🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Последната гръцка банкова сватба

Пощенска банка обяви, че придобива българското поделение на Piraeus за 75 млн. евро

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко

- Пощенска банка обяви, че придобива българското поделение на Piraeus за 75 млн. евро.

- Сделката е при чувствително по-ниска оценка от тази за ОББ, което беше очаквано предвид по-проблемния кредитен портфейл на Пиреос

- След нея Пощенска банка ще се изкачи до трето място по активи и ще остане единственият гръцки представител в сектора

Някога обилно населен с гръцки представители, сега българският банков пазар е напът да остане само с един. В сделка, движена в Атина, Eurobank се е договорила дъщерното й поделение Пощенска банка да купи Банка Пиреос България. Придобивката за 75 млн. евро се очаква да приключи в първото тримесечие на 2019 г., като на пътя му стои само получаването на регулаторни одобрения, което в случая е по-скоро формалност - антимонополният регулатор няма много основания да се противопостави на сделката, която ще произведе играч с около 10% пазарен дял, а БНБ гласно е заявявала, че приветства всяка консолидация в сектора.

Така равносметката от обявената сделка в частен план за Пощенска банка е, че на база данните към септември ще се изкачи от пета до трета по активи, изпреварвайки ОББ и ПИБ. А за целия сектор резултатът от дългогодишната дългова криза ще е свиването наполовина на присъствието на гръцките банки, което в миналото беше над 20% от активите. Другият съществен ефект е продължаващият марш на окрупняване в сектора - след финализирането на тази сделката и сливането на двете банки, както и на обявената по-рано през годината комбинация между ДСК (#2) и Сосиете женерал Експресбанк (#7), топ 5 на пазара ще контролират близо 70% от активите в сектора.

В битка с местните

Продажбата на българското поделение от Piraeus Bank идва под натиск на Европейската комисия заради ползваната държавна помощ. Указанието беше банката да се освободи от нестратегическите си активи зад граница. Преди това най-голямата гръцка банка по активи (65 млрд. евро към края на 2017 г.) поетапно се отърва от почти всички свои поделения в региона. За българското намеренията официално бяха оповестени чак през лятото на 2017 г., макар за плановете да се знаеше от месеци по-рано. А също така и преди години имаше друг опит да се сондира за интерес от инвеститори, но до сделка така и не се стигна.

Този път обаче насред оживлението в икономиката и след другите сделки, раздвижили пазара, имаше истинско наддаване, макар и предимно от местни играчи. На финалната права в началото на юни оферти освен от Пощенска банка имаше и от Инвестбанк на Петя Славова и БАКБ на Цветелина Бориславова. И двете институции са сред по-малките и за тях изглеждаше логичен опитът чрез покупка да добият критична маса, която става все по-ключова за една банка да е рентабилна в условията на затягащи се регулации. Същевременно обаче и за двете цената изглежда внушителна. Инвестбанк и без това през тази година премина през сделка по сливане макар и с банка без почти никаква дейност. През пролетта тя купи банка Виктория от синдиците на КТБ за 4.3 млн. лв. плюс изплащане на около 80 млн. лв. дълг към майката и трудно можеше да събере капацитет за нова сделка. За БАКБ не е ясно колко силен интерес е проявила, но при нейните 1.35 млрд. лв. активи плащане на 150 млн. лв. за друга банка изглежда също висока миза.

Купувач от последна инстанция

Същевременно за Пощенска банка придобиването и окрупняването на всички гръцки банкови активи в България изглежда като логична стратегия. Още през 2015 г. насред най-острата фаза на гръцката банкова криза тя придоби за 1 евро клона на Alpha Bank в София. Тогава при сливането имаше немалко дублиращи се клиенти и проекти, финансирани и от двете институции, което позволяваше синергии. Сега реално може да се каже, че гледаме следващия епизод от същия сценарий. "Придобиването следва стратегията на Юробанк да се фокусира в разрастването на международните си пазари, които счита за важни, какъвто е българският. Нашата цел е да обслужваме още по-добре нашите клиенти, да подкрепяме българската икономика, както и гръцкия бизнес в нашата съседна държава", заявява Ставрос Йоану, заместник главен изпълнителен директор на Юробанк, в прессъобщението, оповестяващо сделката.

