Шест български компании ще участват в изложението ISH във Франкфурт през март

Форумът е едно от най-мащабните събития за електрически, отоплителни и вентилационни системи в света

Групата Messe Frankfurt организира над 140 изложения и панаири в цял свят и разполага с най-голямата собствена изложбена площ в световен мащаб
Групата Messe Frankfurt организира над 140 изложения и панаири в цял свят и разполага с най-голямата собствена изложбена площ в световен мащаб
Групата Messe Frankfurt организира над 140 изложения и панаири в цял свят и разполага с най-голямата собствена изложбена площ в световен мащаб    ©  Messe Frankfurt Exhibition GmbH
Групата Messe Frankfurt организира над 140 изложения и панаири в цял свят и разполага с най-голямата собствена изложбена площ в световен мащаб    ©  Messe Frankfurt Exhibition GmbH
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шест български компании ще вземат участие в международния форум за водни, отоплителни и вентилационни системи през март 2019 г. в германския град Франкфурт на Майн. Изложението ISH се организира на всеки две години от Messe Frankfurt и привлича над 2400 изложители и близо 200 хил. посетители от цял свят.

Международният форум предлага изложбена площ от над 260 хил. кв.м, а следващото издание ще се проведе в рамките на 4 дни през март. Освен трите фокус групи, изложението покрива частично и строителство, обзавеждане, недвижими имоти и енергийни източници.

Българските изложители

Три от българските фирми, които ще участват в изложението, работят в сферата на отоплителни уреди и системи. По-известни на местния пазар за бойлери са "Елдоминвест" и "Теси". Варненската "Елдоминвест" е реализирала нетна печалба от 1.87 млн. лв през 2017 г., а регистрираната в Шумен "Теси" отчита годишна печалба от 3.42 млн. лв. НЕС е другата шуменска компания, по-известна с търговските марки Sunsystem и Burnit, която ще представи България на изложението. Тя е производител на слънчеви термални изделия, като 70% от продукцията се изнася за чужди пазари. Годишната печалба на НЕС за 2017 г. възлиза на 2.74 млн. лв.

Другите три компании участници развиват дейност в малко по-различни сфери. "Никипласт-М" произвежда продукти от пластмаса за водни системи и обзавеждане на бани. Друг български участник е "Сержани" с основна дейност производство на мебелен обков и обков на камини и печки. Изложител ще бъде и българският производител на сифони и системи за отводняване "Патлиджански". С изключение на НЕС останалите пет компании са участвали в ISH и през 2017г.

Кои са Messe Frankfurt

Групата Messe Frankfurt организира над 140 изложения и панаири в цял свят, oт които 40 във Франкфурт. Разполага с най-голямата собствена изложбена площ в световен мащаб - 367 хил. кв.м в десет зали и 60 хил. кв.м външна площ.

Компанията е публична собственост с акционери община Франкфурт на Майн с 60% дял и федерална провинция Хесен с 40% от акциите. За 2017 г. продажбите на компанията са в размер на 669 милиона евро. В Messe Frankfurt работят над 2400 души в 30 различни локации.

От 2 години насам български партньор на Messe Frankfurt е "Интер Експо Център", а преди това партньорството се е осъществявало чрез Германо-българската индустриално-търговска камара.