Най-големите компании за машини и оборудване: Отново рекорд

Приходите на 40-те производствени дружества в сектора растат с 12% до 7.3 млрд. лв.

Повечето нови фабрики са концентрирани около Пловдив
Повечето нови фабрики са концентрирани около Пловдив
Повечето нови фабрики са концентрирани около Пловдив    ©  Надежда Чипева
Повечето нови фабрики са концентрирани около Пловдив    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Повече от вече дошлите чужди инвеститори разширяват фабриките, докато напълно новите проекти са единици.
Почти една трета от компаниите са с български собственици, които ги управляват добре и увеличават производството и екипите си.

Напук на разпространеното схващане, че "в България не се произвежда нищо", има сектори от икономиката, които през последните години растат бурно, строят заводи, развиват се и наемат все повече хора. Такъв е производството на машини и оборудване, което с всяка година се увеличава все повече и повече. През последната година приходите на водещите 40 компании в тази индустрия (вижте таблицата тук) са достигнали 7.3 млрд. лв., с 12% повече от 2016 г., и за първи път надхвърлят 7 млрд. лв. (след като в предишната година за пръв път минаха 6 млрд. лв.). Вече по традиция половината от този резултат идва от водещите десет компании.

Средният оборот на 40-те фирми продължава да расте и вече е 183 млн. лв. И числото не включва производителите на оръжие, които отново са отделени от общата класация (вижте текста). Девет от фирмите в подреждането отчитат макар и малък спад в резултатите си спрямо 11 през 2016 г. и 3 през 2015 г. Средният ръст на приходите остава същият - 12%.

Общият брой на служителите продължава да расте и вече е 43 000 души спрямо 42 000 през 2016 г., отново без да броим оръжейните производители, които са големи работодатели. Положителните факти в класацията са много, но можем да отчетем няколко: с малки изключения повечето заводи са модерни и продължават да се разширяват заради поръчките от Европа и света, персоналът расте, а почти една трета от компаниите са с български собственици, които ги управляват добре и увеличават производството и екипите си.

Троен лидер

За трета поредна година номер едно в класацията е "Либхер-Хаусгерете Марица". Приходите на германския производител на хладилна техника не спират да растат, като за последните четири години са скочили с 20% (2% в последната). В компанията работят над 1900 служители, а очакванията са през тази година да бъдат произведени над 920 000 хладилници и фризери. Основната цел на компанията майка Liebherr e да достигне годишен капацитет от 1 млн. уреда в България. Групата увеличава значително развойната си дейност тук, като в момента продължава да наема софтуерни специалисти, които да участват в разработки и тестване на нови системи. Ако към дейността на Liebherr в България се добави и свързаната компания "Либхер транспортейшън системс Марица", която произвежда климатици за влакови мотриси, общите приходи надхвърлят половин милиард лева. Оборотът й отчита лек спад до 66 млн. лв., а служителите са около 300.

За втора поредна година втора е "Интегрейтид микро-електроникс България", позната в миналото като ЕПИК, която произвежда електронни компоненти за автомобилната индустрия. Компанията от Ботевград, част от филипинската група Integrated Microelectronics (IMI), леко понижава ръста на оборота си - 12% спрямо 17% през 2016 г., но остава една от най-рентабилните в класацията. Очакванията са в следващите години растежът да е по-умерен, тъй като през 2017 г. "Интегрейтид микро-електроникс България" завърши петгодишната си инвестиционна програма за около 25 млн. лв., с което изчерпи максималния си капацитет за разширение в страната. Служителите тук вече са около 3000, а следващата инвестиция на IMI e в Сърбия и се управлява от българското дружество.

Трети остава дългогодишният лидер до 2014 г. в секторната класация "Идеал Стандарт - Видима". Но за разлика от спада през предишните две години за 2017 г. компанията за цялостно обзавеждане за баня от Севлиево отчита повишение на приходите си с 13% до 414 млн. лв. Повишението се дължи и на увеличения капацитет и производителност. Инвестициите на "Идеал стандарт – Видима" през миналата година са над 22 млн. лв., като до 2019 г. тази сума трябва да бъде утроена. Крайната цел е нарастване на производството с 30%. Според изпълнителния директор на "Идеал стандарт – Видима" Ярослав Дончев програмата засяга и трите завода на дружеството – един за санитарна керамика и два за арматура. Инвестициите в Севлиево са част от стратегията на собственика Ideal Standard International (ISI), която започна преди две години и чиято цел е разширяване на пазарните позиции в Европа. Компанията майка от този март има и едноличен собственик - американския фонд Anchorage Capital, който изкупи дела на другия щатски финансов инвеститор - Bain.

