🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Alibaba купува германския стартъп Data Artisans за 90 млн. евро

Китайският технологичен гигант ще инвестира и в разработването на софтуера с отворен код Apache Flink

Придобиването би помогнало на бизнеса на Alibaba да достигне "нови хоризонти" заради предимствата на софтуера с отворен код
Придобиването би помогнало на бизнеса на Alibaba да достигне "нови хоризонти" заради предимствата на софтуера с отворен код
Придобиването би помогнало на бизнеса на Alibaba да достигне "нови хоризонти" заради предимствата на софтуера с отворен код    ©  Reuters
Придобиването би помогнало на бизнеса на Alibaba да достигне "нови хоризонти" заради предимствата на софтуера с отворен код    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Китайският технологичен гигант Alibaba купува германската компания за анализ на данни Data Artisans. Това обяви базираният в Берлин стартъп, като сделката е на стойност 90 млн. евро, съобщава Reuters. Сделката е първата за китайската компания на развиващия се берлински стартъп пазар. Последното значимо придобиване в сферата беше през март 2016 г., когато конкурентът на Alibaba - Tencent, взе участва със 160 млн. долара в рунда за финансиране на онлайн банката №26.

Към модерните технологии

Главният изпълнителен директор на Data Artisans Костас Цомас заяви, че Alibaba също така ще инвестира определена сума в компанията за разработването на софтуера с отворен Apache Flink, който е подходящ за работа с голяма база данни. От компанията обаче не разкриват подробности за размера на инвестицията.

От Data Artisans отказаха коментар за стойността на сделката, но според германския бизнес вестник Handelsblatt и други медии тя възлиза на 90 млн. евро. Alibaba, която се конкурира с ритейл групата Amazon, е клиент на германския стартъп от 2016 г. Основаната преди пет години Data Artisans обслужва и други известни компании като Netflix и Uber.

"Типичните услуги, които предлагаме, са засичане на директни измами, пряко взаимодействие с интернет потребители и финансови транзакции в реално време", обяснява Цомас.

До новите хоризонти

Придобиването би помогнало на бизнеса на Alibaba да достигне "нови хоризонти" заради предимствата на софтуера с отворен код, които включват "разрастването на компанията в нови сфери, които в миналото са били невъзможни". Това пише в съобщение на двете фирми, в което отбелязват още, че вярват във възможността "Flink да се превърне в ценна рамка за обработка на данни в реално време чрез модерни технологични методи", пише Techcrunch.


"Като разчитаме на технологичния опит на двата екипа и споделяме страстта си към развитието на софтуера с отворен код, сме уверени, че стратегическата връзка, създадена днес, ще укрепи още повече растежа на Flink, ще ускори технологиите за обработка на данни и ще подпомогне този вид разработки.

Освен това ще създаде съвместна и конструктивна среда за световните разработчици, които са заинтригувани от обработката на данни и от възможността модерните компании да използват приложения, работещи в реално време", каза в свое изявление вицепрезидентът на Alibaba Жингрен Цу.