ABB прави пети завод в България с инвестиция за над 7 млн. лв.

Предпрятието за продукти ниско напрежение в Петрич ще заработи в края на 2019 г.

Новата сграда ще е с площ 7400 кв.м, включително производство, администрация и логистика
Новата сграда ще е с площ 7400 кв.м, включително производство, администрация и логистика
Новата сграда ще е с площ 7400 кв.м, включително производство, администрация и логистика    ©  АББ България
Новата сграда ще е с площ 7400 кв.м, включително производство, администрация и логистика    ©  АББ България
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Базираната в Швейцария международна група АВВ, която работи в България от 22 години, изгражда пети завод в страната. Новата база ще се намира в Петрич, където компанията вече има едно предприятие, а инвестицията само в сградата ще е в размер на 7 млн. лв. Бъдещата фабрика ще произвежда продукти ниско напрежение и ще заработи на пълен капацитет в края на 2019 г. или началото на 2020 г.

Двойно повече

Предприятието ще бъде с площ 7400 кв.м и ще създаде 420 работни места, когато започне да работи на пълни обороти, съобщиха от "АББ България". За сравнение - съществуващият завод в Петрич е с площ 5000 кв.м, а заетите са около 350 души.

Новата сграда ще включва 3500 кв.м производствено хале, 1500 кв.м административна част, както и 2400 кв.м зони за логистика и експедиция за дистрибуция на произведените артикули. Строителството започна в началото на септември и се очаква да приключи до средата на 2019 г. За изпълнител е избрана компанията "Монолит-21-Андонов и Захов". Обявената инвестиция от 7 млн. лв. е само за сградата и не включва необходимото оборудване, уточниха от компанията за "Капитал".

Във фабриката ще се извършват дейности като заваряване, предварително сглобяване, окончателно сглобяване и изпитвания, като операциите са разделени на ръчни и полуавтоматизирани. От компанията нямат притеснения за недостиг на квалифицирани работници, а освен това осигуряват и обучение на персонала. "Всъщност най-силният аргумент на АВВ да избере Петрич за поредната си инвестиция е удовлетвореността от работната ръка в съществуващата фабрика", каза изпълнителният директор на "АББ България" Марсел ван дер Хук за "Капитал". Друг фактор е наличието на инфраструктура в града, която ще обслужва и двата завода.

Засега се предвижда продукцията на завода да се доставя на компаниите на АВВ в Германия и Швейцария, които са клиенти и на първото предприятие в града.

Групата в България

Първият завод на АВВ в Петрич беше построен през 1996 г. и произвежда продукти за управление ниско напрежение. Освен него групата има два завода за продукти ниско и средно напрежение в град Раковски, както и производствено звено за продукти високо напрежение в Севлиево. Компанията разполага също със сервизен център за турбокомпресори във Варна, а централният й офис е в София, където има и развоен център за стъпални регулатори за трансформатори.

В момента в "АББ България" работят над 2700 души. Отчетът й за 2017 г. показва, че приходите й от продажби нарастват със 7% до 355.9 млн. лв., а печалбата й се повишава с 30% до 14.8 млн. лв. През миналата година инвестициите на компанията са били близо 15 млн. лв., а за тази година са планирани около 12 млн. лв. Прогнозите на дружеството за 2018 г. са продажбите да достигнат близо 398 млн. лв., а печалбата да надвиши 25 млн. лв.

Групата АВВ развива дейност в над 100 държави и има около 147 хил. служители. Компанията произвежда продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят.

Все още няма коментари
Нов коментар