Миналогодишната секторна класация излъчи нов голям играч - производителят на оборудване и съоръжения за хазартни игри, както и софтуер "Евро геймс технолоджи". Българската компания е създадена преди 16 години, изнася в над 80 държави по света в Европа, Азия, Южна и Централна Америка и Африка и има дъщерни дружества в Румъния, Унгария, Испания и др. След като за 2016 г. растежът на приходите беше над 57%, за 2017 г. дружеството увеличава оборота си с над 12% до 392 млн. лв. Най-впечатляваща продължава да бъде рентабилността - около 43% при печалба от 167 млн. лв. "Евро геймс технолоджи" има почти 1200 служители и според Търговския регистър е собственост на трима българи, някой от тях със спорни контакти в миналото. И в момента софийската компания търси хора, основно софтуерни специалисти.

Авто-мото шоу

За поредна година гръбнак на сектора за машини и оборудване е производството на автомобилни компоненти и части. Шестнадесетте представителя на този сегмент в класацията носят около 3.48 млрд. лв. приходи (от общо 7.3 млрд. лв. в целия топ 40) и над 25 хиляди от 43-те хиляди работни места. Само четири от тях са отчели понижение на оборота през 2017 г. Най-големият спад е при производителя на автомобилни тапицерии "АЛС България", който има три завода - в Мусачево, Ихтиман и Благоевград. От южноафриканската компания, която доставя за BMW и MINI, се оплакват от доста време от недостиг на работна ръка. Макар през миналата година дружеството да е увеличило персонала си с над 30% до 1600 души, според генералния мениджър за България Шон Бош незаетите работни места остават стотици. "Ако можехме да си намерим хора, вече щяхме да сме открили четвърта фабрика", заяви Бош преди месеци. Компанията се оплаква, че над 10% от работниците не идват редовно на работа и в комбинация с голямото текучество страда изпълнението на поръчките. Друга компания в този сегмент със спад на оборота е френската "Монтюпе", чиито приходи са се понижили с малко под 4%. Заводът на компанията в Русе произвежда алуминиеви компоненти за Audi, BMW, Ford, Volvo и Renault, но през последните две години производството в едно от халетата беше прекъсвано от местната екоинспекция заради отделянето на вредни емисии.

Най-голям персонал има производителят на автомобилни кабели "Язаки България", който вече надхвърля 5700 души. През миналата година японската компания отвори третия си завод в страната - в Димитровград, който доставя за Mercedes. Увеличеното производство се вижда и от нарасналите резултати на "Язаки", които за пръв път надхвърлиха 300 млн. лв. - 323 млн. лв., с над 15% повече от 2016 г.

Най-бързо растящата компания в този сегмент е германската "Бер-Хелла термоконтрол", която в завода си в Божурище произвежда автомобилни климатични системи за гиганти като BMW, Volkswagen и много други. Отвореното преди две години и половина предприятие вече достига оборот от 190 млн. лв., със 75% повече от предишната година. Компанията увеличава и печалбата си, а екипът й вече е над 300 души, от които голямо развойно звено с над 50 инженери. А през юни от българското дружество обявиха, че стартира разширение, чрез което капацитетът в Божурище ще бъде увеличен с 80%. Така компанията скоро ще може да влезе и в топ 10 на подреждането.

Друга компания със значителен растеж е американската "Сенсата технолоджис - България", която произвежда сензори за автомобили. Приходите й са скочили с 30% до 368 млн. лв. през миналата година. Повишението се дължи и на открития през 2016 г. втори завод на дружеството край Пловдив (след този в Ботевград), който през 2017 г. се разрастваше. Което се вижда и по данните за персонала на компанията - броят на служителите е нараснал с почти 50% до 2700 души. Сред клиентите на дружеството са световни производители като Volkswagen, Daimler, Fiat, Volvo, General Motors и др. През 2017 г. Sensata откри в София и най-голямата си тестова лаборатория в света, в която се изпробват автомобилни сензори и други технологии, а инвестицията надхвърли 3 млн. долара.

Продължава бурният растеж на друг производител на авточасти в Русе - германската компания за заключващи системи "ВИТТЕ аутомотив България" (вижте историята му тук). След като през миналата година тя беше сред дебютантите в секторната класация, сега приходите й се увеличават с нови 31% до 161 млн. лв. Нараства и броят на служителите, които вече са над 800. В момента компанията провежда тригодишна програма за разширяване на производството си в индустриалния парк в Русе на стойност 10 млн. евро, а с него планът е след три години оборотът да се удвои. Сред клиентите й са Daimler, Ford, VW, Volvo и др.

