🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Societe Generale продава бизнесите си в Македония и Черна гора

Френската банка се оттегля от двете страни като част от продължаващото отстъпление на групата от Източна Европа

Societe Generale се изтегля от страните в Централна и Източна Европа, където не е номер едно. Това доведе и до продажбата на българския й бизнес.
Societe Generale се изтегля от страните в Централна и Източна Европа, където не е номер едно. Това доведе и до продажбата на българския й бизнес.
Societe Generale се изтегля от страните в Централна и Източна Европа, където не е номер едно. Това доведе и до продажбата на българския й бизнес.    ©  Reuters
Societe Generale се изтегля от страните в Централна и Източна Европа, където не е номер едно. Това доведе и до продажбата на българския й бизнес.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Френската банкова група Societe Generale обяви, че ще продаде бизнесите си в Македония и Черна гора, съобщава Reuters. Това е част от продължаващото отстъпление на френската група от Източна Европа, с което тя цели да повиши рентабилността си. Сделките са последните от редица продажби, които са част от плана на SocGen за преосмисляне на географското присъствие и фокусиране върху международните операции за банкиране на дребно в страни, където банката има значително присъствие и вижда потенциал за синергия.

Новите собственици

Френският кредитор се съгласи да продаде Societe Generale Montenegro на унгарската OTP Bank, която постепенно увеличава присъствието си в региона, и македонската Ohridska Banka Societe Generale на австрийската банка Steiermaerkische Sparkasse.

SocGen не разкрива точната сума на сделките, но заяви, че те ще увеличат съотношението на капитала от първи ред с около 2 базисни пункта и ще намалят рисковите активи на групата с близо 1.1 млрд. евро. Продажбата е имала ефект в размер от 66 млн. евро за SocGen, които за отчетени в резултатите за четвъртото тримесечие на предходната година, съобщиха от банката.

Societe Generale Montenegro ще бъде част от споразумение за сътрудничество между френската банка и OTP Bank и ще се фокусира върху услуги в различни области, включително инвестиционно банкиране и капиталови пазари.

"Тези сделки са в съответствие с процеса на изтегляне от балканския регион," каза заместник-главният изпълнителен директор Филип Хайм.

Изтегляне от региона

Френската банкова група се изтегля от всички страни от Централна и Източна Европа, където не е сред лидерите, като същевременно консолидира бизнесите в области, в които вече е силна. Societe Generale продаде своите банки на OTP също и в Албания и Сърбия. През ноември кредиторът продаде и полския си банков бизнес – Eurobank на местната Bank Millennium за 484 млн. долара.

Миналата година френската банка oфициaлнo oбяви и пpoдaжбaтa нa aĸтивитe cи в Бългapия - Сосиете женерал Експресбанк, като сделката беше приключена през януари. Купувачът е унгарската OTP Bank, собственикът на Банка ДСК, като сделката се оценява на близо 1 млрд. лв. Така Банка ДСК ще стане най-голямата по активи българска банка.

Все още няма коментари
Нов коментар