🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Varroc Lighting Systems: Планът ни е да достигнем няколкостотин служители в Димитровград през 2024 г.

Президентът и изпълнителен директор на компанията за автомобилно осветление Стефан Веди пред "Капитал"

Стефан Веди, президент и изпълнителен директор на Varroc Lighting Systems
Стефан Веди, президент и изпълнителен директор на Varroc Lighting Systems
Стефан Веди, президент и изпълнителен директор на Varroc Lighting Systems    ©  Varroc Lighting Systems
Стефан Веди, президент и изпълнителен директор на Varroc Lighting Systems    ©  Varroc Lighting Systems
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Заводът за автомобилно осветление на "Варок лайтинг системс" край Димитровград започна работа през този месец. Българското дружество е собственост на американската Varroc Lighting Systems, която е част от едноименната индийска група. Инвестицията в проекта е 8 млн. евро. Предприятието първоначално ще произвежда различни малки осветителни продукти като стоп светлини, фарове за мъгла и мигачи. Разположен е на терен 30 хил. кв.м, като самата застроена площ е 3 хил. кв.м с перспектива да бъдат застроени още 5 хил. кв.м. Varroc Lighting има подразделения в 17 държави и над 7400 служители по целия свят. В Европа компанията има производства в Чехия, Германия, Италия и Румъния, както и в Турция. За 2017 г. приходите на Varroc Lighting са 1.1 млрд. долара. За инвестициите и плановете в България "Капитал" разговаря с президента и изпълнителен директор на Varroc Lighting Systems Стефан Веди.

Защо избрахте България и специално Димитровград за новата си инвестиция?

Виждаме огромен потенциал тук и вярваме, че сега е идеалният момент за инвестиция в България. Избираме нови локации на стратегически принцип, като така можем да таргетираме определени пазари, сегменти и клиенти. Казано на прост език - там сме, където клиентите ни искат.

Какви са плановете ви за завода тук - инвестиции, срокове, хора и т.н.? Къде виждате този бизнес след пет години?

Макар и да не коментираме подробности около инвестициите ни, можем да кажем, че имаме стратегически планове за растеж в България, отговарящи на глобалната стратегия на Varroc Lighting.

Не коментираме и определени данни за заетостта, но планът ни е да пораснем от около 50 служители в началото до няколкостотин през 2024 г. Фокусирани сме да предлагаме напреднали методи на обучения и развитие на служителите, което ще помогне и за развитието на индустриалната култура в региона. Работим с местните власти в Димитровград, за да изградим съвместен план на обучения, който да подпомага както нас, така и други бизнеси в областта.

Какво е наблюдението ви за сектора за автомобилни компоненти тук - възможности, хора и т.н.?

Досега индустрията е била ограничена основно до доставчици Tier 1 и 2 за автомобилните производители (нивата на доставчици и поддоставчици в индустрията), като в много случаи инвеститорите са били водени от по-ниските разходи за заплати в България. Мотивацията зад решението на Varroc да навлезе в България се дължи на локацията й като част от европейската общност. Това ще ни помогне да продаваме на европейските ни клиенти и да избегнем неоправдани закъснения и разходи заради обработването на продукти за навлизането им в Европейския съюз.

Що се отнася до трудовия пазар, благодарение на ограничената инфраструктура досега по отношение на доставчици за автомобилния сектор в момента има ограничено предлагане на квалифицирани кадри. Но в обсъжданията ни с местните власти в Димитровград сме убедени, че чрез сътрудничество между държавата и индустрията ще можем да развием висококвалифицирана и конкурентна работа сила.

Кои са основните ви клиенти за доставки от българския завод?

Varroc Lighting Systems не коментира клиентите си, но можем да кажем, че имаме добре балансирано портфолио.

Кои бяха другите възможности пред вас в региона?

Когато избираме нови локации, се оглеждаме за възможности за стратегически растеж. Оглеждахме най-различни опции, но разбрахме, че България има огромен потенциал.

Интервюто взе Константин Николов