По принцип гръцките компании предпочитат да работят с познати банки от местния си пазар, така че всеки друг купувач на Пиреос щеше в много по-голяма степен да се сблъска с отлив на клиенти. Така например при придобиването на контролираната от National Bank of Greece ОББ от белгийската KBC имаше подобна миграция. Ограничаващ фактор за интерес към Пиреос беше пазарният дял предвид този потенциал отлив. За по-големите банки цялото трудоемко и ресурсоемко упражнение по сливане на две институции не си заслужава само и само да добавят 2-3 процентни пункта дял. Затова и най-агресивно желаещите да растат чрез покупки играчи като KBC и OTP хвърлиха усилията си към по-големите активи за продан. Самата Банка Пиреос също не може да се окачестви като бижу за покупка, като въпреки активното разчистване в последните години с цената на отчетени загуби балансът й продължава да съдържа доста лоши активи и придобити като обезпечения имоти. Част от тях са изведени в дъщерни дружества, които не е ясно дали са обект на сделката.

Всичко това обяснява и защо цената на Банка Пиреос не кореспондира с постигнатото в предишните сделки. И Сосиете женерал Експресбанк, и ОББ бяха договорени при оценки в порядъка на 130% от счетоводната стойност на капитала им, което показва солидно доверие в качеството на активите им и видян от купувача потенциал. Обявената цена, платена от Пощенска банка, от 75 млн. евро кореспондира на 40% от капитала, което е доста под текущите пазарни нива на борсово търгувани банки. Дори приватизираната в началото на годината в очевидно нагласен търг и само при един желаещ Общинска банка беше продадена за около 75% от капитала й.

Новият трети

Свкупните активи на Пощенска банка и Пиреос към септември 2018 г. са 11.3 млрд. лв. Това отрежда на евентуалната слята банка трето място по активи - с около 400 млн. лв. над балансовото число на ОББ. Разбира се, до финализирането на сделката има време за размествания, но предвид доста по-агресивния ръст на Пощенска банка в последните тримесечия не изглежда вероятно тя да загуби скорост и да изостане. Освен за престиж позицията е от значение и по друга причина - след влизането на България в Банковия съюз на ЕС топ 3 са банките, които задължително преминават под пряк надзор на ЕЦБ. Преди това да се случи, секторът предстои да премине през преглед на качеството на активите и стрес-тест, които не е ясно колко институции ще обхванат, но практически гарантирано сред тях ще е и Пощенска банка, а предвид обявената сделка не е изключено в селекцията на Франкфурт да попадне и Пиреос.

От самата Eurobank предвиждат за новата си по-голяма българска банка "след реализирането на очакваните синергии, печалба преди провизии и нетна печалба в размер съответно на над 150 и над 70 милиона евро." За последното обаче приносът на Пиреос е скромен - печалбата й за деветмесечието е едва 1.7 млн. лв. срещу 127 млн. лв. за Пощенска банка. "Отделно от това, банката ще запази солидните си коефициенти на капиталова адекватност и ликвидност", се казва още официалното съобщение за сделката.

А за българския банков сектор резултатът е, че никой нов не гледа към него, а изборът на клиентите скоро ще се свие до 23 опции, сред които няколко бутикови клона, които не работят с клиенти на дребно.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean

    Кои са тези - няколко бутикови клона, които не работят с клиенти на дребно ?

    Нередност?
  • 2
    nickolaystoyanov avatar :-|
    Николай Стоянов

    До коментар [#1] от "coffee.bean":

    Citibank, ING, BNP Paibas...

    Нередност?
Нов коментар