Търговията с акциите на "Градус" започна без съществена промяна на цената

Близо 400 хил. книжа на компанията бяха изтъргувани до 15:30 часа

Ангел Ангелов и Георги Бабев от "Градус"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Търговията с акции на "Градус" започна днес на основния пазар на Българската фондова борса. Регистрираните книжа са 243.6 млн. с номинална стойност 1 лев. В това число влизат 45.2 млн. книжа, закупени от инвеститори по време на първичното публично предлагане на цена от 1.80 лв.за брой. По време на IPO-то дружеството привлече 81 млн. лв. и вече има над 1000 акционера, като пенсионните компании са най-големите сред тях. Най-голям дял – малко над 5% - има фондовете на "Доверие".

Търговията започна при цена от 1.85 лв. на акция, а към 15:30 тя се понижи с близо 1% до 1.83 лв. Бяха извършени 60 сделки на близо 400 000 акции. Борсовият код, под който се търгува емисията, е GR6.

Стартът беше даден от управителя на компанията Ангел Ангелов и Георги Бабев, член на съвета на директорите, и Иван Такев – изпълнителен директор на БФБ.

"Радваме се, че успяхме да реализираме едно от най-големите IPO в България за последните години. Това ще даде енергия както на търговията с акции в страната, така и на инвестициите на компанията, от което ще спечелят и потребителите и акционерите на Градус", отбеляза Ангел Ангелов.

Набраният капитал ще се използва за развитието на съществуващи и нови бизнес линии, свързани с производството на високомаржови хранителни продукти. "Градус" е една от най-големите компании за добив на месо в България и сред трите водещи производители на разплодни яйца в Европа. Компанията е на първо място в страната по производство на продукти от птиче месо с 35% пазарен дял.