Hitachi спира проекта си за АЕЦ във Великобритания заради висока цена

Великобритания ще трябва да преосмисли програмата си за изграждане на нови ядрени мощности

Главният изпълнителен директор на Hitachi Тошиаки Хигашихара
Главният изпълнителен директор на Hitachi Тошиаки Хигашихара
Главният изпълнителен директор на Hitachi Тошиаки Хигашихара    ©  Reuters
Главният изпълнителен директор на Hitachi Тошиаки Хигашихара    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Японската компания Hitachi обяви, че спира проекта си за изграждане на атомна централа във Великобритания заради нарастването на разходите, което го обезсмисля. Стойността на започнатия вече проект на остров Ейнджълси в Северен Уелс се оценяваше на 20 млрд. паунда. Компанията ще прекрати работа и на друг обект в Англия.

Решението на японската компания да се откаже от проекта беше взето от борда на директорите в четвъртък. Това означава, че програмата на Великобритания за нови ядрени енергийни мощности е компрометирана, след като Toshiba се отказа от подобен проект в Къмбрия през миналата година.

Отказването на японските компании означава, че Обединеното кралство ще трябва да реши дали да се обърне към Китай за ядрени технологии, да използва повече изкопаеми горива или още по-бързо да увеличи проектите от възобновяема енергия, пише Financial Times.

Неуспешни преговори за финансирането

BBC припомня, че японците преговаряха от миналия юни с британското правителство за финансирането на АЕЦ. Лондон обяви, че не са успели да се договорят, а от ядрената индустрия коментираха, че са разочаровани от този резултат.

Главният изпълнителен директор на ядреното подразделение на компанията Дънкан Хоторн каза: "От няколко години бяхме в близък контакт с британското правителство и в сътрудничество с японското правителство за финансирането и свързаните с него търговски споразумения за проекта. Много съжалявам, че трябва да го кажа, но въпреки най-добрите усилия на всички, свързани с проекта, не успяхме да постигнем споразумение, което да задоволява всички страни."

"Въпреки най-добрите усилия на всички участници страните не успяха да постигнат споразумение", обявиха още от компанията. "В резултат на това Hitachi реши да прекрати проекта от гледна точка на икономическата му рационалност като частно предприятие."

Решението поставя под въпрос работните места на хиляди служители на западния бряг на страната. Освен това японската компания съобщава, че оттеглянето ще ѝ струва около 300 млрд. йени (2.43 млрд. евро) "извънредни загуби".

Проектът за АЕЦ

Централата трябва да заработи в средата на следващото десетилетие и да включва два реактора с минимален капацитет 2900 MW, срок за експлоатация 60 години плюс хранилище за временно складиране на ядрени отпадъци, малко пристанище, административни, логистични и инфраструктурни обекти.

Сега японската компания обяснява, че спира и проект в Глостършир, но и че площадката в Северен Уелс остава "най-добрата за ядрен обект във Великобритания" и че "запазваме възможност да подновим строителството в бъдеще". Теренът е собственост на японците и те са заявили, че нямат намерение да го продават.

През ноември 2018 г. бяха замразени плановете за строителство на друга АЕЦ в Къмбрия, след като друга японска компания – Toshiba, обяви, че закрива поделението си NuGeneration, което стоеше зад проекта. До 2030 г. само една от британските АЕЦ ще продължи да генерира енергия - работещата от 1995 г. "Сайзуел Би". В момента страната има 15 реактора, осигуряващи 21% от електроенергията.

Великобритания ще разгледа други възможности за финансиране на нови ядрени централи, тъй като цената на възобновяемите енергийни източници е спаднала толкова рязко, че отделянето на повече средства за ядрения проект на Hitachi не е обосновано, заяви министърът на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Грег Кларк.

Все още няма коментари
Нов коментар