🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мениджъри опитват да слеят "Юнион Ивкони" и част от "Етап Адрес"

Страните по сделката са поискали разрешение от КЗК. Основателят на "Ивкони" Ивайло Константинов е песимист, че ще намерят пари

"Юнион Ивкони" има приходи от 44 млн. лв. В "Груп плюс" са били прехвърлени 48 превозни средства от "Етап Адрес"
"Юнион Ивкони" има приходи от 44 млн. лв. В "Груп плюс" са били прехвърлени 48 превозни средства от "Етап Адрес"
"Юнион Ивкони" има приходи от 44 млн. лв. В "Груп плюс" са били прехвърлени 48 превозни средства от "Етап Адрес"    ©  Надежда Чипева
"Юнион Ивкони" има приходи от 44 млн. лв. В "Груп плюс" са били прехвърлени 48 превозни средства от "Етап Адрес"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Автобусните компании "Юнион Ивкони" и "Груп плюс" ще се слеят в една компания. Това става ясно от съобщение за предстояща концентрация, подадено до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която трябва да одобри сделката.

Това ще се случи през новоучреденото дружество "Транспект" АД. То съществува от края на края на 2017 г. Капиталът му е 50 хил. лв. като негов представител е Георги Атанасов, който е и управител на "Юнион Ивкони". Атанасов държи половината от акциите, а другата са в Петър Господинов, който участва в консултантски компании, включително с образователен фокус.

"Всички мениджъри на "Юнион Ивкони" са част от управлението на купувача, коментира Ивайло Константинов, един от собствениците в "Юнион Ивкони", който е и най-популярната фигура в автобусната компания. "Другата част от тях са добри финансисти". "Нека се опитат момчетата. Песимист съм по отношение на въпроса с намирането на финансиране", каза той, като отказа да сподели размера на бъдещата сделка.

Той аргументира причините за сделката така: "Аз от доста време искам да изляза. Последната година съм и вън от управлението". Той не отговори какви са мотивите на другия продавач "Груп плюс", като "Капитал" не успя да се свърже със собственика на компанията.

Кои са компаниите

Съдружници в "Груп плюс" са Галя Топалова и двама турски граждани. По-голямата автобусна компания на Галя Топалова обаче е "Етап Адрес". За миналата година приходите й са 8.3 млн. лв., а тези на "Груп плюс" - 1.7 млн. лв.

В началото на годината обаче е имало преобразуване на двете компании на Галя Топалова - "Етап Адрес" и "Груп плюс", като част от активите на "Етап Адрес" са били прехвърлени на "Груп Плюс", като е бил увеличен и капитала на второто от 180 хил. лв. на 2 млн. лв. Към онзи момент "Етап Адрес" е имала имущество на обща стойност 22.8 млн. лв., като 4.4 млн. лв. са били прехвърлени на "Груп Плюс", която към онзи момент е била с 1.5 млн. лв. притежавано имущество. В този списък попадат 48 превозни средства. Прехвърлени са и някои договори за автобусни превози, които "Етап Адрес" е имала с общини, както и интегрираната система за продажба на билети.

Тежък бизнес

Собственици на "Юнион Ивкони" са Ивайло Константинов, Светлозар Любенов и свързаната с "Еврохолд България" "Синтетика", която през септември 2014 г. придоби мажоритарен дял в размер на 51% от капитала на автобусния превозвач. Придобиването стана чрез непарична вноска на стойност от 1.62 млн. лв., след като тя изкупи лизингови вземания от превозвача. Съгласно договора за покупко-продажба, тогавашните мажоритарни собственици са имали правото да изкупят дяловете на "Синтетика" за период от 3 години при определена в договора възвращаемост за публичния холдинг. За миналата година приходите на компанията са 44.5 млн. лв.

Ивайло Константинов беше депутат от ГЕРБ в настоящото Народно събрание. В края на миналата година обаче той напусна парламента, след като през октомври 2017 г. автобус на "Юнион Ивкони" се обърна на автомагистрала "Тракия". През пролетта на тази година друг автобус на компанията се обърна на магистралата, след като беше ударен от лек автомобил.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bad59534697 avatar :-|
    bad59534697
    • - 1

    Ще трябва да си купувам нова кола.....

    Нередност?
  • 2
    cara_mia avatar :-|
    Cara Mia
    • - 1

    Стават такива сливания на пазара на транспорта!

    Нередност?
  • 3
    gasfgas avatar :-|
    gasfgas
    • - 1
    • + 2

    Този бизнес замира. Никога не бих предпочел автобус преди влак или споделено пътуване.

    Нередност?
Нов коментар