🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ABB откри нов завод за 7 млн. лв. в Петрич

В предприятието ще се произвеждат продукти ниско напрежение за електроснабдяването и електрообзавеждането

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Международната група АВВ, която работи на българския пазар повече от 20 години чрез дъщерното си "АББ България", откри нов завод за продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане в Петрич. Инвестицията в предприятието, което е второ на групата в града и пето в България, е 7 млн. лв., а работните места, които ще бъдат открити са 420.

Пети завод в България

Проектът на АВВ за изграждането на нов завод край Петрич бе стартиран на зелено през миналата година, като строителството е продължило едва 11 месеца. Обектът, който е втори в града, е построен върху площ от 7400 кв.м, от които производственото звено е 3500 кв.м, а останалите площи са административна сграда, логистични и диспечерски зони и др. Общата инвестиция достига 7 млн. лв., стана ясно при откриването. В новия завод, в който ще бъдат заети 420 души, ще се произвеждат продукти ниско напрежение за електроснабдяването и електрообзавеждането. Управителят на новия завод Десислава Михтарска съобщи по време на церемонията, че новият завод е важна стъпка към бъдещето на АВВ и създава мост между класическите продукти ниско напрежение и нарастващия брой дигитални решения.

На церемонията присъства и премиерът Бойко Борисов, който продължава с предизборната си обиколка и рязането на ленти - вчера откри мощност за 150 млн. евро на "Биовет" в Пещера. В Петрич той обяви, че рецесията "така се бори - с нови заводи, квалифицирана работна ръка и възнаграждения, които да подхождат на хората".

Инвестиции за 230 млн. лв.

Базираната в Швейцария група АВВ присъства повече от 20 години на българския пазар, като до момента инвестициите в страната са за над 230 млн. лв., сочат данните на компанията. Другият завод на дружеството в Петрич е открит през 1996 г. и произвежда продукти за управление ниско напрежение и монтиране върху DIN шина. АВВ има и два завода в Раковски за продукти ниско и средно напрежение, както и производствено звено за продукти високо напрежение в Севлиево. Освен базите компанията разполага и със сервизен център за турбокомпресори във Варна и развоен център за стъпални регулатори за трансформатори в София. Приходите на дружество за миналата година растат с 5.96% и достигат 377.6 млн. лв., което превръща "АББ България" в 67-ата най-голяма компания в страната според класацията "Капитал 100". Увеличението на годишна база е 5.96%. На международно ниво АВВ развива бизнес в над 100 държави и има над 147 хил. служители. Приходите за 2018 г. на цялата група достигат 27.6 млрд. долара.