От септември малки и средни фирми ще получат по 50 хил. лв. за листване на борсата

Средствата ще се предоставят под формата на ваучери, които ще покриват таксите и разходите на инвестиционните посредници

Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, депутатът от ГЕРБ Делян Добрев и зам. изпълнителният директор на ИАНМСП Александър Минев дадоха формален старт на ваучерната схема
Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, депутатът от ГЕРБ Делян Добрев и зам. изпълнителният директор на ИАНМСП Александър Минев дадоха формален старт на ваучерната схема
Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, депутатът от ГЕРБ Делян Добрев и зам. изпълнителният директор на ИАНМСП Александър Минев дадоха формален старт на ваучерната схема    ©  БФБ
Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, депутатът от ГЕРБ Делян Добрев и зам. изпълнителният директор на ИАНМСП Александър Минев дадоха формален старт на ваучерната схема    ©  БФБ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Малките и средните предприятия ще могат да получат по 50 хил. лв. безвъзмездно, за да излязат на борсата. Средствата ще се предоставят под формата на ваучери, с които ще се покриват таксите и разходите на инвестиционните посредници по листването. Финансирането се осигурява по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", а процедурата се администрира от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Подаването на самите документи се очаква да започне през септември.

Бюджет

Целта на процедурата е да се осигури достъп на малки и средни предприятия до финансиране от капиталовите пазари и да се подпомогне развитието им чрез привличане на допълнителни частни инвестиции. Общият бюджет е 3.9 млн. лв., като процедурата ще започне с 1.7 млн. лв. "Имаме готовност веднага да направим и втората вълна, ако първата е успешна", каза зам.-министърът на икономиката Александър Манолев при представянето на проекта "Ваучерна схема за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на малки и средни предприятия". "От днес на сайта на агенцията е публикувана подробна информация, за да могат компаниите да се запознаят с нея, а от септември започва и физическото подаване на проектите", добави той.

Процедура

Предприятията ще кандидатстват за финансиране по електронен път, като ще могат да изберат да работят с всеки от лицензираните инвестиционни посредници в списъка на Комисията за финансов надзор. В срок от 10 дни ИАНМСП трябва да направи оценка на заявленията. Одобрените кандидати ще получат ваучери на принципа "първи по ред, първи по право", въпреки че процедурата ще остане отворена 24 месеца.

Със средствата ще се покриват всички разходи, направени за листването на компанията на българската или чуждестранна борса като такси, консултантски услуги, изготвяне на проспект и т.н. Срокът, в който трябва да приключи процедурата, е 9 месеца. Осребряването на ваучера обаче ще става само при успешна емисия, което означава, че предприятията ще трябва да наберат най-малко 500 хил. лв. капитал. След приключване на процедурата инвестиционният посредник се отчита пред агенцията и представя искане за плащане, като проверката на документите ще се прави за 5 дни. По думите на Манолев процедурата е изключително съкратена, така че средствата да достигат до предприятията по възможно най-лесния начин.

Кандидати

За финансиране могат да кандидатстват всички компании, които отговарят на критериите за малко и средно предприятие и работят в някоя от сферите, определени в Националната стратегия за насърчаване на малки и средни предприятия. Сред тях са високотехнологични и средно високотехнологични промишлени производства (химични продукти, лекарства, компютърна техника и електроника, електрически съоръжения, машини и оборудване, превозни средства), интензивни на знание услуги (издателска дейност, производство на телевизионни и радиопредавания, звукозапис, далекосъобщения, информационни технологии, научноизследователска и развойна дейност) и нискотехнологични и средно нискотехнологични промишлени производства (храни, напитки, текстил и облекло, кожи, дървен материал, хартия, печатна дейност, нефтопродукти, каучук, метали и метални изделия, мебели, ремонт).

Умножаване на средствата

Очаква се ваучери да получат най-малко 30 предприятия. Срещу субсидия от 50 хил. лв. всяко от тях ще набере 500 хил. лв., което ще осигури над 15 млн. лв. допълнителни инвестиции. "Използват се безвъзмездни средства, които ще генерират най-малко 10 пъти повече пари от капиталовия пазар за развитие на бизнеса, но според мен мултипликаторът ще е 30 до 50", каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който е основният инициатор на идеята. Според него първите нови компании ще се появят на капиталовия пазар към края на тази година.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    grgrggrgrgr avatar :-|
    grgrggrgrgr

    Добра инициатива, но очаквам да се изроди страхотно. По-полезно щеше да е да се стимулират най-големите предприятия. Но не това ще създаде проблемите. Очаквам дежурните заподозряни да направят по някое друго бушонче на борсата за без пари и да ги запишат с пенсионните си фондове. Много ще се радвам да не стане така.

    Нередност?
Нов коментар