🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хакан Буске: Гответе се за радиоелектронни войни и кибератаки

Президентът и главен изпълнителен директор на Saab Group пред "Капитал"

"Всяка втора-трета година правим ъпгрейд на нашите Gripen-и, така че не трябва да чакате 15 години за модернизация в средата на жизнения цикъл."
"Всяка втора-трета година правим ъпгрейд на нашите Gripen-и, така че не трябва да чакате 15 години за модернизация в средата на жизнения цикъл."
"Всяка втора-трета година правим ъпгрейд на нашите Gripen-и, така че не трябва да чакате 15 години за модернизация в средата на жизнения цикъл."    ©  Цветелина Белутова
"Всяка втора-трета година правим ъпгрейд на нашите Gripen-и, така че не трябва да чакате 15 години за модернизация в средата на жизнения цикъл."    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

Хакан Буске е президент и главен изпълнителен директор на шведската авиационна и отбранителна корпорация Saab Group. Заема този пост от 2010 г. Преди това е работил като старши вицепрезидент на германския енергиен гигант E.ON за скандинавския регион и изпълнителен директор на Schenker North.
"Започваме да виждаме пика на световната икономика. Но спадът ще дойде и той не е задължително нещо лошо."

"В отбранителния бизнес няма много лоу-кост алтернативи."

"В близко бъдеще ще сме способни да управляваме Gripen дистанционно като дрон."


"Разполагаме с радар, който наричаме "убиец на стелтове"."

Изглежда, живеем във все по-опасен свят, а след анексирането на Крим от Русия като че ли сме на прага на нова Студена война. Да очакваме ли нова надпревара във въоръжаването?

За жалост виждаме, че напрежението по целия свят се увеличи драматично през последните 5-6 години. Ако изхождаме от гледната точка на историята, периодът от края на студената война до 2014 г. може да се приеме за изключително мирен. В момента обаче се намираме в ситуация, при която броят на проблемите между държавите, които се решават, е по-малък от броя на нововъзникналите.

Ако това действително означава, че влизаме в нова студена война, то аз не очаквам, че тя ще изглежда като старата. Светът изглежда по коренно различен начин в сравнение с времето, когато приключи предишната глобална конфронтация. Особено с оглед развитието на азиатските държави като мощни нации и търговски субекти.

Многократно беше казано, че Европа ще увеличи разходите си за отбрана. САЩ вече правят това. Русия и Китай инвестират активно в отбранителни способности. Наблюдаваме състояние на несигурност и нестабилност в района на Близкия изток. Явно сме в период, който не е добър за мира и създава риск за просперитета.

Не създава ли тази по-несигурна реалност бизнес възможности за компании като Saab?

Да, може да се каже, че в подобни ситуации правим повече бизнес. Но ако става дума за кризи, които ескалират до конфликти, това вече не е от полза за никого. Затова съм убеден, че добър начин държавите да защитят своя начин на живот е да изграждат силна система от организации за отбрана и сигурност.

Разбира се, има и други способи да се създава сигурност - чрез търговия и дипломация. Но е факт, че в момента отбранителната индустрия трябва да доставя повече от своята продукция и в съкратени срокове. Защото търсенето ще се увеличи сериозно.

В какви отбранителни способности според вас е разумно да инвестира държава като България, която е част от военен блок, но е и с ограничени бюджетни възможности?

Военното ви ръководство вероятно би отговорило по-добре.

Погледнато от холистична гледна точка, съвременните тенденции сочат, че трябва да имате не само добра платформа, но и добри сензори, интеграция на оръжията и най-вече системи за обмен на данни, които са защитени срещу смущения. Защото, ако погледнете средата там, където се водят конфликти по света, тя е подложена на мощно електронно заглушаване. Понякога дори GPS сигналът е блокиран. Така че са ви нужни бойни способности, които работят в условия на радиоелектронни атаки.

Друго нещо, което е важно и за военните системи, и за гражданското общество, е да имате подсигурени облачни услуги, киберпространство и комуникации. Конфликтите вече не са същите като преди 30 години. Тогава имахме мирно време, война и предвоенен "мъгляв" период помежду им, когато страните строяват войниците и танковете си, подготвяйки се за битка.

В момента имаме опити за влияние от страна на правителства и други организации в обществения живот чрез киберактивности. Смятам, че кибероперациите създават много объркан "сенчест" период, в който не може да разбереш какво точно се случва. Така че заедно с другото военно оборудване и платформи трябва да имате много добър контрол над киберпространството, за да запазите функционирането на системите си.

Според вашите наблюдения има ли зависимост между разходите за отбрана и циклите в икономиката? И ако да - каква е тя?

Интересен въпрос. Ако разходите за отбрана и придобиването на модерна техника бъдат направени по правилния начин, те могат да създадат просперитет за дадена нация или регион. Особено ако успеете да развиете и собствената си отбранителна индустрия, така че тя да бъде конкурентна и да изнася в чужбина.

