🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От днес имитиращите продукти ще се продават само предварително опаковани

Те могат да се предлагат единствено на отделни щандове или на обособени места с ясен надпис

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От понеделник "сиренето" с палмово масло трябва да се продава само предварително опаковано, предвиждат промени в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. Проблемът с растителните масла и имитиращите продукти е стар, но досега не е разрешен.

Какви са изискванията

Имитиращите продукти трябва да са предварително опаковани още в предприятието и да се предлагат в този вид в търговската мрежа. Те могат да се продават само на отделни щандове или на обособени места с надпис "Имитиращи продукти", на които не се предлагат млечни изделия.

На етикетите им също задължително трябва да е изписано четливо "Имитиращ продукт" (с големина на буквите поне 75% от тези, с които е изписано името на продукта) и ясно да е обозначена съставката, която е използвана като частичен или пълен заместител на млякото. Етикетът задължително трябва да съдържа количеството на съставките, използвани в производството - сурово мляко, мазнини и/или протеини от немлечен произход. Ако в продукта има мляко, различно от краве, трябва да се посочи какво е то.

Върху наличните имитиращи продукти, опаковани и етикетирани преди влизането в сила на постановлението, трябва да бъде поставен допълнителен етикет или щемпел с изискваната информация.

Кратка и непредставителна проверка на фоторепортерите на "Капитал" показа, че в хранителни магазини в центъра на столицата засега липсват предварително опаковани имитиращи продукти.

Още ограничения

Проблемът с растителните масла и имитиращите продукти е стар. Според Центъра за икономически изследвания в селското стопанство за година в страната са изядени близо 12 хил. тона палмово масло, вложено в производството на имитиращи млечни храни. Експерти обаче предполагат, че размерът е по-голям, тъй като има и недекларирани количества.

Земеделското министерство предложи и други поднормативни изменения за ограничаване на употребата на палмово масло с цел да се засили потребителското доверие и да се подкрепят производителите на автентични млечни продукти. Вече влезе в сила промяна на Наредба №1 от 2016 г. за хигиената на храните, която предвижда забрана за производство в едно и също предприятие на млечни и имитиращи продукти, които се правят с растителни мазнини. До приемането й фирмите имаха право да произвеждат двата вида продукти под един покрив, но на отделни линии.

"Сегашните стъпки са успешни, но те не решават проблема с това какво се влага в баничките и в шопската салата в заведенията, какво се приготвя за децата в детските градини и в училищата (макар че там има разписани строги норми). Въведените ограничения ще свият предлагането на имитиращи продукти в магазинната мрежа, но ще увеличат натиска над производителите им, които, опасявам се, ще потърсят пласмент точно в баничарници и заведения", коментира за "Капитал" Богомил Николов, председател на асоциация "Активни потребители".

Според него поради тази причина контролът трябва да се засили, но той ще е по-ефективен, ако инспекторите работят с родителите например, с асоциациите на преработвателите, с потребителски организации.

Все още няма коментари
Нов коментар