г. "Карано" ги продава на "Благоевград", а през октомври 2016 г. "Благоевград-БТ" продава сградите на "София-БТ".

През ноември 2016 г. "А.Е. бест съксес сървисис България" продава на "София-БТ" земята и сградата на "Печатница София" на бул. "Цариградско шосе".

През април 2017 г. "София-БТ" прехвърля всичките земи и сгради (и на редакционния корпус, и на печатницата) на новоучреденото дружество СФ БТ при оценка от 61 млн. лв. Сега пък предстои "София-БТ" да бъде купено от "Благоевград-БТ", а междувременно 53% от капитала на СФ БТ е станал собственост на друга дубайска офшорка - Bulgartabac Trade FZE.

Така след верига от прехвърляния сградата на полиграфията ще е поделена собственост на дубайска и благоевградска компания, а новата столична печатница - на пловдивското дружество за филтри "Юрий Гагарин". Всички те - контролирани от Пеевски.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 2

    Звучи почти като историята за магьосницата Ружа и вълшебната крипто жълтица. Схемите са същите, а участниците?

    Нередност?
Нов коментар