Групата "Химимпорт" купува пето лизингово дружество

Новата сделка е за активите на 11-ата по пазарен дял компания, тази на Пощенска банка

Най-големият застраховател в автомобилното застраховане - "Армеец", вече ще се състезава и на арената на лизинга
Най-големият застраховател в автомобилното застраховане - "Армеец", вече ще се състезава и на арената на лизинга
Най-големият застраховател в автомобилното застраховане - "Армеец", вече ще се състезава и на арената на лизинга    ©  Мария Съботинова
Най-големият застраховател в автомобилното застраховане - "Армеец", вече ще се състезава и на арената на лизинга    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Групата "Химимпорт" в скоро време може да стане лидер по пазарен дял в сферата на лизинга. Доскоро в този сегмент се развиваха две от дружествата, близки до по-малката банка в групата – Тексим банк. В периода от 2015 г. до миналата година те купиха четири лизингови компании – австрийската Erste Group Immorent, "Пиреос лизинг", "БМ лизинг" и "Ти Би Ай Рент". По данни на "Капитал" през миналата година двете лизингови дружества, близки до групата – "Лизинг финанс" и "БМ лизинг", са с общи приходи от 47.6 млн. лв., което ги прави трети по пазарен дял в България.

В същото време обаче финансовата група около Централна кооперативна банка, която чрез застрахователното дружество "Армеец" също притежава лизингово дружество, не беше взела решение да разраства бизнеса си. Това обаче ще се промени, тъй като дъщерното дружество на застрахователя - "Армеец лизинг", е подало документи в Комисията за защита на конкуренцията, с които иска разрешение за покупката на "И Ар Би лизинг" – лизингова компания на Пощенска банка. За разлика от "Армеец лизинг", които до този момент развиваха сравнително нишов бизнес, И Ар Би е с голям портфейл и 11-о по пазарен дял.

От "Армеец лизинг" не посочиха резултатите си за миналата година, но по данни на "Капитал" дружеството е увеличило активите си двойно през 2017 г. и те са достигнали 6.5 млн. лв. Приходите му също са нараснали почти двойно, но са за скромните 228 хил. лв.

До момента обаче компанията се е занимавала с нишова дейност - лизинг на най-продавания продукт на компанията майка "Армеец". Застрахователното дружество е лидер в автомобилното застраховане с приходи по "Каско" от 110.8 млн лв., или една пета от общия пазар, който е 566 млн. лв. От "Армеец лизинг" отбелязват, че до момента услугите, които са предлагали, са свързани с изплащането на вноски на застраховката "Каско" на клиентите на "Армеец". Клиентите са както физически, така и юридически лица. Компанията майка предлага услугата за разсрочено плащане на застраховката, която е особено изгодна за собствениците на автомобили, особено на нови. Особеността на тази застраховка е, че ако настъпи застрахователно събитие, собственикът на автомобила дължи цялата сума по премията, за да може застрахователят да се заеме с щетите.

От "Армеец лизинг" отбелязват по повод изплащането на вноски, че поради спецификата на пазара на застрахователни продукти се изисква необходимата адаптивност за предлагане на услуги на клиентите, така че, от една страна, да се спазват законовите регулации, а от друга - да се посрещнат изискванията им за възможност за придобиване на автомобили и други средства за производство и извършване на услуги на пазара.

Разрастване на бизнеса

"Армеец лизинг" е регистрирано преди повече от 15 години, като целта на учредяването му е то да стане участник в този бизнес сегмент на финансови услуги, когато настъпи благоприятен момент. Този момент настъпи", коментират от компанията намерението си да придобият лизинговото дружество.

От компанията - кандидат за купувач, отбелязват, че отличната синергия в предлагането и реализацията на застрахователни услуги и продукти предполага добра основа и перспектива за увеличаването на разнообразието от финансовите услуги, които ще предлагат - в частност финансовия и оперативен лизинг, насочен предимно към физическите лица и за моторни превозни средства.

"Намерението на "Армеец лизинг" е чрез тази инвестиция новозакупеното дружество да се фокусира основно в дейността на финансовия лизинг на леки и товарни автомобили, оборудване и машини", се казва в отговор на въпросите на "Капитал".

Според анализа на компанията лизинговият пазар в България е доста динамичен, от една страна, а от друга, е установен на база участието на голяма част от дъщерни банкови компании.

"Този финансов продукт става все по-предпочитан от предприемачите за придобиване на автомобили за работа, както и на машини и оборудване. Същото се отнася и за едрия бизнес, където разликата е в размера на средствата за придобиване на средствата за производство. В този ред "Армеец лизинг" оцени пазарната ситуация и взе решение за покупката и за повишаване на пазарния си дял по този начин вместо по-времеемкото органично развитие", отбелязват от компанията.

Какво купуват

"И Ар Би лизинг" е с приходи 22.2 млн. лв. през 2017 г., като те са нараснали за година с 200 хил. лв. Печалбата му е скромна – тя се е увеличила от 312 хил. на 421 хил. лв. през миналата година.

"Армеец лизинг" коментират, че смятат да подобрят ефективността на работа на компанията, като надеждно оценяват кредитните рискове на клиентите и предложат модели с кoнкурентни ефективни лихвени тежести.

"Целта ни е да продължим работата с досегашните качествени и стабилни клиенти, както и да разширим портфейла на дружеството, използвайки освен досегашната мрежа за продажби и мрежата на "Армеец лизинг", казват от компанията.

Все още няма коментари
Нов коментар