Тогава ще имате win-win ситуация: по-добри отбранителни способности и по-силна индустрия. Разбира се, трябва да правите инвестициите в отбрана така, че да не доведете държавата си до банкрут.

В какъв икономически цикъл се намира световната икономика в момента?

Световната икономика се развива добре в момента. Разбира се, има повече напрежение между страните по линия на търговските баланси и новите тарифи. Освен това лихвите в САЩ се качват, което връща капиталите в Америка и финансирането в не толкова развитите държави е по-трудно.

Така че смятам, че в някаква степен, ако не сме в края на върховия период, то поне започваме да виждаме неговия пик. Друг е въпросът колко време ще продължи той, преди отново да започнем да се спускаме надолу.

Но спадът ще дойде и той не е задължително нещо лошо. Тогава виждаш преструктуриране на компаниите, виждаш повишаване на производителността. Но в момента смятам, че сме се запътили към върховата точка на икономическия цикъл.

Ако приемем, че наближаваме икономическа криза - Saab готова ли е за нея?

Да, в голяма степен. Имаме изключително добър счетоводен баланс, добри собственици, дълъг списък с поръчки за изпълнение. Преди няколко години имахме договорени поръчки за между 3 и 3.5 млрд. долара, сега те са за повече от 14 млрд. Имаме изключително добро продуктово портфолио.

През 2010 г., когато станах изпълнителен директор, взехме решение да удвоим средствата за изследователска дейност, и то в ситуация, в която никой не се интересуваше толкова от отбрана и отбранително оборудване. Направихме обратното на това, което изглеждаше логично, и се оказа, че сега сме в ситуация, в която може да доставим най-добрите продукти, а и да ги доставим в съкратени срокове. Така че смятам, че сме много добре подготвени за евентуална икономическа криза.

Говорите за качествата на вашите продукти, но в отбранителния сектор решенията следват не само бизнес логика, но и политическа. Смятате ли, че бизнесът на Saab страда от това, че Швеция не членува в НАТО?

На първо място, всичко, което произвеждаме, е съобразено със стандартите на НАТО. Шведските въоръжени сили действат на същия принцип. От техническа гледна точка нямаме проблем. Най-големият клъстър от държави, за които доставяме техника, е точно НАТО.

Разбира се, нямаме зад гърба си президента на САЩ Доналд Тръмп, ние сме малка страна. Затова трябва да сме по-добри с продуктите и с начина, по който извършваме трансфер на технологии. Но в много случаи има и предимство да си в нашата ситуация, когато определени държави избират да не са обвързани с едната или другата страна.

По принцип харесвам силната конкуренция. Смятам, че индустрия като отбранителната не трябва да бъде изключвана от пазарното съревнование. Продаваме в над 100 страни и около 50% от оборота на Saab е извън ЕС, така че трябва да останем конкурентоспособни.

Как се конкурирате с компании, които имат зад гърба си някой като Тръмп?

Понякога ги побеждаваме, понякога и си сътрудничим с фирмите от САЩ. Наскоро бяхме избрани съвместно с Boeing да доставяме следващото поколение тренировъчни самолети за американските ВВС. Същото важи и за работата ни с Великобритания и Франция.

Споменахте договора за тренировъчен самолет за САЩ съвместно с Boeing. Ще се развие ли сътрудничеството ви по-натам?

Вече присъстваме в САЩ с няколко производствени звена и съвместни дейности с други фирми. Като изключим ЕС, САЩ се явяват най-големият пазар, така че ще продължим в тази посока. Щастливи сме да сме част от този съвместен проект и да имаме САЩ като клиент.

От моя гледна точка обаче те трябва да приемат да се конкурират с нас в други области, обратното би било много странно. Например, ако България предпочете нашите самолети Gripen, ние ще изградим тук доста голямо подразделение, което ще е част от глобалната верига на доставки на софтуер, хардуер, системи и подсистеми.

Американският ви партньор Boeing явно искат също да са част от проекта за новия британски стелт-самолет Tempest, в който Saab планира да се включи. Може ли всичко това да доведе до бъдещо развитие на изтребителите Gripen и евентуално създаване на стелт-версия?

В голяма степен искаме да си сътрудничим с британската индустрия - и като държава, и като компания. Имаме големи традиции да работим с тях и ако се окаже, че британците искат да имат още партньори, това е тяхно право на избор.

По въпроса за стелт-технологиите - ние вече сме направили радари и сензори, които могат да засекат стелт-самолети. Разполагаме с радар, който наричаме "убиец на стелтове". Но безспорно е важно изтребителите да имат намалена сигнатура, защото вече не само радарите се използват за засичане.

