Toshiba започва мащабно преструктуриране

Групата ще се фокусира върху енергетиката и инфраструктурния бизнес

Президентът и главен изпълнителен директор на Toshiba Масаши Муромаши обяви плановете за промени в компанията след счетоводния скандал по-рано през годината
Президентът и главен изпълнителен директор на Toshiba Масаши Муромаши обяви плановете за промени в компанията след счетоводния скандал по-рано през годината
Президентът и главен изпълнителен директор на Toshiba Масаши Муромаши обяви плановете за промени в компанията след счетоводния скандал по-рано през годината    ©  THOMAS PETER
Президентът и главен изпълнителен директор на Toshiba Масаши Муромаши обяви плановете за промени в компанията след счетоводния скандал по-рано през годината    ©  THOMAS PETER
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Японският концерн Toshiba обяви мащабни съкращения като част от нов план за преструктуриране, който трябва да върне доверието на инвеститорите след счетоводния скандал, разкрил надценени печалби, съобщава Financial Times. Целта на реформите ще е да фокусират бизнеса на групата към производството на памети, инфраструктура и ядрената енергия.

Компанията също така възнамерява да продаде мощностите си за производство на телевизори в Индонезия. Заради разходите за преструктуриране Toshiba прогнозира, че ще излезе на рекордна нетна загуба от 550 млрд. йени (4.5 млрд. долара) за финансовата година, завършваща през март. За сравнение, за миналата година групата отчете нетна загуба в размер на 37.83 млрд. йени.

Счетоводен скандал

Големият въпрос пред 140-годишната компания е дали ще успее да състави убедителен план за растеж, след като скорошните скандали разкриха, че среща трудности в повечето си бизнеси. "Преструктурирането ще е просто първа фаза. Както и при всички други компании в подобна ситуация, следващите стъпки трябва да включват ръст на приходите и печалбата и възстановяване на счетоводния баланс", коментира Хисаши Морияма, анализатор в JPMorgan.

По-рано през годината се разбра, че компанията е надценила печалбите си с 1.3 млрд. долара за седемгодишен период. Скандалът разкри проблеми с корпоративната култура на японската фирма, както и финансово влошаване при много от операциите на групата.

Планираните разходи по преструктурирането за тази финансова година възлизат на 230 млрд. йени. Останалата част от прогнозираната загуба се дължи основно на обезценяването на бизнеса с полупроводници и инфраструктурните дейности. За приходите се прогнозира спад от 6.8% до 6.2 трлн. йени.

Съкращения на разходи

Като част от преструктурирането Toshiba планира да съкрати или преквалифицира около 10 600 служители, което представлява 5% от цялата работна сила. Общият брой включва и вече обявени съкращения и инициативите за доброволно ранно пенсиониране. Най-голям брой работни места – около 6800, ще бъдат съкратени от губещия бизнес с производство на персонални компютри, телевизори и друга битова електроника.

Освен продажбата на завода в Индонезия Toshiba планира да спре продажбата на телевизори на външни пазари. Компанията също така води разговори с Fujitsu за сливане на подразделенията им за производство на лаптопи. В бъдеще обединеният бизнес би могъл да бъде интегриран с подразделението за персонални компютри на Sony, което беше отделено като самостоятелна фирма. Toshiba вече договори продажбата на бизнеса си със сензори за изображения на Sony. Главният изпълнителен директор на Toshiba Масаши Муромаши също така не изключва възможността за продажба или листване на борсата на бизнеса с полупроводници.

С тези планове за преструктуриране компанията тръгва по стъпките на конкуренти като Hitachi, Panasonic и Sony, които също се отказаха от потребителската електроника за сметка на по-печеливши бизнеси като инфраструктура, автомобилни части и сензори. След реформите Toshiba ще остане само с операциите си в сферите на енергетиката, инфраструктурата и производство на флаш памети.

Анализаторите обаче са скептични, че тези бизнеси биха могли да осигурят силен растеж. Щатското подразделение на групата за ядрена енергия Westinghouse наскоро обяви обезценки за 1.3 млрд. долара. Ръководството очаква подобрение на резултатите благодарение на очакваните нови договори в Индия и Китай, но експертите не споделят този оптимизъм. Флаш паметите остават жизнен пазар, който обаче е заплашен от спада на търсенето в Китай. Според някои оценки през първото финансово полугодие оперативната печалба на това подразделение е спаднала с 23%.