🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мебели и дървообработка: С традиции и позиции

Фирмите в топ 15 от сектора са добре познати на пазара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Гепард". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат тук

И тази година в топ 15 за сектор "Мебели и дървообработка" в класацията "Гепард" за най-бързо растящите малки и средни предприятия влизат производители с традиции. Компаниите в топ 3 са с ръст на приходите през 2017, който надхвърля 70%. Останалите дружества в таблицата отчитат скок между 10% и 50%.

Топ 3

С почти 79% скок на приходите през 2017 г. "Балканууд ресурс" - Разлог, е лидер в секторната класация. Компанията е производител и доставчик на широка гама продукти от иглолистна дървесина - от нужните за грубия строеж кофражни греди (трегери), многослойни греди за конструкции или трислойни кофражни платна до интериорни елементи като масивни или пълнежни врати с различно остъкляване и разнообразни модели дограми. Според сайта на фирмата тя разполага с най-големия и съвременно оборудван завод в бранша на Балканите и един от най-големите в света, в който се прилага безотпадна технология.

Основните групи изделия на "Балканууд ресурс" са три – пелети, конструктивни греди от многослойна дървесина, кофражни греди. По-голяма част от продукцията се изнася – в Израел, Албания, Гърция, Италия и др. Повишените приходи през 2017 са резултат от вътрешно преструктуриране, намаляване на основни разходи и по-висока производителност на труда. Капацитетът на завода позволява поддържането на атрактивни цени в сравнение с аналогични продукти, предлагани в България и региона от български и чуждестранни производители. Заради повишените цени на електроенергията през миналата година дружеството било принудено да вдигне цените на изделията, но това не довело до отлив на клиенти, които се доверяват на качеството, уточниха от"Балканууд ресурс" за "Капитал". Според данните в Търговския регистър съдружници в "Балканууд ресурс" са "Фамко матириалс" ЕООД и "Папко индъстрийс" ЕООД. Компанията е една от двете в топ 15, която отчита загуба за 2017 г.

На второ място в класацията със 72% ръст на приходите е "Арсийт" – с. Поповци, Габрово. Семейната компания на Милко и Виолета Гърдевски и техните синове Михаил и Христо произвежда шасита и седалки за автосимулатори с марката "Арсийт" (rSeat). Заводът изработва автентични седалки и метални шасита, на които се окачват педалите и воланът, както и стойки за мониторите и работи за автосалоните на марки като Ferrari, Lamborghini, Audi, Porsche, Bentley. При маркетингови събития изделията на "Арсийт" са използвани и от много автомобилни състезатели, сред които и пилоти от Формула 1. Компанията продава в САЩ, Австралия, Африка и Азия, включително и онлайн. За конкретни клиенти "Арсийт" произвежда шаситата в определена гама, съответстваща на цветовете, в които се произвеждат истинските автомобили. Всички разработки, както и индустриалният дизайн на продуктите на фирмата са защитени с патенти. "Ръстът през 2017 е резултат от популяризирането на марката и инвестициите в маркетинг, довели до по-голям брой поръчки. Тази година подписахме договор за доставки със Sony Playstation. Разширяваме гамата с допълнително производството в новоизградена фабрика с над 1000 кв. метра площ, която ще прибави нови 40 работни места към сегашните 40. Очакваме тази и следващата година да бъдат по-добри от 2017 г.", коментира за "Капитал" Христо Гърдевски.

Трета в секторната класация е софийската фирма "Сикар" със 70% ръст на приходите през 2017. Производствената й база е в Сеславци, дружеството е поддоставчик на метални детайли за складови системи на европейски партньори. Ръстът през 2017 г. е резултат от интензивното роботизиране на производствения процес през последните четири години. Това води до намаляване на заетия персонал, но остават най-квалифицираните, от които зависи доброто и постоянно качество на продукцията, коментираха от компанията за "Капитал". Едноличен собственик на "Сикар" е Антоанета Дончева Косева.

Между 20% и 50% ръст

Пет фирми в класацията са с ръст на приходите между 20% и 50% през 2017 спрямо 2016. "Бонана" – Петрич (4-о място), е основана през 1995 г. с основен предмет на дейност едросерийно производство на тръбни мебели и стоки за дома и продава зад граница над 95% от продукцията си. Съдружници в нея са Божидар Александров Янев, Пламен Кирилов Николов, Емил Николов Илиев. Компанията работи с около 10 подизпълнителя - доставчици на определени материали и компоненти, от България, Гърция, Румъния, Германия, Италия.