И през тази година в автомобилната секция от класацията има дебютант - производителя на филтри за коли "А.Л. Филтър", макар компанията да работи в България от 2002 г. Тя е част от израелската група АL Filter. Заводът в Русе е най-голямото производство на компанията майка с над 800 служители. През миналата година приходите на българското дружества са скочили 25% до 80 млн. лв.

И още успешни производства

Сред останалите компании в подреждането има най-различни производители от всякакви индустрии - от хидравлични системи до медицинско оборудване. Едно от дружествата, които не са спирали да разширяват производството си в България през последните няколко години, е "Фесто производство". Фирмата, част от германския концерн за индустриална автоматизация Festo, произвежда основно магнитни сензори в завода си в София и непрестанно добавя нови производствени мощности.

Един от най-модерните и успешни български производители е "Теси", част от "Фикосота холдинг", който прави електрически бойлери, панелни конвектори и маслени радиатори. Компанията е увеличила оборота си с над 26% до 114 млн. лв. през 2017 г. Преди време от дружеството обявиха, че са продали над 1 млн. уреда през миналата година в над 55 държави. Около 90% от продукцията е за износ. Хубавата новина за компанията е, че след направените инвестиции в завода в Шумен от 8 млн. лв. в разширяване през 2017 г. и още 15 млн. лв. през 2016 г. очакванията са растежът и през тази да е над 20%. В "Теси" имат планове в областта на умния дом, след като през миналата година пуснаха смарт бойлера Modeco Cloud, който може да бъде управляван дистанционно през смартфон. Компанията вече го изнася в европейски държави като Холандия, Словакия и Испания.

Още една компания, която за пръв път присъства в класацията, е "БТЛ индъстрийз", чийто пловдивски завод прави медицинско оборудване. Дружеството е единственото производствено предприятие на чешката BTL, която продава в над 120 държави по света и е сред сред големите играчи в областта на физиотерапевтична апаратура. Компанията прави в България и кардиологични уреди и работи в естетичната медицина. Освен производството в Пловдив "БТЛ индъстрийз" има и инженерен екип в София с над 30 специалисти от общо над 200 души персонал. Част от плановете на компанията е да произвежда и част от компонентите, които използва.

С по 20% растат и две от компаниите в "Стара планина холд" - "М+С хидравлик" и "Хидравлични елементи и системи". Първата е на 4-о място в света по производство на хидравлични мотори и държи близо 9% пазарен дял, който устойчиво нараства през последните години. Казанлъшкото дружество, в което холдингът държи дял от около 31%, изнася в цяла Европа, Северна и Южна Америка, Австралия, както и в Азия. През 2017 г. "М+С хидравлик" отчете растеж от 19% на оборота до 112 млн. лв. "Хидравлични елементи и системи" прави хидравлични цилиндри в завода си в Ямбол. Дружеството, в което дял от 65% държи "Стара планина холд", е увеличило приходите си с 20% до 56 млн. лв.

Различни по динамика резултати имат и двата най-големи производители на велосипеди в България - "Крос" и "Макском", резултат от много конкурентния пазар, на който работят. Първата компания отчита повишение на приходите си от 20% до 156 млн. лв., а втората - лек спад от 2% до 81 млн. лв. Секторът е твърде зависим от доставките на рамки от Азия и всеки проблем при тях разстройва производството тук. И двете компании вече залагат и на електрическите велосипеди.

Както и в предишни години, класацията на 40-те най-големи компании в сектора за машини и оборудване е една от най-динамичните. Положителен факт е, че през последната година в България продължи тенденцията на разширяване на производствата и навлизането на нови компании, макар и не с десетки. Последната новина е инвестицията от 32 млн. евро на германската група Leoni в завод за автомобилни кабели в Плевен.



К100 - класация на най-големите компании в България


- Класацията топ 300 компании по приходи
- Класация по сектори
- Най-рентабилните компании
- Анализ на данни
- Интервютa


Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят от 6 юли онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.

Вижте още »Поръчайте изданието »

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 3

    Изключително позитивни новини. Особено като се погледне към лидерите - всички те произвеждат с висока добавена стойност и могат да движат сектора към още по-напреднали технологии. Време е да изчезне нискоефективната лека индустрия и хората да се преориентират към високоефективни производства с по-високи заплати.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    Какво ли се случва с Либхер, все пак? Изглежда че са в лош период...

    Нередност?
  • 3
    cuam4o avatar :-|
    Ангел

    До коментар [#2] от "sfasaf":

    Спада е в подразделението за влакови климатици, не в предприятието майка, или аз поне така разбирам статията.

    Нередност?
  • 4
    gwa59354694 avatar :-|
    gwa59354694
    • + 1

    До коментар [#1] от "sfasaf":

    За това трябва висококвалифицирана и дисциплинирана работна ръка. Такава в България по-вероятно няма.

    Нередност?
Нов коментар