Мебелна компания пусна онлайн платформа за обзавеждане по размери на клиента

Според създателите на Arkithema софтуерът пести време и позволява по-ниски цени

Христо Ташев: Arkithema е онлайн компания в офлайн индустрия
Христо Ташев: Arkithema е онлайн компания в офлайн индустрия
Христо Ташев: Arkithema е онлайн компания в офлайн индустрия    ©  Велко Ангелов
Христо Ташев: Arkithema е онлайн компания в офлайн индустрия    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поръчката и изработването на мебели по индивидуални размери понякога е мъчително за клиента занимание. Новосъздадената софийска фирма Arkithema ("Аркитема") предлага на сайта си собствен софтуер, с който дигитализира и автоматизира процеса и пести време на тези, които са решили да обзаведат дома си с мебели извън стандартите.

Избор от дома

Традиционният подход при поръчката на мебели по размери на клиента предполага среща с продавач-консултант или с проектант, обяснение на идеята, изработване на проект. "Мебелите по размер обикновено получават своята цена след дълго уточнение на детайлите, проектиране и калкулиране, което може да отнеме дни, а понякога и месеци. Това е изключително "ръчен" процес, в който често решенията са повлияни от субективен фактор", обясни за "Капитал" Христо Ташев, съосновател и съдружник в Arkithema.

Софтуерът, разработен от компанията, позволява клиентът да получи цена за исканите мебели по размер веднага онлайн, от дома си, без да обяснява идеите си и без да разчита на чужда експертиза. "Практиката показва, че производството на индивидуални мебели е свързано с много обстоятелства, които могат да изменят сроковете, начина на монтаж, както и някои от основните характеристики на самия продукт. Нашият софтуер и нашият опит позволяват да ограничим тези непредвидени и нежелани ситуации", твърди Христо Ташев.

Клиентите могат да променят многократно желаните от тях мебелни конфигурации и всеки път да получат веднага крайната цена, която включва доставка, разнос и монтаж.

"Ние сме онлайн, за да спестим на хората разходи, които в традиционната верига за продажби "надуват" цената с до 70%. Това са разходи за склад, транспорт, заплати, наеми, поддръжка и комисиони, които ние не се налага да калкулираме в крайната цена. Затова продаваме мебели по размер на клиента, но на заводски цени", обобщава Христо Ташев.

Без анонимни майстори

Сайтът на Arkithema съдържа и информация за мебелни колекции, материали, детайли, механизми, тенденции в технологиите и дизайна, добри практики. Софтуерът позволява да се компенсира сегашната липса на "one stop" магазини за мебели по размер, в които желаното обзавеждане е обединено от дизайн, цветове и функционалност.

Проучване на компанията показало, че повече от половината проекти за мебели по размер в България са дело на анонимни майстори. Затова целта на мениджърите е Arkithema да стане разпознаваем бранд.

Ако клиентът избере Arkithema и вече е наясно с цената, следва посещение на място от екип на фирмата. "За около час правим професионално заснемане на размерите на помещението и разработваме 3D проект. Представяме физически мостри на материалите и цветовете, консултираме клиентите за всичко по проекта", обясни Христо Ташев. Поръчката се изпълнява за 30 дни.

Разработването на софтуера продължило две години, инвестицията досега е 1.150 млн. лв. Основни акционери в Arkithema са Христо Ташев, Васил Михайлов и Лина Цветанова. Общо екипът на компанията се състои от девет професионалисти в различни области - интериорни дизайнери, инженери, проектни мениджъри, мебелисти.

Ташев и Михайлов са съдружници и във фирма "Евромебел", която има 20-годишна история в бранша и притежава собствена мебелна фабрика на Гара Искър.

Компанията е учредена през лятото на 2018, а онлайн услугата се предлага активно от ноември и клиентите й засега са 15. "Изчислили сме, че ако имаме 25-30 поръчки на месец, ще бъдем на печалба. Плановете ни са до една година да изпълняваме по 60 поръчки месечно", обясни Христо Ташев.

Онлайн предложенията на фирмата засега се изпълняват само за клиенти в София и Пловдив. По-дългосрочните и смели намерения на екипа включват и предлагането на ноу-хау в чужбина.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    m17 avatar :-|
    m17

    Интересна идея, бих ги пробвал. Това с бързата оферта и включената визуализация + лесна многократна итерация на конфигурации и цветове е много добра идея.
    Но като любител на мебели по поръчка, с богат опит с български фирми имам известни съмнения че нещата могат да станат толкова "онлайн". Накрая пак ще се наложи някои да реже бленди заради криви стени и тавани, някои да преправя вратички и т.н. Отделно проектирането на функционални мебели изисква компетенция и опит, това че някои драгва модули в Симс3 не значи че е дизайнер.

    Нередност?
  • 2
    alexpp avatar :-|
    alexpp

    По някакво съвпадение, точно в момента си правя гардероб със специфични размери. 3-4 от нещата по гардероба ми не могат да се изчислят с този софтуер - ограничение за брой лед осветления, ограничения за дълбочина на гардероба и т.н. От статията останах с впечатление, че веднага онлайн си получаваш изчислена оферта, но всъщност трябва да изпратиш лични данни за да си получиш офертата.

    Нередност?
Нов коментар