Точно затова всяка втора-трета година правим ъпгрейд на нашите Gripen-и, така че не трябва да чакате 15 години за модернизация в средата на жизнения цикъл. Получавате нови оръжия, нов интерфейс за обмяна на информация между пилота и машината и т.н. Имаме изцяло различен начин на работа, нашите системи са отворени за добавяне на нови разширения.

Убедени сме, че заплахите и технологиите се променят много бързо и трябва да може да правите ъпгрейди през цялото време.

Казахте, че имате радар, който е "убиец на стелтове". Означава ли това, че сте скептичен за развитие в посока стелт-технологии?

Всичко е въпрос на баланс на способности. Ако използваш стелт-самолети, в тях има огромен брой други устройства, които трябва да поддържаш. Имаш ограничения за количеството оръжия, които можеш да носиш, в сравнение с "нормалните" самолет с ниска радарна сигнатура.

Всичко зависи от това какво искаш да постигнеш. Зависи и от възможностите на потенциалния враг. Не е ясно дали дефинираният условен противник има възможностите, радарите и сензорите, с които вие разполагате. Но ниската радарна сигнатура винаги е важна.

Какво мислите за конкуренцията, която идва от изток - от страни като Китай, Индия и т.н.?

Когато става дума за отбрана, ние не правим нищо нито с Китай, нито с Русия. Сътрудничим си обаче с Индия и виждаме много възможности да подобрим техните отбранителни способности. Ако погледнете Азия, ще видите много конкуренти в много държави - Китай, Южна Корея, Индия, Русия. Те без съмнение напредват и инвестират много за създаване на подобен тип способности.

Трябва обаче да отбележа, ние сме една от малкото компании в света, които в наши дни могат да произвеждат изтребители с пълна интеграция на системи, оръжия, комуникации, сензори. Не са много фирмите, които могат да направят това. Няма много тайни неща, които например китайската индустрия може да създаде, а ние не.

В нашата индустрия цената не се определя толкова от стойността на работната сила. Цената е функция от тоталната дигитализация на дизайна, производството, изпитанията, като асемблирането не формира толкова голяма част от нея.

Така че, дори да плащаме на нашия персонал повече, отколкото например в Индия, един квалифициран инженер ще струва горе-долу едно и също навсякъде. Освен това трябва да направиш нещата по различен начин, за да повишиш продуктивността. В крайна сметка няма много лоу-кост алтернативи.

На българския пазар самолетите Gripen се конкурират основно с американските F-16. Смятате ли, че можете да се преборите с Lockheed Martin, при положение че те имат зад гърба си най-мощната държава в НАТО?

От вашето правителство зависи в каква посока ще продължи.

Ние предлагаме изключително добър самолет, ако става въпрос за сравнителен анализ и умения. Имаме пълна интеграция, ракетите Meteor, които напълно променят баланса на силите във въздуха, ракети въздух-земя, последното поколение сензори.

Всичко това идва с пълен трансфер на технологии, изграждане на поддържащи възможности, съвместими с флотилията на Gripen по целия свят, със съответния софтуер. Защото в съвременните изтребители толкова много неща се управляват от софтуер. Също така трябва да погледнем придобиването не само от гледна точка на цената, но и на времето, нужно за подготовка на пилотите и на самолетите за реално използване.

Основното опасение, когато се говори за Gripen, e, че не е използван в реални военни действия. Как ще отговорите на подобни критики?

Това е така, но, от друга страна, нашият самолет е един от най-често използваните в учения по света. Може например да видите какво прави Чехия в сферата на air policing-а.

Имаме изключително сериозни традиции в създаването на бойни самолети. Сглобили сме повече от 5500 машини, имахме третата по численост въздушна флотилия в света по време на Студената война. Само САЩ и СССР ни превъзхождаха. Смятам, че познаваме добре този бизнес.

Какво според вас е бъдещето на технологиите в сферата на бойните дронове? И какво е мястото на Saab в него?

Имаме водеща позиция, когато става дума за въздушни безпилотни апарати, създаваме и подводни дронове, в процес сме да направим и изтребителите Gripen дистанционно управляеми.

Според законите на войната обаче в мирно време и в предвоенния "сенчест" период трябва да идентифицираш "нарушителя" в повечето случаи с визуален контакт. Когато конфликтът ескалира, ситуацията е друга.

Вече сме утилизирали изкуствения интелект, големите масиви от данни и машинното самообучение в нашите настоящи продукти. Това създава възможности за автоматизиране на определени дейности. Подобни технологии все повече ще присъстват и ще променят ситуацията. Но тъй като ние правим нашите продукти, така че да предотвратяват войни, винаги ще трябва да има и интерфейс за връзка с оператор. Жив човек трябва да взема крайното решение за действията спрямо потенциалните нарушители.

Интервюто взе Момчил Милев

Все още няма коментари
Нов коментар