🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Собственикът на Google прави компании за дронове и балони за интернет

Чрез новите компании собственикът на Google цели да открие нови пазари

Wikimedia Commoms    ©  Wikimedia Commoms
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Собственикът на Google разширява портфолиото си с две нови компании. Alphabet създава Wing, която ще произвежда автономни дронове за доставка, и Loon - за разработване на интернет мрежа, свързана чрез балони, съобщава New York Times.

Инкубатор за иновации

Фактът, че тези проекти на Alphabet се отделят в самостоятелни компании, показва, че експерименталната фаза е към края си и те са готови да се развиват устойчиво. Гигантът има още три проекта, които са излезли от лабораторията, но все още нито един от тях не е показал печеливш бизнес модел.

Общият брой на всички странични бизнеси на Alphabet вече достига 10. Приходите от всички тях обаче са били едва 150 млн. долара през последното тримесечие, или 0.5% от общите на групата. Технологичният холдинг обяви също, че повече няма да обявява загубите си от страничните си бизнеси, които достигат около 3.5 млрд. долара годишно.

Новите и старите

Loon трябва да доставя интернет на труднодостъпни места с балони, които ще излъчват сигнала от стратосферата. Тя ще започне самостоятелен бизнес едва седмица след като Facebook прекрати собствения си проект за доставяне на интернет от въздуха. Ключова разлика е, че опитите на Facebook бяха със самозахранващи се дронове, а не с балони. Структурата на дроновете обаче не е позволила изграждането на достатъчно здрава рамка, поради което много от тестовите се провалиха, което доведе и до приключване на проекта.

Loon обаче се развива бързо благодарение на опростения си дизайн. Скоро след като ураганът "Мария" удари Пуерто Рико през миналата година, компанията обяви, че техните балони са използвани за доставяне на интернет до над 100 хил. души.

Другата компания е Wing и разработва услуга за доставяне на пратки чрез дронове. Проектът започна през 2012 г. в столицата на Австралия Канбера. Там услугата се ползва, за да доставя храна и лекарства на семейства от предградията. Wing също не крие и плановете си за създаване на система за управление на въздушния трафик между дронове.

Един от другите проекти от експерименталната лаборатория на Alphabet е и Glass, който беше свързан с производството на очила с добавена реалност през 2015 г. Проектът имаше кратък живот и беше върнат за допълнителни разработки.

Все още няма коментари
Нов коментар