🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Societe Generale продава полската си банка на Bank Millennium

Сделката е за 99.8% от Eurobank, а цената й е 484 млн. долара

Societe Generale се изтегля от страните в Централна и Източна Европа, където не е номер едно. Това доведе и до продажбата на българския й бизнес
Societe Generale се изтегля от страните в Централна и Източна Европа, където не е номер едно. Това доведе и до продажбата на българския й бизнес
Societe Generale се изтегля от страните в Централна и Източна Европа, където не е номер едно. Това доведе и до продажбата на българския й бизнес    ©  Reuters
Societe Generale се изтегля от страните в Централна и Източна Европа, където не е номер едно. Това доведе и до продажбата на българския й бизнес    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Полската банка Millennium подписа споразумение за закупуване на 99.8% от капитала на поделението на Societe Generale в страната, съобщава Reuters. Oщe пpeз юни cтaнa яcнo, чe френската банкова група тъpcи ĸyпyвaч нa Еurоbаnk зapaди пoвишeнaтa ĸoнĸypeнция в ceĸтopa в този регион. Сделката, която е част от плановете на SocGen за освобождаване от неключови активи и фокус върху основния бизнес, засилва особено силната през последните няколко години тенденция към консолидация на полския банков сектор. Първоначално към Eurobank интерес проявиха и oт Сrеdіt Аgrісоlе и Ѕаntаndеr.

Условията

Сделката ще доведе до намаляване на стойността на рисковите активи на Societe Generale с 2 млрд. евро и ще подобри капиталът й с 8 базисни пункта. Стойността й е 1.83 млрд. злоти (484 млн. долара) и се очаква да приключи през първата половина на 2019 г. Също така тя все още е предмет на одобрение от полския регулатор на финансовия пазар KNF и антимонополните власти.

Eurobank е 17-ата по-голяма полска банка с активи от над 14 млрд. злоти (3.82 млрд. долара) и е повече от 20 пъти по-малка от най-големия кредитор на страната PKO BP. Миналата година тя реализира чиста печалба от 103 млн. злоти. Bank Millennium, която е част от финансовата група Bank Millennium Group и която включва още лизинговото дружество Millennium Leasing, брокерската компания Millennium Dom Maklerski и инвестиционното Millennium Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych, предлагащо взаимни фондове, спестовни планове и пенсионни планове, заяви, че не планира да издава нови акции за финансиране на сделката.

Изтегляне от Централна и Източна Европа

Societe Generale заяви, че ще продължи да предоставя корпоративни и инвестиционни банкови услуги в Полша чрез бизнесите си Global Banking и Investor Solutions и ще остане в страната с различни други дейности.

По-рано тази година френската банка oфициaлнo oбяви и пpoдaжбaтa нa aĸтивитe cи в Бългapия - Сосиете женерал Експресбанк. Купувачът е унгарската OTP Bank, собственикът на Банка ДСК, като сделката се оценява на близо 1 млрд. лв. Френската банкова група се изтегля от всички страни от Централна и Източна Европа, където не е сред лидерите.

Все още няма коментари
Нов коментар