"Градус" ще се търгува на борсата от 6 август

Компанията набра в първично предлагане над 80 млн. лв. през юни, а сега акциите се качват и на вторичния пазар

От другата седмица ще се разбере дали новата компания ще вдигне градуса на борсата
От другата седмица ще се разбере дали новата компания ще вдигне градуса на борсата
От другата седмица ще се разбере дали новата компания ще вдигне градуса на борсата    ©  Анелия Николова
От другата седмица ще се разбере дали новата компания ще вдигне градуса на борсата    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Търговията с акциите на производителя на пилешко месо и продукти "Градус" ще започне в понеделник на 6 август. Това става ясно от решение на съвета на директорите на БФБ. Размерът на емисията е 243.5 млн. лв., а индикативната цена е 1.8 лв. на акция. Толкова беше и стойността, при която беше реализираното първично публично предлагане на компанията от Стара Загора. При тези параметри капитализацията й е 438 мнл. лв.

"Градус" направи най-голямото IPO за последните 10 години и второто в историята на местния пазар листване по привличане на средства – 81 млн. лв., като половината от тях постъпиха в дружеството чрез увеличение на капитала, а останалите отидоха в основателите – братята Иван и Лука Ангелови.

В операцията се включиха общо над хиляда институционални и малки инвеститори, които купиха акции в двата дни на предлагането (18 и 19 юни) в над 1400 сделки. Успехът беше гарантиран и от участието на няколко големи играча - български пенсионни фондове, без които предлагането нямаше да бъде успешно.

Качването за търговия на борсата е интересно, тъй като ще покаже какъв е интересът на пазара след първичното предлагане и в каква посока ще поеме цената. Освен това от ръководството заявиха, че има обещание от чужди фонове да придобият акции на вторичния пазар.

Листването на "Градус" определено е събитието на капиталовия пазар през тази година. Акциите тръгват за вторична търговия в летаргичния летен сезон и на фона на доста слаба борса, чийто основен индекс Sofix е надолу от началото на годината с над 7%.