"Бонана" – Петрич, е една от двете български фирми (другата е "Дриймс къмпани" – Смолян), които през 2017 изработиха всички над 30 артикула от лимитираната колекция VÄSSAD на IKEA, която се продаваше в магазините на шведската компания в целия свят. Това е първата колекция на IKEA, изцяло произведена в България. Партньорството на "Бонана" с IKEA датира от 1995 г. "Безспорно предимство да работиш за такава верига е високото ниво на поръчките и фактът, че сътрудничеството е дългосрочно. Това е много примамливо за всеки производител, но е свързано с отговорности и рискове. Не можем да виним IKEA, че е изложена на конкуренцията на световния пазар. Всеки доставчик или производител, който желае да работи за IKEA, трябва добре да оцени собствените си силни и слаби страни, възможността да учи, да се адаптира, да прави глобален бизнес. Изискват се много умения и най-вече силен фокус върху организация на производство, производителност, конкурентна цена", заяви в интервю за "Капитал" инж. Пламен Николов, един от тримата управители на "Бонана".

"Eвростилл трейд" - Кюстендил (5), която отчита над 33% ръст на приходите от продажби през 2017, произвежда интериорни и външни врати, дограми и окачени фасади. Според сайта на компанията в последните години тя е инвестирала в изграждането на нов, автоматизиран завод със сериозен капацитет, а използваните суровини и материали са възобновяеми и екологично чисти, без отделяне на вредни емисии. От Търговския регистър става ясно, че на 15 ноември 2017 "Eвростилл трейд" (със съдружници Даниел Генчев Данчев и Страшимир Генчев Данчев) се преобразува чрез вливане в "Ай Кю логистик" (с едноличен собственик Цветелина Антониева Стоянова).

"Бул-лес" – Ракитово (6), която отчита над 33% ръст на приходите, е основана в началото на 1997 г. и е специализирана в производството и търговията с дървен материал. Компанията извършва услуги както със собствен материал, така и с предоставен от клиента и е търговски партньор на много строителни фирми в страната. По данни на дружеството то разполага с търговски бази в София, дърводелска работилница и собствен транспорт и предлага дървесина, сух и обработен дървен материал, пакетирани в различни разфасовки дърва за огрев, както и брикети и пелети на австрийската фирма SCH Holzindustrie Schweighofer SRL. Едноличен собственик на "Бул-лес" е Ангел Петров Говедарски.

"Александър лес" – Силистра, е на седма позиция с 26% скок на приходите от продажби през миналата година. Фирмата е създадена през 2007 и извършва основно дърводобив, произвежда дървени колове за лозя и продава дърва за огрев на едро и дребно. Разполага с база с площ 38 000 кв.м, от които 6000 кв.м производствени и складови помещения в с. Полковник Ламбриново. В Силистра компанията стопанисва два обекта за продажба на дърва за огрев. Едноличен собственик на капитала е Гергана Николова Маринова.

Фирма "Трон" - с. Дунавци, Казанлък, присъства и в секторната класация "Гепард" за 2016. Очевидно възходящите продажби продължават, защото 2017 г. е поредната за дружеството със скок на приходите 20%, който му отрежда осмо място в таблицата. Компанията е основана през 1997 г. и се развива в няколко сектора: селско стопанство, добив на инертни материали, дърводобив и лесокултурна дейност, транспорт, строителна дейност с пътностроителни машини. По данни на фирмата едно от основните й пера е производството на дървени опаковки (сандъци) за военнопромишления комплекс, за който изпълнява значителен обем поръчки. Заради тази дейност компанията е обособила и специализирано звено за дърводобив. От няколко години "Трон" произвежда и пелети и според сайта на дружеството преработва годишно не по-малко от 35 000 куб. метра дървесина. Това е компанията с най-високи приходи и печалба в топ 15 за 2017 г. Едноличен собственик на капитала е Неждет Зекерия Яшар.

