🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заводът на "Варок лайтинг системс" край Димитровград вече работи

Инвестицията в производството на автомобилно осветление е 8 млн. евро

На откриването на завода присъства старшият вицепрезидент "Стратегия, придобивания и сливания" във Varroc Lighting Systems Фил Кънингам
На откриването на завода присъства старшият вицепрезидент "Стратегия, придобивания и сливания" във Varroc Lighting Systems Фил Кънингам
На откриването на завода присъства старшият вицепрезидент "Стратегия, придобивания и сливания" във Varroc Lighting Systems Фил Кънингам    ©  Община Димитровград
На откриването на завода присъства старшият вицепрезидент "Стратегия, придобивания и сливания" във Varroc Lighting Systems Фил Кънингам    ©  Община Димитровград
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Заводът за автомобилно осветление на "Варок лайтинг системс" край Димитровград вече работи. Компанията е собственост на американската Varroc Lighting Systems, която е част от едноименната индийска група. Инвестицията в проекта е 8 млн. евро, като производството започва с 50 работници, но компанията планира следващо разширение. Това е второто предприятие за автомобилни компоненти в региона след фабриката за кабелни инсталации на японската Yazaki.

Място за разширение

Заводът на "Варок лайтинг системс" първоначално ще произвежда различни малки осветителни продукти като стоп светлини, фарове за мъгла и мигачи. Разположен е на терен от 30 хил. кв.м, като самата застроена площ е 3 хил. кв.м с перспектива да бъдат застроени още 5 хил. кв.м. Намеренията на компанията са броят на заетите да достигне 400 през 2024 г.

"Нашата експанзия в България ни осигурява допълнителен капацитет за подпомагане на растежа ни в сегмента на малките осветителни тела за нашите европейски клиенти", каза президентът и изпълнителен директор на Varroc Lighting Systems Стефан Веди. "Това местоположение ще ни даде и възможност да обслужваме клиенти в непосредствена близост и може да се превърне в нова производствена площадка за фарове и задни светлини", добави той.

Компанията

"Варок лайтинг системс България" е новото име на предишната "Са-ба България". Компанията беше собственост на турската Sa-ba, която започна проекта край Димитровград, но която в средата на миналата година беше придобита от базираната в Плимут, САЩ, Varroc Lighting Systems. Самата американска компания е част от индийската група Varroc.

Varroc Lighting има подразделения в 17 държави и над 7400 служители по целия свят. В Европа компанията има производства в Чехия, Германия, Италия и Румъния, както и в Турция, където ги придоби като част от сделката за Sa-ba. За 2017 г. приходите на Varroc Lighting са 1.1 млрд. долара.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gembirdkz avatar :-|
    gembirdkz
    • + 2

    Здравейте на Икономедия и Капитал,възможно ли е да направите статия която да служи за сравнение колко и какви автомобилни компоненти са се произвеждали по времето на соца и сега,като това да включва максимално голям брой видове компоненти.Би било добре да се сравнят тези неща,защото постоянно се говори за това,какво било преди и какво сега.Благодаря предварително.

    Нередност?
Нов коментар