Между 10% и 20% ръст на приходите

"Руди-АН" - Варна (9), отчита 19.6% ръст на приходите през миналата година. Фирмата е създадена през 1994 г. и произвежда мебели по собствен дизайн. От март 2007 г. производството е в нова, модерна фабрика, отговаряща на всички европейски изисквания. По данни на компанията тя произвежда над 250 модела мека мебел, различни видове маси и столове. Средно на година фирмата пуска около 20 нови модела. Продава чрез търговци в цялата страна, има собствени магазини, работи с много дизайнерски студия. "Руди-АН" е обзавела с мебели над 300 хотела, множество заведения, стотици хиляди домове. С бизнеса е ангажирано цялото семейство. Едноличен собственик на капитала е Радослав Русев Христов.

С близо 18% ръст "Амби - АБ" – Карлово, се подрежда на 10-о място в секторната класация за 2017. Компанията притежава две производствени бази и изработва по заявка елементи и дъски от бук, дъб, орех, чам, мебели от масивна дървесина по поръчка, стъпала за стълби и стълбищни и стенни облицовки. Фирмата е производител на паркети, дюшемета и други видове подови настилки от масив, както и на пелети и екобрикети. По данни на компанията тя продава и зад граница - в Англия, Франция, Украйна, Близкия изток, Русия, Китай и др. Съдружници в "Амби - АБ" са Богдан Атанасов Димитров и Атанас Михайлов Михайлов.

На 11-а позиция е "Кронос – Ко" - Пловдив, с 16.5% ръст на приходите. Фирмата е собственост на Стоян Русев Кожухаров и произвежда тръбни мебели и обзавеждане за дома, офиса, градината, транспортни цехови колички, контейнери, работни маси и стелажи за училища, шивашки цехове, болници. Изработва и рекламни стелажи и етажерки за бензиностанции. Компанията предлага серийно производство, както и изпълнение по индивидуални проекти.

Кооперация "Обнова" – с. Черни Осъм, отчита 14% ръст на приходите и се подрежда на 12-о място в таблицата. Произвежда фурнири, детайли за столове за дома, офиси, ресторанти и училища по чертеж и мостра на клиента, различни дървени детайли. Дървесината за производство се осигурява от собствен дърводобив и от партньори. Председател на кооперацията е Владислав Петков Кардашимов.

В класацията влиза и производителят на офис мебели О.Р.Т. - София (13). Според сайта на компанията тя притежава модерна производствена фабрика на 5500 квадратни метра площ с най-съвременното оборудване, включително и дигитално. В производствените процеси са ангажирани над 120 специалисти - конструктори, дизайнери, технолози, инженери, супервайзъри, оператори на CNC оборудване, монтажни екип и др. Клиенти на дружеството са малки и средни фирми, големи международни организации, хотели в страната и чужбина. Стандартните офис мебели се предлагат с 10-годишна гаранция. Компанията притежава множество патенти за дизайн, продуктите й са многократни носители на награди от международни изложения. Според годишния доклад за дейността на компанията през миналата година тя е разширила обхвата на дизайна и предназначението на произвежданите мебели и е създала нови партньорства със стратегически потенциал и перспектива. Това е втората компания в топ 15, която отчита загуба за 2017 г. Акционери в дружеството са Младен Минков Цонев, Минко Цонев Славов, Теодора Иванова Димитрова.

"Лес комерс 94" – Шумен (14), е създадена през 1994 г. с предмет на дейност търговия с дървен материал. Компанията преработва над 20 вида дървесни продукти и предлага пелети от биомаса, изолации, плоскости, европалети, скари, дървени опаковки. Клиенти на "Лес комерс 94" са частни потребители, големи индустриални и строителни фирми. Едноличен собственик на капитала е Веселин Тодоров Аршинков.

Класацията завършва "Форест консулт и ко" - ‭ с. Петърч, София, която отчита 10% ръст на приходите през 2017. Компанията е създадена през 2005 г. с основна дейност производство‭, ‬‬изкупуване, сортиране, рециклиране и доставка на дървен опаковъчен материал. Предлага пълна гама палети, европалети, бокс палети, дървени каси, индустриални скари.‭ ‬По данни на фирмата тя разполага с три бази, където произвежда и складира продуктите си - в София, в Петърч и в Пловдив. Съдружници са Добромир Пламенов Иванов и Евгения Гечова Станкова-Иванова.



Гепард - класация на най-динамичните компании в България


- 1700 компании влизат в класацията
- Разрези в 14 сектора - туризъм, транспорт, IT, облекло, козметика, търговия, храни и др.
- Развитието на регионите в България през призмата на най-динамичните малки и средни предприятия
- Анализи, успешни истории


Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.

Вижте още »Поръчайте изданието »